.
.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
.
.
.
Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2011-GVK-40-2-533 14/07/2011
Konu : Çalınan araç için ödenen bedelin gider yazılıp yazılmayacağı
.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, satış ve pazarlama hizmetlerinde kullanmak üzere ... Ltd. Şti.'nden kiraladığınız aracın çalındığı belirtilerek, kasko bedelinin sigorta şirketi tarafından ödenmemesi nedeniyle firmanızca ruhsat sahibi şirkete kasko bedeli üzerinden yapılacak ödemenin gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.
.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi Kurum Kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
.
Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40ıncı maddesinde indirim konusu yapılabilecek giderler belirtilmiş olup;
Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde de işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.
.
Bu itibarla, şirketiniz tarafından kiralama sözleşmesine istinaden ruhsat sahibi şirkete çalınan aracın bedeline ilişkin yapılacak ödeme; Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında mukavelenameye istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminat olarak değerlendirilemeyeceğinden, ayrıca Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı ve Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddelerinde belirtilen giderler arasında yer almadığından kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.
.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.