T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
.
Sayı : B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK 230-73 18/07/2011
Konu : ÖTV tutarının fatura üzerindeki gösteriminin nasıl olacağı
İlgide kayıtlı dilekçenizde; şirketinizce yurtdışından LPG (Otogaz) ithaline başlandığı, ithal edilen LPG'nin yurt içindeki şirket bayilerine satışı esnasında düzenlenecek fatura üzerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'nin ne şekilde gösterileceğine ilişkin tarafınızda tereddüt hasıl olduğu belirtilerek ÖTV tutarının fatura üzerinde gösterilmesinde uyulması gereken herhangi bir şekil şartının olup olmadığı ve ÖTV tutarının dilekçeniz ekindeki fatura örneğinde olduğu gibi üzerinde matrah, KDV, genel toplam bilgilerinin gösterildiği kısım haricinde gösterilmesinde sakınca olup olmadığı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Faturanın Tarifi" başlıklı 229 uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.
.
Aynı Kanunun "Faturanın Şekli" başlıklı 230 uncu maddesinde ise; "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
.
1. Faturanın düzenleme tarihi, seri ve sıra numarası;
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret ünvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, ..." hükmü bulunmaktadır.
.
Diğer taraftan; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinde Özel Tüketim Vergisinin mükellefinin bu Kanuna ekli (I) sayılı listelerdeki malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu; 15 inci maddesinde ise mükelleflerin ÖTV'yi satış belgelerinde ayrıca göstermeye mecburdur oldukları hüküm altına alınmıştır.
.
1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "Verginin Belgelerde Gösterilmesi" başlıklı 13 üncü bölümünde ise; ÖTV Kanununun 15 inci maddesi hükmü uyarınca, vergiye tabi işlemlere ait ÖTV'nin, düzenlenecek fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterileceği belirtilmiştir.
.
Öte yandan 28/12/2004 tarih ve 25684 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 14 Sıra No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin (2.3.) üncü bölümünde yer alan "Örnek 2"de, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallar açısından ÖTV'nin nasıl hesaplanacağı ile faturada nasıl gösterileceğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
.
Bu itibarla ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallar açısından düzenlenecek faturaların söz konusu örnek emsal alınmak suretiyle düzenlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla ilgide kayıtlı dilekçenizde yer alan fatura örneğinde düzenlendiği şekilde, faturada ÖTV'nin gösterilmesi mümkün bulunmamaktadır."
.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.