Tarım Bağ-Kur sigortalısı olan bayanlar, tarım ürünü satışlarından prim kesintisi yapılmasına rağmen, hizmet borçlanması yapmak istediklerinde kendilerinin aile reisi olduğunu ispatlamaları gerekiyordu.
Aile reisi olmayan bayanların borçlanma talebi reddediliyor, bu bayanlar da haklarını mahkemede arıyorlardı. Nitekim bu kapsamda SGK aleyhine açılmış 9-10 bin dava olduğu tahmin ediliyor.
TBMM'de önceki gün yapılan yasa değişikliğiyle, çiftçi bayanların hizmet tespiti sorunu çözülmüş oldu. Bu bayanlar aile reisi olmasalar bile, geçmiş yıllarda satmış oldukları ürünlere ilişkin belgelerle SGK'ya başvurduklarında, hizmet tescilleri yapılabilecek. Çiftçi bayanların, ürün satışlarını belgelerinin yanında, ziraat odası kayıtlarını gösterir belgeyi de SGK'ya vermeleri gerekiyor.
Sevinçte ve tasada, şikede ve maaşta...
Öncelikle prensip olarak milletin vekillerinin, konumlarına uygun maddi imkânlarla görev yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda milletvekili maaşlarının çok yüksek olduğu kanaatinde de değilim. Zaten aldıkları paranın büyük bölümünü düğün hediyelerine ve taşradan gelen hemşehrilerini ağırlamaya harcadıklarını biliyoruz.
Ancak önceki gece TBMM'de kabul edilen bir kanun teklifiyle vekil emeklilerinin maaşları cumhurbaşkanı ödeneğine endekslenerek birkaç bin lira birden artırıldı. Düzenlemeyle birlikte devletin kasasından vekillere yıllık 15-20 milyon lira daha fazla ödeme yapılacak. Bu ödemeyle elbette Türkiye Cumhuriyeti Devleti batmaz. Ancak yapılan zammın çok sembolik ve negatif çağrışımları var. Zira bu düzenlemenin;
· SGK'nın ilaç harcamalarında tasarruf sağlayan bir paketle birlikte,
· Memur maaşlarına 2012'de zam yapacak düzenlemenin yetiştirilemediği bir ortamda,
· Emekli aylıklarına intibak zammının 2012'ye yetişmeyip, 2013 yılına kaldığı bir ortamda,
· Memuriyetten ayrılan 293 bin eski memura ikramiye ödenmesini -tasarruf gerekçesiyle- engelleyen bir paketle birlikte,
· Sosyal güvenlik açıkları sebebiyle aylık bağlama oranlarının düşürüldüğü ve emeklilik yaşının artırıldığı reformun akabinde,
yapılması manidardır. Daha manidar olanı ise şike yasasından sonra bu düzenlemenin de bütün parti gruplarının ittifakıyla kabul edilmiş olması.
2006 girişiniz geçerlidir
Soru: Sadettin Bey, maden işçisi için 2008'den sonra sigortalı olanlar 7200 güne tabi dediler. Bu doğru mudur? Benim sigorta girişim 2006 yılında yapıldı. Yer altı maden işçisi olarak başlamıştım. Bu 7200 şartı beni de kapsıyor mu? Ercan Eyioğlu
Cevap: Ercan Bey, 30 Nisan 2008 itibariyle ilk defa sigortalı olan 4/a (SSK) sigortalıları, 7000 yerine 7200 prim günüyle emekli olacaklar. Fakat bu tarihten önce sigortalı olanlar yine eski şartlara tabiler. Sizin girişiniz de 2006 yılında yapıldığından, yeni yasa sizi etkilemiyor.
http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/179110-ciftci-bayanlara-iyi-haber-makalesi.aspx