Esnek çalışma nasıl yapılır?
4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte mevzuatımıza esnek çalışma sistemi girmiştir. Esnek çalışma, kısmi süreli yada partime çalışma olarak da adlandırılmaktadır. İşyerinde tam süreli çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışmalara kısmi süreli çalışma denilmektedir. Kısmi süreli çalışma, tam süreli çalışan emsal işçiye göre belirleniyor. Buna göre tam süreli iş sözleşmesi ile haftalık bir işyerinde 45 saat çalışılıyorsa bu işyerindeki kısmi süreli çalışma haftada 30 saatten daha az yapılan çalışmalardır.
Kısmi çalışma saat olarak veya gün olarak ya da belirli bir zaman dilimi olarak da uygulanabilir.
ESNEK ÇALIŞMA SİGORTASI
Bir ay içerisinde çalışılan süre genel olarak günlük çalışma süresi kabul edilen 7.5 saate bölünür ve çıkan miktar üzerinden işçinin sigorta primi ödenir. Bu işlemde kesirlerde bir sonraki rakama tamamlanır.
Prim iadesi
İşçinin bir ay içerisinde değişik işyerlerindeki çalışmasından dolayı ödediği prim miktarı asgari ücretin 6.5 katından fazla ise işçinin ödemiş olduğu primler kendisine iade edilir. Bunun için işçinin ilgili SGK birimine baş vurarak fazla ödediği primlerin iadesini istemesi gerekiyor.
BİRDEN ÇOK İŞYERİ
Birden çok işyerinde kısmi süreli olarak çalışan işçinin ücret, hafta tatili ücreti, yıllık izin, ihbar ve kıdem tazminatı ile sigorta girişinin yapılması yönünden hakları konusunda her işveren çalıştırdığı süreye göre ayrı ayrı sorumludur. İşverenler bu değerlendirmeyi diğer bir işverene bağlı kalmaksızın yaparlar. Bir başka deyimle işveren, işçisinin bir başka yerde çalışıp çalışmadığına bakmaksızın iş mevzuatından doğan haklarını çalışanın çalışma süresini de dikkate alarak yerine getirmesi gerekiyor.
Örnek: Ahmet bey A işyerinde haftada 10 saat, B işyerinde ise haftada 5 saat çalışmaktadır. Ahmet bey her iki işyerinde de sigortalı gösterilmek zorunda mıdır?
Ahmet beyin A işyerinde haftada 10 saat, B işyerinde ise haftada 5 saat çalışmasından dolayı her iki işyerinde de ayrı ayrı sigorta girişi yapılarak prim tahakkuku ve ödemesi yapılmalıdır.
Okur sorularına cevaplar
Memurlukta ikramiye
Soru: 13 yıl devlet memuru olarak çalıştıktan sonra istifa ederek bir şirkette müdür ünvanıyla SSK'lı olarak çalışıyorum. Bir yıl sonra emekliliğe hak kazanıyorum. SSK'dan emekli olursam devlet memurluğunda geçen 13 yılın ikramiyesini alabilir miyim? K.Özcan
Cevap: Anayasa Mahkemesinin 09.07 2011 tarihli Remi Gazete de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren iptal kararı ile birlikte SSK'dan emekli olanlar memurlukta geçen sürelerin ikramiyelerini alabiliyorlar.
Sayın Özcan, bir yıl sonra SSK'dan emekli olursanız devlet memurluğunda geçen 13 yıllık sürenin ikramiyesini alabilirsiniz.
Emeklilik
Soru: 1968 doğumluyum. 01.02.1987 yılında SSK'lı olarak çalışmaya başladım. 4200 gün prim ödemem var ne zaman emekli olabilirim? Bahar Öz
Cevap: Sayın Öz, 20 yıllık sigortalılık süresi 43 yaş ve 5150 gün prim ödeme koşullarına tabisiniz. Buna göre 950 gün daha prim öderseniz emekli olabilirsiniz.
Hafta tatilinde çalışana çift yevmiye
Soru: Bir markette çalışıyorum. Bazen hafta tatili vermiyorlar. Hafta tatilinde çalışırsam zamlı maaş vermiyorlar. Hafta tatilinde çalışanın fazla mesaisi nasıl ödeniyor? S. Tırmıkçı
Cevap: Hafta tatilinde çalışanın ücreti bir kat fazlasıyla ödenir. Eğer hafta tatilindeki çalışma 45 saati geçiyorsa ayrıca fazla çalışma ücreti de ödenir.
Sayın Tırmıkçı, hafta tatili ücretinizin bir kat fazlasıyla ödenmesi gerekiyor.
ARİF TEMİR / GÜNEŞ
05.12.2011