FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

8 Aralık 2011 Perşembe

Muhasebe Koçluğunun Felsefesi "Muhasebe Koçluğundan Beklediğimiz Faydalar"

Muhasebe Koçluğunun Felsefesi


Ekonomilerde vazgeçilmez bir işlev ve sorumluluk üstlenen muhasebe mesleğinin ve muhasebecilerin mevcut itibarına bakıldığında, ülkelerin ekonomik ve kültürel gelişmesiyle doğru orantılı bir grafik çizdiğini görmekteyiz.

Güçlü ekonomilerin neden; saygın muhasebecinin sonuç mu olduğu veya gelişmemiş/gelişmekte olan ekonomilerde önemsenmeyen muhasebe ve muhasebecinin sonuç olup olmadığı elbette tartışılmalı ve araştırılmalıdır.

Muhasebe koçluğu projesi; “muhasebe” eğitimi alan üniversite öğrencilerinin ve yine muhasebe mesleğini kendilerine gelecek olarak seçen genç bireylerin öğretim sürecinde elde ettikleri bilgileri, gerçek hayatta nasıl kullanacaklarına dair kılavuzluk etmeyi amaçlıyor. Bunun yanında, hızla değişen ve haliyle beklenti ve ihtiyaçları sürekli farklılaşan profesyonel hayata adapte olunmasını sağlayacak, birikim, derinlik, tecrübe ve vizyon aktarımını sağlayacak gönüllü katılım esasına dayalı bir platform olabilmeyi hedeflemektedir.

Bu hedefi gerçekleştirmek için, teknik bilgiyi en az düzeyde kullanarak, piyasa gerçeklerini ve beklentilerini, şirket ortaklarının, şirket çalışanlarının, tedarikçi ve müşterilerin, kamu kuruluşlarının, banka ve finans kurumlarının hangi türde ve düzeyde beklentilerinin olduğu ve bu beklentilerin hangi stratejik davranış ve politikalarla karşılanabileceğine dair üretilebilecek tüm sorulara akılcı cevaplar bulmaya çalışılacaktır.

Farklı ayırımlara da rastlamakla birlikte, muhasebe bilimi üç kısma ayrılır; Genel muhasebe, yönetim muhasebesi ve vergi muhasebesi. Bu üç muhasebe türünde çalışmak isteyen adayların tamamının önemli düzeyde teorik bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Muhasebe koçluğunun felsefesinde, uzun dönemde öğrenilen bu bilgilerin tecrübeyle desteklenerek iş hayatının kullanımına hazır hale getirilmesi yatar. Hem bireyin hem de öğrenilen bilgilerin çalışma hayatına uyarlanmasıyla birlikte mesleki seviyemizin imrenilecek seviyelere erişilebileceğini düşünüyorum.

Ülkemizde yirmi yıl öncesine kadar yazılı bir hesap planımız dahi bulunmamaktaydı. Yine yirmi beş yıl öncesine kadar kanunla kurulmuş bir meslek örgütü ve meslek ünvanımız yoktu. Oysa dünya uygulamasına baktığımızda, 1870 yılında İngiltere’de, 1899 yılında Almanya’da, 1886 yılında ABD’de, 1927 yılında Fransa’da, 1913 yılında İsviçre’de, 1885 yılında Hollanda’da, 1949 yılında Hindistan, 1950 yılında Yunanistan ve 1955 yılında İtalya’da muhasebe mesleği yasayla güvence altına alınarak kurumsallaşmanın temelleri çok önceleri atılmıştır.

Benzer şekilde, Venedik’te bağımsız muhasebeciliği temsil eden ilk dernekler 1581 yılında oluşmaya başlarken, dünyanın ilk muhasebeciler odası 1854 yılında Edinburg’ta kuruluyor.

Yirmi yılda geldiğimizde noktayı önemli bir başarı olarak gördüğümü ifade ederken, mesleğin felsefesinden kültüründen uzakta yaşanan bir sürecin, bin yıl sonra bile bundan daha fazla mesafe kat edemeyeceğini söylemek zor olmayacaktır.

Muhasebe koçluğuna neden ihtiyaç duyuldu;

Muhasebe bilimi üzerine “halk imanı” yanılgısına örnek olarak, “iki artı iki eşittir her zaman dört eder” kabulünü verebiliriz. Yani muhasebe bilimi, mühendislik gibi aynı olaylara aynı tepkileri, aynı nedenlere bağlı olarak aynı sonuçları üreten bir bilim dalı olarak görülür. Bu düşüncenin birçok sakıncaları olmakla birlikte burada değinilmeyecektir. Zira, toplumsal beynimizin bir bölgesinde muhasebe olgusu, “vergi”, “angarya”, “gereksiz” gibi sözcüklere eşitlenmiştir. Halbuki durum böyle değildir.

Aslında, bizleri muhasebe koçluğu üzerine çalışmaya sevk eden mihenk taşı da tam burasıdır. Muhasebe bilimini anlaşılmaz, karmaşık, sıkıcı yapan temel faktörleri; öğrenmenin zorluğunda değil, öncelikle asıl kullanım yeri olan uygulamanın karmaşık ve öngörülemez dünyasında aramak gerekir.

Şöyle ki;

Muhasebe servislerinde üretilen bilgilerin, raporların, beyannamelerin, bildirgelerin, formların, mali ve finansal tabloların hitap ettiği kesim geniş bir yelpazeyi kapsar. Akla ilk gelenler arasında; şirket ortakları, yöneticiler, bankalar, kamu kurumları, diğer departman sorumluları, müşteriler, tedarikçiler ve çalışanlar sayılabilir.

Kamu tarafına baktığımızda ise, vergi dairesi memurundan, şefine, müdür muavinine, müdüre, başkana kadar uzanır. Bununla da bitmez, ticaret odasından sosyal güvenlik kurumuna, iş kurdan sanayi odasına, hazineden ticaret bakanlığına, kosgebten gümrüklere, mahkeme koridorlarından istatistik kurumlarına kadar hatta iş koluna göre çok daha fazla sayıda özel ve kamu kurumuyla zorunlu ilişki halinde olunur.

Daha bitmedi, bankalar, finans kurumları, sigorta şirketleri, dışarıdan destek alınan danışmanlık ve müşavir firmaları ile birlikte mesai yapılır.

Yukarıda sayılan kişi ve kurumların tabi olduğu mevzuat farklı olduğu gibi sayılanların tamamı aynı mali tablolardan, aynı beyannamelerden, aynı raporlardan çok çeşitli beklenti içindedirler. Haliyle muhasebe servislerinden tüm bu kurumların beklentilerini en az kendileri kadar bilmeleri ve uyumlu çalışmaları beklenir.

Fiziken mümkün olmayan bu arzuların yeterince karşılanabildiğini söyleyebilmek güçtür. Bu güçlüğü aşmanın yollarından biride, muhasebe servisinde üretilen verileri kullanacak birimleri daha iyi tanıyan personel yetiştirilmesi ve çalışma hayatına kazandırılmasıdır.

Muhasebe koçluğu sürecinde, alışılagelmişin dışında verilmesi planlanan bilgilendirme sürecinde, piyasa uygulamalarına üst düzeyde vakıf, sorumluluk bilincine sahip, birikimli ve nitelikli personeller marifetiyle üretilecek bilgiler sayesinde, yukarıda sayılan kişi, kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılanacağı beklentisini taşımaktayız.

Muhasebe koçluğu projesinin felsefesi, paradigma değişikliğine işaret eder.

Eli biraz kalem tutan, dört işleme az çok hakim, aileden yeterli maddi desteği alamayan kısaca işsiz kalmamak için son çare olarak muhasebe mesleğinin seçilmesi durumunda ise günümüzde yaşanan kötümser tablo değişmeyecektir.

Kendisine, eğitimine, bilgisine güvenen, bilerek ve isteyerek muhasebe mesleğini tercih eden bireylerden oluşan bir iklimde, muhasebe ve muhasebecinin saygınlığının hem meslek erbaplarına hem mesleki örgütlere, hem şirketlere hem de ülke ekonomisine katacağı artı değer hayal bile edilemez. Hayal edilemez derken, gelişmiş ülkelerdeki mükellef haklarının, mükellef derneklerinin ve birliklerinin varlığından haberdar olan mükellef veya meslektaş sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek düzeydedir maalesef. Hayallerin ötesi ifadesiyle kastedilen, sözü edilen yapısal eksiklerimizin giderilmesinin ancak ve ancak birikimli ve ahlaklı olmanın yanı sıra “üç ölü üç diri” yabancı dile hakim olacak seviyede donanımlı ve ufku geniş gençlerin muhasebeciliği tercih etmelerinde yattığına inanıyorum.

İştigal alanının ve başarısının çok büyük bir bölümü insan ve kurumlarla doğru zeminde ilişki kurmaya dayanan muhasebe biliminin, sosyal bilimlerin alt dalı olduğunu göz önünde tutarak matematik ile sosyal hayatı birleştirecek bir paradigma değişikliğini başarması gerekir.

İşletmeler hukuki yani soyut yapılardır. İşletmeleri büyüten, kârlılığını artıranlar ise hep yöneticiler olmuştur. Somut bilgilerle, rakamlarla, şirket yönetimi bir yere kadar sürdürülebilir. Belli bir aşamadan sonra yaptığınız işe ruhunuzu katmanız gerekir. Bu aşamada nesnel olmayan soyut kavram ve teknikleri devreye almalısınız. Bu ihtiyaçlar muhasebe öğretisi içinde geçerlidir ancak bu güne kadar ihmal edilmiştir. Muhasebe koçluğu projesinin felsefesi, önemli bir açılım ve paradigma değişikliğine işaret eder. Nihayetinde muhasebe bilgilerinin hayatın gerçekleriyle demlenerek sistematik hale getirilmesi gerekir, işte muhasebe koçluğu bu zorlu göreve talip olmuştur.

Muhasebe Koçluğundan Beklediğimiz Faydalar

1.) Teoride verilecek bilgilerin, güncel uygulamalara ışık tutacak derinlikte paylaşımı,

2.) Meslekten beklentilerin daha yüksek düzeyde karşılanması,

3.) Muhasebeci adayının, kendisini nelerin beklediğini daha iyi anlamasına destek olmak,

4.) Çalışma hayatına başlamadan önemli tecrübe sahibi olur. Bu açıdan muhasebe koçluğu staj üstü bir görev üstlenir,

5.) Meslek adaylarından neler beklendiğini konusunda farkındalık yaratılarak, sahip oldukları potansiyelin açığa çıkması sağlanır,

6.) Muhasebe kitaplarında yazılmayan, yazılamayan davranış biçimleri ancak koçluk yardımıyla elde edilir. Bu metoddan elde edilen vizyon sayesinde, zorlayıcı hedefler dahi bir bir aşılarak başarılı meslek mensubu olunur,

7.) Sürekli olarak, Ne?, Niçin?, Nasıl? soruları yardımıyla gerçek hayattan alınan kesitlerle çalışma yapılırken öğrencilerin gerçek potansiyellerini hissetmesi amaçlanır,

8.) Kamu ve özel kesimde uzun yıllar görev yapmış başarılı insanların derse katılımı sağlanarak, muhasebeci adayının tecrübe eksiği kapatılır,

9.) Muhasebeci adayının kendisini tanımasına yardımcı olacağından, kendisine uygun sektör ve alanların hangileri olabileceğine dair yardımcı olacak kariyer planlaması ve geziler düzenlenir,

10.) Kitabi bilgilerin kendi içsel yetenekleriyle birleştirilerek, iş hayatında kullanılmasında yol gösterici olunur,

11.) Muhasebe koçluğu, muhasebeci adayının tecrübe eksiğini tamamlar,

12.) Muhasebe koçu, sadece yönlendirme yapar, birlikte çalışılan süreçte her birey kendi aksiyon planını kendisi yazmalıdır,

13.) Muhasebe koçu, hiç istemese de belli bir program dahilinde belli konu başlıkları üzerine çalışma yürütür. Ancak, interaktif geçen dersler öğrencilerin yönlendirmesi ile her zaman gerçek hayatın tam ortasında son bulur,

14.) Muhasebeyi kendisine meslek olarak seçen öğrencinin, muhasebenin hangi dalında ve hangi görev yerinde çalışmak istediği birlikte belirlenerek, zorlu hedefe odaklanması sağlanarak gereksiz bilgi ve çalışmalardan arınması sağlanır,

15.) Muhasebe koçluğu eğitimi alarak mesleğe giren kişilerin tamamı, yaptığı işi sahiplenen, başka bir seçeneği olmadığından değil de, gerçekten bu işi bilerek severek yapacak profesyonel çalışan sayısını ve beraberinde meslekteki kaliteyi artıracaktır,

17.) Donanımlı ve bilinçli muhasebeciler tarafından hazırlanan tüm sunumlar, muhataplarının ihtiyaç ve beklentilerini en üst düzeyde karşılayacaktır,

18.) Koçluk eğitimi alan bir birey, başarılı olup meslekten beklenen katma değerin üzerinde maddi ve manevi getiri elde edecektir,

19.) Vaka çalışmalarıyla desteklenen yeni eğitim modelinde unutma süresi ve oranı yükseltilecektir,

20.) Nitelikli ve tecrübeli insanların katılımıyla interaktif hale gelecek olan dersler sayesinde, öğrencilerin gerçek hayatta daha az hata yapmalarını sağlayacak bir simülatör model oluşturularak, ciltler dolusu kitaptan elde edilemeyecek bilgilerin öğrencilere aktarılması sağlanacaktır,

21.) Derslerin formatı, basmakalıp-monoton düzeyden, katılımcı ve çoğulcu bir yapıya devşirilerek, etkin ve eğlenceli öğrenmenin altyapısını hazırlayacaktır,

22.) Yorum yapmayı, araştırmayı, düşünmeyi, problemlere çözüm üretmeyi benimseterek kendi ekseni dışındaki ekonomik ve toplumsal konulara bile eleştirel ve yapıcı bir gözlükten bakmayı alışkanlık haline getirmeleri sağlanacaktır,

23.) Gerçek hayatı sınıflara taşıyacak bu sistem, akademik yönden de desteklendiğinde, uygulamalı eğitimin doğal sonucu olarak öğrencilerin bağımsız öğrenme becerileri kazanarak özgüveni yüksek şekilde mezun olacaklarına inanıyoruz.

(Fark edildiği üzere, yukarıdaki maddelerin bir kısmı üniversite hayatına ait görüşler olup bu mecrada paylaşılmasında bir sakınca görülmemiştir.)

Meramımızı anlatmak isterken hipergrafi teşhisiyle karşılaşmamak için sadede gelirsek; tecrübeli ve mesleğe yeni adım atan meslektaşlarımızı ve bu alanda öğretim gören öğrencileri kapsayan bu düşünce fırtınası, özellikle, tecrübeli ve donanımlı meslektaşlarımızın ham çalışmamız üzerindeki görüş ve önerilerini bizlerle paylaştığı oranda zenginleşecektir. Değerli fikirlerinizi muhasebe koçluğunun facebook sayfasından iletebilirsiniz.

Not: Muhasebe koçluğu projesinde; tecrübeli, mesleğe yeni başlayan veyahutta bu mesleği yapmayı düşünenlerden neler beklediğimizi, ne gibi katkı sunabileceklerini veya sürecin nasıl işleyeceğini bir sonraki makalemizde daha iyi ifade etmiş olacağız.

Projenin tanıtım bölümünü üç ayrı makalede işlememizdeki gaye; öncelikle meslektaşlarımız arasında farkındalık uyandırmak ve projemizin mümkün olduğunca fazla meslektaşımız tarafından duyulmasını beklemek, aynı zamanda kendi ham fikirlerimizin sizlerden gelecek yönlendirmelerle daha net olarak şekillenmesi için zaman kazanmaktır.

Bundan sonraki makalemiz, tanıtım anlamında son olacak ve muhasebe koçluğu sürecinin içeriği ve yol haritası ile örnek olması açısından ilk çalışma notları verilecektir. İki makalemizi da okuyan meslektaşlarımızın kafalarında oluşacak birçok soru işareti olacağını tahmin ediyorum. Soru ve eleştirilerinizle, düşüncemizin daha sağlam temellere oturmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere…

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır .)

Dursun Ali YAZ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Yeditepe Üniversitesi, MBA
aliyaz@suadiyedenetim.com.tr


 

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)