GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü) | ||||
Sayı | : | B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8035-166 | 22/03/2011 | |
Konu | : | Perakende ve toptan olarak yapılan satışların faturalı olduğu gerekçesiyle kullanılan ödeme kaydedici cihazın iptal edilmesinin mümkün olup olmadığı hk. |
İlgide kayıtlı dilekçenizde; ..... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ..... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, .... tarihinde .... adresinde doğal bitkisel ürünlerin perakende satışının yapılması amacıyla satış mağazasının açıldığı, üretici firmanın distribütörlüğünü yaptığınız satış mağazanızda, toptan satışın da yapılmaya başlandığı, perakende ve toptan satışlarınız için fatura düzenleneceği belirtilerek, kullandığınız ödeme kaydedici cihazın iptal edilip edilmeyeceği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.
.
Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1'inci maddesinin 1'inci fıkrasında; "Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler." hükmüne yer verilmiştir.
.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesinde ise "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:
1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,
2. Serbest meslek erbabına,
3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,
4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,
5. Vergiden muaf esnafa,
.
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin (01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere) 680 TL' yi geçmesi veya bedeli 680 TL' den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." denilmiştir.
Buna göre perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden ve Vergi Usul Kanununa göre fatura verme mecburiyeti olmayan satışları olan birinci ve ikinci sınıf tüccarların bahse konu satışlarını belgelendirmek üzere ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmaktadır.
Bu nedenlerle, satış mağazanızda münhasıran Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesinin 1'inci fıkrasında sayılanlara satış yapılması veya her bir satış bedelinin fatura düzenleme sınırının üzerinde olması halinde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır. Ancak, Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesinin 1'inci fıkrasında sayılanlar dışındakilere, bedeli fatura düzenleme sınırının altında kalan satışlar yapmanız halinde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmakta olup, perakende olarak yapılan satışlar için de fatura düzenleneceği gerekçesiyle kullanmakta olduğunuz ödeme kaydedici cihazın iptal ettirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Vergi Dairesi Başkanı a. Grup Müdürü V. |
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.