Ticari aracın hususi araca dönüştürülmesi halinde işin terk olup olmayacağı
Soru: Ticari aracın hususi araca dönüştürülmesi işi terk midir?
Cevap: 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 160'ncı maddesinde, işi bırakan mükelleflerin keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları, aynı kanunun 161'nci maddesinde ise vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesinin işi bırakmayı ifade ettiği, faaliyetin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulmasının işi. bırakma sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 22/07/2003 tarihli 2003/3 Sıra No'lu Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesi'nin
"Araçların Hususiye Çevrilmesi" başlıklı l'inci bölümünde;
Nakliyecilikte kullanılan araçların özel ihtiyaçlar veya ticari faaliyet niteliğinde olmayan faaliyetler için de kullanılmaya elverişli minibüs, kamyonet ve benzeri araçlardan olması halinde hususiye çevrildiğini gösteren trafik kaydı yeterli olup, işi bırakmaya ilişkin hükümler çerçevesinde mükellef beyanına göre işlem yapılacaktır.
Ancak, bu durumda olan mükelleflerle ilgili olarak yapılacak yoklamalarda nakliyecilik faaliyetinde bulunduğu tespit edilenlerin yeniden mükellefiyetlerinin tesis edilmesi suretiyle gereğinin yapılacağı tabidir/'açıklamasına yer verilmiştir.
Buna göre; plakalı aracın trafikten çekildiğine ilişkin Trafik şube veya bürolarından alınacak belgenin vergi dairesine ibrazı halinde mükellefiyetin aynı tarih itibariyle kapatılması, yeni alınacak araçla ticari, faaliyete başlanılması halinde mükellefiyetin yeniden tesis edilmesi gerekmektedir.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)