01.01.2013 tarihinden itibaren Anonim Şirketler Limited Şirketler ve Eshamlı Komandit şirketler için yeni bir sayfa açılırken bu yeni sayfanın başlığı Bağımsız Denetim Müessesesi olacaktır. Bugünkü mevcut uygulama da tam tasdik olarak bilinen Vergi Kanunlarına göre yapılan denetim ve Sermaye Piyasa Mevzuatına göre yapılan dış denetim bulunmaktadır. 01.01.2013 tarihinden itibaren ise Bu denetimlere ek olarak Yeni Ticaret Kanunu'na göre şirketler bağımsız denetime tabi olacakladır. Bu makalemde bu müessesin ana konuları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Bağımsız Denetimin Amacı
Bağımsız denetimin amacı aslında Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutulan defterlerin bu standartlara uygun tutulup tutulmadığını bir anlamda bilançoda yer alan kalemlerin piyasadaki gerçek değerleri olup olmadığını araştırmaktır. Denetçilerin görevi ise Bilanço kalemlerinin gerçek değerlerinin gösterilmediği durumlarda gerekli düzeltmeleri yapılmasını sağlamak, Bilanço kalemleri ile ilgili olarak ileride yapılması gereken işlemlerle ilgili olarak yönlendirme yapmak ve en önemlesi şirket sahiplerinin Yeni Türk Ticaret Kanun 562. maddesinde belirtilen hapis ve adli para cezaları ile karşı karşıya kalmasını önlemektir.
Şunu da belirtmek gerekir ki bağımsız denetçinin mevzuata göre bilanço kalemlerinde tespit ettiği büyük doneli hataların düzeltilmemesi halinde denetçi mevzuata göre olumsuz görüş veya görüşten kaçınma raporu hazırlamak zorunda kalacaktır.
Olumsuz Görüş Veya Görüşten Kaçınma Raporu Yaptırımı
Denetçi tarafından verilen. Olumsuz görüş yazıları veya görüş verilmesinden kaçınma durumlarda, yönetim kurulu görüş yazısının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 4 işgünü içinde Genel Kurul‟u toplantıya çağırmak ve görevlerinden toplantı gününden geçerli olacak şekilde istifa etmek zorundadır. İstifa eden yönetim kurulu yerine yeni yönetim kurulu seçilmeli ve 6 ay içinde, kanuna, esas sözleşmeye ve standartlara uygun finansal tablolar hazırlatılmalı ve bunları denetleme raporu ile birlikte Genel Kurula sunmalıdır.
Bağımsız Denetimi Kimlerdir yapacaktır?
Yeni Türk Ticaret Kanunu Bağımsız denetim yapacak kişilerin mali müşavir ya da yeminli mali müşavir olması şartı getirmiştir. Diğer yandan Şirketlerin defterleri tutan ya da finansal tablolarını hazırlayan mali müşavirler bağımsız denetim yapmasını yasaklamıştır. Bağımsız denetim ile ilgili çalışma usul ve esasları belirleme yetkisi Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna’’ verilmiştir.
Bağımsız Denetçi Atanmaması Halinde.
Küçük, orta, büyük ölçekteki şirketler; 1 Mart 2013 tarihine kadar Bağımsız denetçilerini seçmeleri gerekmektedir. Bu tarihe kadar Bağımsız denetçi seçmeyen şirketlere mahkemece atama yapılacaktır
Bağımsız Denetimden Geçmeyen Mali Tablolar
01.01.2013 tarihinden itibaren bağımsız denetimden geçmeyen şirketlerin seçtiği Yönetim Kurullarının imzaları geçersiz, kararları anlamsız olacaktır ayrıca genel kurul, sermaye artırımı, hisse devri vb. aklınıza gelecek şirketle ilgili yaptığınız işlemler Yeni Türk Ticaret Kanununa göre yok hükmünde olduğundan, mali tablolar üzerinden kar dağıtmanız, kredi almanız, çeşitli devlet kurumlarına başvurmanız imkânsız hale gelecektir.
Bağımsız Denetimin şirketlere her ne kadar bir dezavantaj ve mali yük getireceği düşünülse de; Bağımsız denetim müessesini akıllıca kullanılması durumunda şirketlerin dezavantajı, avantaja mali yükü, artı yüke dönüştürebilecekleri kanaati taşımaktayım.
Sedat ERYÜREK
SMMM
eryureksedat@yahoo.com
KAYNAK :http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=923