Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Hazırmısınız?
2012 yılı Dünya’da ve Türkiye’de birçok yeni gelişmeye sahne olacak. 2008 yılında başlayan ekonomik krizin bitti bitiyor söylentileri arasında bugüne kadar derinleşerek gelmesi ve Euro bölgesinde dip yapması iktidarların istifasına kadar uzandı. AB’nin yapısı ve işleyişi ciddi şekilde sorgulanmaya başladı.
.
Devletlerin ekonomideki, müdahaleci devlet-düzenleyici devlet rolü ciddi tartışılıyor. Tüm bu gelişmeler, önümüzdeki süreçte, Dünyanın –ekonomik yapı itibarı ile- yeniden şekillenmesi, AB’nin yapısının değişmesi, finans piyasalarında yeni düzenlemeler hatta Avro yerine yeni bir para biriminin gelmesini şeklinde kendini göstereceğe benziyor.
Dünyada tüm bu gelişmeler olurken ülkemizde olup bitenleri de kaçırmayalım. 2012 yılında şirketleri bekleyen yeni düzenlemeler var. Bir türlü çıkarılamayan, “nerden buldun” kanununun başka bir versiyonu; harcamaya göre vergilendirme. Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in uygulamaya çalıştığı daha sonra da 1999 yılında vazgeçilen hayat standardı geri geliyor. Bir diğer önemli uygulama da Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), birçok maddesi 2012 yılında yürürlüğe giriyor. Yaklaşık 55 yıldır uygulanan TTK, sil baştan yazıldı. Şirketler için yepyeni düzenlemeler geliyor, ancak henüz kimse bunun farkında değil. TTK’nın hükümleri uygulanmaya başladığında, hazırlıklı olmayan birçok şirket adeta duvara toslayacak.
.
Yeni TTK neler getiriyor? Şirketleri yakından ilgilendiren bazı başlıklara bakalım;
Bağımsız denetim geliyor
Anonim şirketler denetim kurulları tarafından denetleniyor. TTK ‘nın yürürlüğe girmesiyle birlikte denetim, bağımsız denetim kuruluşlarına, SMMM ve YMM’lere bırakılacak. Şirketlerin Envanterleri dâhil, tüm muhasebesi denetlenmek zorunda. Bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını ise “ Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu” belirleyecek. Bu konuda henüz gerekli düzenlemeler yapılmadı. Hep birlikte bekleyip göreceğiz
Her şirket internet sitesi kurmak zorunda
Şirketler, başta finansal tablolar ve denetleme raporları olmak üzere tüm raporları bu sitede kamuya duyurmak zorundalar.
Şirket ortakları kafasına estikçe şirketten para çekemeyecekler
Bu düzenleme ile şirketler, faizini ödeseler bile şirketin parasını kullanamayacaklar.
Tek kişi limited şirket kurabilecek.
Anonim şirketlerin en az beş, limited şirketlerin iki ortakla kurulması gerekiyor. Yeni TTK’nın getirdiği önemli yeniliklerden biri tek ortaklı şirketlerin kurulmasının mümkün olması.
Ortak olmayanlar yönetim kuruluna girebilecek
Yönetim Kurulu Anonim şirketlerde en az üç kişiden oluşmak zorunda ve en az bir pay ile şirket hissedarı olmak zorunda. Yeni TTK ile yönetim kurulu tek kişiden oluşabileceği gibi üyelerin pay sahibi olmaları zorunluluğu ortadan kaldırılıyor. Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yükseköğrenim görmüş olması zorunlu. Ayrıca, genel kurul ve yönetim kurulu toplantısı elektronik ortamda yapılabilecek ve yönetim kurulu üyeleriyle pay sahipleri online oy kullanabilecekler.
.
Muhasebe sistemi tamamen değişiyor
TTK’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte kullanmakta olduğumuz “tekdüzen muhasebe” kalkıyor ve yerine “muhasebe standartları” geliyor. Bugüne kadar vergi dairesi için yapılan muhasebe, bundan sonra üçüncü kişilerin menfaatlerini korumaya ve gerçek durumu yansıtmak üzere yapılacak. Yani bildiğimiz muhasebe kuralları değişiyor ama muhasebe standartlarını ne şirketler biliyor ne de uygulayacak olan mali müşavirler (konunun ciddiyetinin farkına varıp hazırlananlar hariç).
Yukarıda kısaca bahsettiğim başlıklar, şirketlere çok ciddi bir iş yükü ve maliyet getirecek. Ülkemizdeki şirketlerin büyük çoğunluğu aile şirketlerinden oluşuyor. Birçoğunun da öz sermayeleri yetersiz. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz döneminde Yeni TTK’nın şirketlere getireceği yük ve sorumluluk şirketleri ciddi zorlayacaktır. Geçiş ve uyum sürecinde bir takım esneklikler yapılmalı ve limitler getirilmelidir. Aksi takdirde 2012 şirket için felaket yılı olabilir.
İ.Burak OĞUZ
SMMM
burak@noktax.com
KAYNAKhttp://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=963