Bursa'dan okurumuz Emine Selamoğlu soruyor: "Bünyamin bey, rahmetli babamın emekli maaşını alıyordum. Şuan nişanlıyım, Eylül ayında evleneceğim. SGK'dan çeyiz yardımı varmış, doğru mu, nasıl alabilirim, nereye başvurmalıyım?"
Sayın okurum, doğru bilgi almışsınız, hak arasında bilinen ismi ile "çeyiz yardımı" anne veya babasından kalan maaşı alan bekâr kız çocuklarına evlenirken verilen bir ödenektir.
Ölüm geliri yahut da ölüm aylığı almakta olan veya kendisine ölen anne-babasından malullük aylığı kalmış olan kız çocuklarının evlenmeleri halinde teknik adıyla "evlenme ödeneği" hakkı vardır.
Evlenme ödeneği nasıl alınır, kimlere ödenir, en son olarak ne kadardır? Ayrıntılı olarak açıklayalım.
Bekâr ve Dul Kadınlara Maaş Hakkı Var
Ölüm geliri veya aylığı veyahut da anne-babasından malullük aylığı kalmış olan kız çocukları bekâr oldukları, evlenmekle birlikte daha sonra dul kaldıkları takdirde bu aylığı almaya devam edebilmektedir. Burada kız çocuğun kaç yaşında olduğu hiç fark etmez.
Erkek çocukların ise 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurması veya evlenmesi halinde hak sahipliği sıfatı düşmekte, maaşı kesilmektedir.
Kız çocukları ile evlenmediği sürece maaş almaya devam eder. Bu bekâr veya dul kadınlara getirilmiş pozitif ayrımcılık niteliğinde bir düzenlemedir.
Öte yandan evlenen kız çocuğunun aylığı kesilmektedir. Evlenen kadının maaşının kesilmesinin temel nedeni aile birliği içerisinde bir başka gelire kavuşacak olması ve muhtaç duruma düşme riskinin ortadan kalkması veya azalmasıdır.
Evlenme Ödeneği Peşin Maaş Demektir
İşte evlenmesi nedeniyle anne-babasından kalan aylığı kesilecek olan kız çocuklarına ikinci bir pozitif ayrımcılık niteliğinde düzenleme daha yapılmıştır.
Halk arasındaki adıyla "çeyiz yardımı", teknik adıyla "evlenme ödeneği" denilen bu hak sayesinde evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.
Ödenecek maaş tutarı toplamda 24 aylık son maaşıdır.
Sigortalının alacağı evlenme ödeneği "cenaze ödeneği" gibi maktu bir tutar üzerinden değil, herkesin maaşı üzerinden belirlendiğinden herkes için farklı farklı tutarlardadır.
Boşanırsa Maaş İki Yıl Sonra Bağlanır
Evlenme ödeneği alan kız çocuğun aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde (başka bir deyişle boşanması halinde) maaşı iki yıl dondurulacaktır.
İki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, Zira iki yıllık maaşını zaten peşin olarak almıştır. Bu durumda olanlar 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında aynen normal emekliler gibi genel sağlık sigortalısı sayılacak, hastaneden ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.
Kız çocuğuna evlenme ödeneği verilmesi halinde, rahmetliden kalan maaşta ortak olan diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen 24 aylık sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren hakları nispetince artırılacaktır.
Çeyiz Yardımı Nasıl Alınır?
Kız çocuğunun evlenme ödeneğini alması için talepte bulunması şarttır. Başka bir deyişle bu ödenek otomatik olarak banka hesabına yatırılmaz.
Talep için evlenen kız çocuğunun bir dilekçe ile SGK'ya başvurması ve evlenme ödeneği istediğini beyan etmesi gerekir.
SGK normalde MERNİS sistemi üzerinden nüfus kayıtlarını kontrol edebilmektedir. Ancak yine de, dilekçe ekinde evlilik cüzdanı, nüfus kaydı gibi evlenmenin tespitine yarar evrakın ibrazı yararlı olacaktır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'ne göre evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle birlikte evlenme cüzdanının bir örneğinin de SGK'ya verilmesi zorunludur.
---
Kıssadan Hisse
"Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer, onları herkes görür."
- Cocung
Bünyamin Esen
http://www.memurhaber.com/maas-alan-kiz-cocuklara-evlenme-odenegi-var-a1316.html