Yazılarınızı Ali TEZEL com takip ediyorum.Puantaj usulü çalışmaya başladım.
Eksik günlerimi ay be ay isteğe bağlı prim ödemek istediğimde ,SGK İl Müdürlüğü tarafından ödeme yapamayacağım söylendi.
Geriye dönük borçlanma hakkımızda elimizden alınmış.
Bu konuda uygulama nedir?Köşenizde açıklama yapar mısınız?Puantaj Mağduru
Sayın okurum 2013/11 sayılı Genelge de yapılan son değişiklik ile SGK tarafından eksik gün nedeni olarak (07) Puantaj Kayıtları ile bildirilenlerin isteğe bağlı ay be ay prim ödemesi ile birlikte geriye dönük borçlanma hakları ellerinden alınmıştır.
30 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLUR
5510 sayılı Kanunun 50. maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlayabilmektedirler.
6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan sigortalıların isteğe bağlı sigortalılık statüleri 25.2.2011 tarihinden itibaren 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalılıkları sayılmıştır.
İSTEĞE BAĞLI İŞSİZLİK PRİMİ DE ÖDERLER
4447 sayılı Kanunun 46. maddesinde yapılan düzenleme ile ay içindeki çalışması 30 günün altında olanlar ile 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlardan ay içindeki çalışmasını 30 güne tamamlayanlardan isteyenlerden ayrıca işsizlik sigortası primi de alınmaktadır. Söz konusu hüküm gereğince 25.2.2011 tarihinden itibaren 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli çalışıp ayrıca isteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerden % 32, bunlardan işsizlik sigortası ödemek isteyenlerden ise ayrıca sigortalı ve işveren hissesi dahil % 3 oranında işsizlik sigortası primi olmak üzere toplam % 35 oranında prim alınacaktır.
SON DÜZENLEME HANGİ ÇALIŞAN TÜRLERİNİ DİKKATE ALIYOR
Ay içinde 30 günden az çalışıp isteğe bağlı sigortalı olmak için müracaat edenlerden kısmi süreli iş sözleşmesine tabi çalışanların aylık prim ve hizmet belgesindeki eksik gün nedeni ;
- 06 (Kısmi istihdam),
17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma),
12 (Birden fazla) ,
13 (Diğer) olanlar dikkate alınacaktır.
Bu sigortalıların zorunlu sigortalılık süresinin isteğe bağlı sigortaya beyan ettiği gün sayısından az olması halinde, eksik ödemiş oldukları aylara ilişkin hizmet, prim farkını ödemeleri halinde dikkate alınacaktır.
ÖRNEK:
Ev Hizmetlisi Ayşe Hanım Aylık prim ve hizmet belgesinde her ay 20 gün çalışan ve eksik gün nedeni 06 (Kısmi istihdam) olan sigortalı olarak müracaat ettiğinde hem isteğe bağlı prim ödeyecek hem de işsizlik sigortasını da ödeyebilecektir.
ÖRNEK:
Ayda 10 gün bazen 15 gün olarak puantaj usulü çalışan Ahmet bey'in isteğe bağlı olarak eksik gün prim ödemeleri SGK tarafından kabul edilmeyecektir.
Bu durum aslında SGK kendi genelgesi ile çelişmiştir.
2011/36 sayılı Genelgesinde;
25.02.2011 tarihinden itibaren kamu ve özel sektörde çalışanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlardan aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen eksik gün nedeni 06 (Kısmi istihdam), 07 (Puantaj kayıtları) ve 17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olan sigortalılar ay içinde zorunlu sigortalılık dışındaki sürelerini borçlanabileceklerdir.
2013/11 Sayılı Genelge ile (07) puantaj kayıtlarına isteğe bağlı prim ödeme ellerinden alınmıştır.Borçlanma hakları da sonlandırılmıştır.
Kısaca;
(07) olarak eksik gün bildirimi yapılan sigortalılar için ay be ay isteğe bağlı prim ödeyemez ,borçlanma yapamaz.
İşsizlik ödeneği alması için aranan gün sayısını tamamlayamaz.
Umarız ilerleyen günlerde SGK bu hatalı uygulamasından vazgeçer.
Vedat İlkii