Biyometrik yöntemlerle alınan avuç içi veya parmak damar izi bilgilerinin alınması uygulamasına biyometrik kimlik doğrulama adı verilmektedir.
5510 sayılı Kanunun 67. Maddesinin (d) fıkrasının 3. Paragrafına istinaden, 01.12.2013 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de özel sağlık hizmet sunucularına Sosyal Güvenlik Kurumundan sağlık yardımından yararlanan kişilerin yapacakları başvurularda biyometrik kimlik kaydı yapılması zorunludur.
Biyometrik kimlik kaydı aşağı durumlarda yapılmayacaktır:
-12 yaş ve altı çocuklara, 75 yaş ve üstü kişilere ( Eski uygulamada 65 yaş ve üstü iken SGK 15.08.2014 tarihli Duyurusu ile 75 yaş ve üstü.)
-Acil hastalara(yeşil alan muayenesi hariç)
-Organ,doku ve kök hücre nakli tedavilerinde alıcının üzerinden donör takibinin alındığı durumlarda
-Yenidoğan için anne T.C.kimlik numarası üzerinden takip alınan durumlarda
-Provizyon tipi "acil" veya branşı "acil-4400" ise,
-Özel Hastane değilseniz.
Biyometrik kimlik kaydı biyometrik veri alınmadan yapılacak olan durumlar şunlardır:
-Her iki üst ekstremitesi olmayan kişilere(elleri olmayan)
Her iki el avuç içi veya her iki el orta, işaret, yüzük, baş, küçük parmak damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlara (yanık, felçli v.b)
-Serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişilere. (alçı v.b)
-Spastik ve otistik engelli kişilere.(SGK 15.08.2014 tarihli Duyuru ile eklendi.)
Biyometrik kimlik doğrulaması yapılması gereken durumlar :
Sağlık hizmeti sunucuları tarafından genel sağlık sigortalısı adına alınan her provizyonda, bu kılavuzun kimlik doğrulamasının yapılması gerekmektedir. Genel sağlık sigortalısının ilk ayaktan başvuru sonrası, muayene, kontrol muayenesi ile ayaktan veya günübirlik kapsamında yapılan ESWL, ESWT, diyaliz (ev hemodiyalizi
hariç), fizik tedavi, hiperbarik oksijen tedavisi işlemlerinin her seansında ve günübirlik kapsamında alınan tüp bebek tedavisi takiplerinde kimlik doğrulaması yapmaları zorunludur.(SGK 15.08.2014 Duyuru)
Ahmet Metin Aysoy
Kaynak : AloSGK.Com