Soru:Sayın Osman Bey. Ukrayna uyruklu kişi Türk'le evli. Türkiye'de yaşıyor ve çalışmıyor. İsteğe bağlı SGK'lı olabilir mi ? Mustafa E.
İsteğe bağlı sigortalı olmak için gerekli olan şartlar Kanunda belirtilmiştir. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak, kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak, 18 yaşını doldurmuş bulunmak ve SGK'ya başvuruda bulunmak, gerekmektedir.?
Bu kapsamda yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de yerleşik olma halini belgelendirmeleri koşuluyla isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
Soru: 01.01.1974 doğumluyum. 01.04.1996 tarihinde sigorta başlangıcım var. 2008 yılı ekim ayına kadar fili 12 yıl çalışmışlığım var. Çalışırken iki tane doğum yaptım. Emeklilik haklarına kavuşmam için ne gibi şartlara ihtiyacım var? Doğum borçlanması yapabilir miyim? Zübeyde F.
Emeklilik için 25 yıl 52 yaş ve 5825 güne ihtiyacınız var. Verdiğiniz bilgilere göre yaklaşık 4560 gününüz bulunmaktadır. (4560 gününüzün olduğu varsayıldığında) Emeklilik için 1265 gününüz kalmaktadır. 2 çocuğunuz için 1265 gün doğum borçlanması yaparak 52 yaşınızı tamamladığınız 01.01.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Soru: 01.03.1969 doğumluyum sigorta başlangıcım Şubat 1986, toplam prim gün sayım 8430 gündür.Ne zaman emekli olabilirim, özür durumum yok hizmet borçlanmasıda yapmadım halen çalışıyorum. İlyas D.
Emeklilik için yaş hariç bütün şartları tamamlamışsınız. 49 yaşında, yani 01.03.2018 tarihinde emeklilik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Soru:1994 yılında ticaret lisesi stajı ile SGK girişim oldu. Daha sonra 1997-1998 tarihleri arasında özel bir bankada çalıştım.Dikey geçiş sebebiyle okula devam ve askerlik derken 2004 yılında özel bir bankada göreve başladım ve halen aynı bankada çalışmaktayım. Toplam prim ödeme günün 4100 gün. İstifa etsem tazminat alma hakkım var mı? Mustafa Ü.
08.09.1999 tarihinde sigortalılığınız varsa (stajyerlik değil, uzun vadeli sigorta primleriniz yatırılmışsa) ve 3600 günü tamamladığınızda SGK'da alacağınız "kıdem tazminatı alabilir" yazısını çalıştığınız işyeriniz sunmanız halinde istifa ederek ayrılabilir ve kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
Soru:Ben bir mağazada satış danışmanı olarak çalışıyorum. Su an ki net maaşım 909 lira. AVM'ler bayramlar dahil her zaman açık. Ben arefe günü tam,bayramın 1. günü 10, 2 günü ise 11 saat çalıştım. Ve bayram mesaim 63 lira yattı. Az bir rakam gibi geldi bu doğru bir tutar mıdır? Hasan
İşverenle iş sözleşmenizi ve işin durumunu net olarak bilemediğimden durumunuzu şöyle açıklayabilirim. Bayramda çalışmalarınızdan ötürü kaç gün çalışmış iseniz, çalışılan her gün için ayrıca günlük ücret alma hakkınız vardır. Fazla mesainiz ile ilgili olarak ise, haftalık çalışma saatiniz 45 saati aşıyor ise, yapılan fazla çalışmalar için saat başına düşen ücretiniz %50 artırılarak ödenmek zorundadır. Bu belirtilenler çerçevesinde hesaplamanızı yapabilirsiniz.
Soru:Osman Bey iyi çalışmalar. Ben şubat ayında öğretmen olarak atandım. Nişanlım üniversite öğrencisi olduğu için SGK primi tam olarak ödenebilir mi? Desen Y.
Okula devam süresi yoksa (ki olduğu halde bile çalışabilme durumu varsa), fiilen çalışma kaydıyla sigortalı olabilir. Öğrencilerin sigortalı olmama gibi bir durum söz konusu değil, yasal olmak kaydıyla…
OSMAN ÖZBOLAT
İletişim: www.osmanozbolat.com
Twitter: @osozbolat