11 Ağustos 2011 Perşembe
İnşaat Taahhüt İşlerinde Hakedişler
İnşaat Taahhüt İşlerinde Hakedişler
1.GİRİŞ
İnşaat taahhüt ve onarım işlerinin nitelikleri genellikle işi yaptıran işletmeler tarafından belirlenmektedirler. Bu nedenle yapılan iş, hizmet üretimi olarak kabul edilmektedir. İşin yapımının uzun sürmesi ve yapılan işin maliyetinin (harcamaların) yüksek olması nedeniyle de işin kısım kısım teslimini gündeme getirmektedir. Bu teslim işlemi, işi yapan işletme açısından da, teslim edilen kısma ait bedeli işi yaptıran kurum ve işletmeden isteyebilme hakkını vermektedir.
Çalışmamızın konusunu, inşaat taahhüt işlerinde, işin tamamlanan kısmının parasal olarak bedelini ifade eden hakedişlerin vergilendirme ve muhasebe işlemleri oluşturmaktadır.
2. HAKEDİŞ
Bir inşaat taahhüt ve onarım işinde, işin başlamasından o ana kadar yapılan (gerçekleştirilen) kısmına ait işlemlerin parasal olarak ölçülmesine hakediş denir. Diğer bir ifade ile hakedişler, müteahhitlerce iş programına uygun olarak yapılan işin ve işte kullanmak üzere işyerine getirilen malzemenin miktarını, birim fiyatını, tutarını; hak kazandığı fiyat farkının hesaplanma biçimini ve tutarını; sözleşme ve yasaların öngördüğü kesintileri gösteren raporlardır. Hakediş raporları, esas olarak yapılan işin karşılığının iş yapıldıkça müteahhide ödenmesi amacıyla düzenlenen belgeler olması nedeniyle, aynı zamanda işin belli bir kısmının yapıldığını (tamamlandığını) da gös-termektedir.
Hakediş raporları, 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4735 sayılı kamu ihale sözleşmeleri kanuna göre, yapım işlerinin yürütülmesindeki genel esasları belirleyen Yapım işleri genel şartnamesine göre, geçici ve kesin hakediş raporu olmak üzere iki çeşit hakediş raporu söz konusudur.
a. Geçici Hakediş Raporu.
Genellikle ayda bir düzenlenir ve müteahhitlerin o ay içinde yaptıkları işin karşılığını belirtir. Yapım işleri genel şartnamesinin 40’ıncı maddesine göre; Yüklenicinin yaptığı işler ile İnşaat bünyesinde kullanılacak malzemenin, müteahhit tarafından şantiyeye getirilerek, usulüne uygun olarak depo edilmesini ifade eden ihzarattan doğan alacakları, metrajlara göre hesaplanarak sözleşme hükümleri uyarınca kesin ödeme niteliğinde olmamak ve kazanılmış hak sayılmamak üzere geçici hakediş raporları ile ödenir. Metrajlar, yeşil defter ve eklerinde gösterilir. Yüklenici, idarenin isteği halinde, kesin hesapları da yapı denetim görevlisinin denetimi altında işe paralel olarak yürütmek zorundadır. Geçici hakediş raporlarının düzenlenmesinde, bitmiş iş kısımları için kesin metrajdaki miktarlar dikkate alınır.
Her hakediş tutarından, bir evvelki hakediş tutarı çıkarıldıktan sonra kalan miktara idarece ilgili mevzuata göre hesaplanacak Katma Değer Vergisi eklendikten sonra bulunan miktardan sözleşmede yazılı kesintiler, varsa yüklenicinin idareye olan borçları ve cezalar ile kanunen alınması gereken vergiler kesilir.
b. Kesin Hakediş Raporu
İş bitirildikten sonra çıkarılacak kesin hesaba dayalı olarak düzenlen hakediş raporuna kesin hakediş raporu denir. Kesin hakediş raporunun düzenlenmesinde geçici hakediş raporlarındaki rakamlara itibar edilmez ve kesin metraj ve hesaplar sonucunda bulunan miktarlar esas alınır. Hesap kesme işleminde, gerçekleştirilen bütün işlerin kesin hak-ediş raporuna geçirilen bedelinden iş sırasında geçici hakediş raporları ile ödenen miktarlar düşülür. Daha son-ra geçici hakediş ödeme usulleri çerçevesinde, hakedişe yapılan ek ve kesintilerden sonra kalan tutar yükleniciye(müteahhide) ödenir.
Diğer taraftan hakediş (raporları) belgesi, Vergi Usul Kanununa göre düzenlenen bir belge türü olmadığından, hakediş belgesi düzenlenen işlerde, ayrıca 7 gün içerisinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir(Şenlik 2011,7-9).
3. HAKEDİŞLERDE GELİR/ KURUMLAR VERGİSİ KESİNTİSİ
İnşaat taahhüt ve onarım işinin ta-mamlanan kısımları için alınan hak-edişlerin vergi kesintisine tabi olup olmaması açısından, yapılan inşaat taahhüt ve onarım işinin, Aylara Yaygın veya Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt ve Onarım İşi olması durumuna göre değişmektedir.
Aynı takvim yılında başlanılıp tamamlanan ve Aylara Yaygın İnşaat Taahhüt ve Onarım işi olarak ifade edilen inşaat taahhüt ve onarım işleri, Gelir Vergisi Kanununun 42. maddesindeki özel vergilendirme sistemi kapsamında olmayıp, genel vergilendirme rejimine tabi olması nedeniyle aylara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işi nedeniyle alınan hakedişlerden Gelir/Kurumlar Vergisi kesintisi yapılmaz.
İnşaat - taahhüt ve onarım işinin süresi 1 takvim yılından fazla ise, yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işi olarak ifade edilir. Ancak, bir inşaat taahhüt ve onarım işinin, yıllara yaygın (sari) inşaat işi olarak kabul edilmesi ve Gelir Vergisi Kanunun 42. madde kapsamında özel vergilendirme sistemine tabi olması için;
a) Faaliyet konusunun inşaat ve onarım işi olması,
b) İnşaat ve onarım işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi,
c) İnşaat ve onarım işinin resmi veya özel taahhütlere bağlı olarak yapılması gerekmektedir.
Gelir vergisi kanunu 94 maddesi ve 5520 sayılı Yeni Kurumlar Vergisi kanunun 15 Maddesi gereği mükellefler,
Nakden
Hesaben
Avans olarak, yaptıkları ödeme-lerden vergi kesintisi yapmak zorundadırlar.
Gelir vergisi kanununun 42. Maddesi hükmüne göre, yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde, kar zarar işin bittiği yıl tespit olunmakta ve bitimi izleyen yılın ilgili ayında ta-mamı o yılın geliri olarak beyan edil-mektedir. Uzun süre belli bir yü-kümlü grubundan vergi alınmama-sı, verginin mali amacı ve genellik ilkesi ile bağdaşmayacağı gibi, işin bitiminde yapılacak toplu ödeme, yükümlü yönünden de zor olacaktır. Bu görüşten hareketle, hem de vergi-lendirmedeki gecikmeyi telafi etmek amacıyla yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde vergi kesintisi esası kabul edilmiştir (Doğrusöz 1994, 102).
Gelir vergisi kanununun 94/3 maddesinde, 42. madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak (hakediş) bedellerinden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır. Yasa maddesinde belirtildiği üzere vergi tevkifatının matrahı istihkak bedelleridir (Alptürk 1997, 100-104).
Ayrıca 5520 sayılı Yeni Kurumlar vergisi kanunun 15 maddesi a) bendine göre, “Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri” üzerinden vergi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.
Vergi Kesintisi oranı 20.12.2006 tarih ve 2006/11449 sayılı bakanlar kurulu kararı gereği % 3 olarak uygulanmaktadır.
Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde bazen hakediş düzenlen-mesi ve alımı uzun zaman alabilmektedir. Bu tür durumlarda hak-edişlerden mahsup edilmek üzere avans adı altında ödemeler yapı-labilmektedir.
Avans adı altında yapılan bu ödemeler de % 3 vergi kesintisine tabidir.
Aylara yaygın olan İnşaat taahhüt işinin, yapılan sözleşmeye göre başladığı takvim yılı bitmesi gerekirken, herhangi bir sebeple bitmeyerek ertesi takvim yılına sirayet etmesi durumunda, işin yıllara yaygın inşaat ve onarım işi niteliği taşıması nedeniyle, söz konusu inşaat ve onarma işinin izleyen takvim yılında da devam etmesi konusunda bir sözleşme varsa, bu sözleşme tarihinden itibaren, böyle bir sözleşme yoksa ertesi takvim yılı başından itibaren ödenecek hakediş (istihkak) bedelleri üzerinden, önceden ödenmiş istihkaklarla ilgilendirilmeksizin tevkifat yapılır (Uğur 1994,104-106).
Ancak sonradan yıllara yaygın inşaat işi kapsamına giren işin yıllara yaygın duruma geldiği yılı izleyen, yılın başından itibaren vergi kesintisi yapılması için, sözleşmede işe başlama ve bitirme tarihlerinin yazılması ve süre uzatımına dair hükümlerin bulunması gerekmektedir. Sözleşmede bu şekilde hükümlerin bulunmaması durumunda önceki dönemler içinde vergi tevkifatı yapılması gerektiği, İstanbul Vergi Dairesi başkanlığının 23.01.2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.34./GVK-94/3-12216 sayılı özelgesinde belirtilmiştir. (Şenlik 2011,74).
Diğer taraftan vergi kesintisi açısından dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise müteahhit veya taşeronlar tarafından alınan hakediş-lerin, kimden alındığının önemi yok-tur. Hakedişler ister kamu kurumuna karşı üstlenilen ister özel sektör kuruluşuna karşı üstlenilen inşaat taahhüt ve onarım işi nedeniyle alınsın, iş yıllara yaygın inşaat işi niteliğinde ise, Gelir/Kurumlar vergisi kesintisine tabidir.
4. HAKEDİŞLERDE KDV
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 10.maddesinin © bendinde, kısım kısım mal teslimi ve hizmet yapılmasının mutad olduğu veya bu hususlarda mutabık kılınan hallerde vergiyi doğuran olayın, her bir kısmın teslimi veya her bir kısım hizmetin yapılması ile meydana geleceği kabul edilmiştir. Aylara ve Yıllara yaygın inşaat faaliyeti yapan işletmelerin yaptıkları işler için hakediş raporları düzenlemeleri ve kamu ihale Kanunu’na göre ihale usulüyle yapılan işlerde, müteahhidin yaptığı işlerden doğan alacakları, yapılan iş göz önüne alınarak hesaplanmakta veya kesin ödeme niteliğinde olmamak üzere belirli aralıklarla düzenlenen geçici hak ediş raporlarına dayanılarak ödenmektedir. Dolayısıyla inşaat ve taahhüt işlerinde Katma Değer Vergisi açısından vergiyi doğuran olay hakediş nedeniyle meydana gelmektedir. Ancak kamu idarelerine karşı üstlenilen işlerde hakedişler hazırlandık-tan sonra, müteahhit ile işveren idare tarafından imzalanması, onaylanması ve ödenmesi belli zaman aralığında gerçekleşmekte, dolayısıyla vergiyi doğuran olayın ne zaman meydana geleceği sorunu ile karşılaşmaktayız.
Danıştay 11. Dairesi verdiği bir kararda, geçici hakediş raporunda tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar yetkili makamlar tarafından düzeltme yapılabilir, yapılan iş için ne kadar ödeme yapılacağı dolayısıyla da teslim edilen mal veya hizmetin bedeli ancak, ita amirince tahakkukun yapılması, verile emrinin düzenlenmesi ile belli olmaktadır, gerekçesi ile "İnşaat ve taahhüt işlerinde vergiyi doğuran olayın, hakediş raporunun onaylanmasından sonra ita amirince tahakkukun yapıldığı tarih" olduğunu kabul etmiş bulunmaktadır (E. No: 1999/2456, K. No: 1999/3571). Aynı şekilde Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu’nun 19.06.1998 tarih ve E. No:1996/370, K. No: 1998/118 sayılı Kararında; “İnşaat işlerinde KDV yönünden vergiyi doğuran olayın tahakkuk müzekkeresi ve verile emrinin düzenlendiği tarihte meydana geldiği...” belirtilmektedir.
Vergi idaresi ise, inşaat taahhüt iş-lerinde vergiyi doğuran olayın, hak-ediş belgelerinin düzenlenip, ihale makamınca (idarece) onaylanması ile meydana geldiği görüşündedir. Maliye Bakanlığının 15.12.1998 tarih ve 2601010 sayılı; 03.02.1993 tarih ve 28041 sayılı Özelgesine göre; verginin hesaplanması için kesin kabulün yapılması şart değildir. Onay tarihindeki vergi oranı üzerinden KDV hesaplanması ve genel hükümler çerçevesinde beyan edilmesi gerekmektedir. İnşaat taahhüt ve onarım işi yapan işletmelerinin yaptıkları iş Hizmet üretimi olması dolayısı ile üstlenmiş oldukları işlerin teslimleri sırasında hesaplayacakları KDV nin oranı % 18 dir.
Diğer taraftan dikkat edilmesi gereken bir başka husus da inşaat taahhüt ve onarım işlerinde KDV tevkifatıdır. 89, 91 ve 99 seri no.lu KDV genel tebliği gereği inşaat taahhüt ve onarım işlerinde KDV tev-kifatı sözkonusudur. Buna göre birbirleriyle yaptıkları işlemler hariç olmak üzere inşaat taahhüt işi yaptıran;
Genel ve katma bütçeli daireler,
İl özel idareleri,
Belediyeler,
Köyler,
Bunların teşkil ettikleri birlikler,
Vakıflar tarafından kurulanlar hariç, diğer tüm üniversiteler,
Döner sermayeli kuruluşlar,
Kanunla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşları,
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
Kanunla kurulan veya tüzel ki-şiliği haiz emekli ve yardım san-dıkları,
Bankalar,
Sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait olan işletmeler,
Özelleştirme kapsamında bulu-nan kuruluşlar.
Hisse senetleri İMKB’ye kote edilmiş şirketler,
Yaptırdıkları inşaat taahhüt işleri nedeniyle ödeyecekleri hakediş bedeli üzerinden hesaplanan %18 KDV’nin 1/6 sını tevkif ederek, sorumlu sıfatıyla 2 No’lu KDV beyannamesi ile beyan edip ödeyeceklerdir.
Ayrıca, tevkifat yapma sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlara karşı üstlenilmiş inşaat taahhüt işleri tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (Taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ise, işi devreden yüklenicinin de 89 ve 91 nolu tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması gerekmektedir. Örneğin bir kamu kurumuna ait bina yapımını üstlenmiş müteahhit X işletmesi, bu işin bir kısmını taşeron Y işletmesine yaptırması durumunda taşeronun yaptığı iş için müteahhit X tevkifat yapacak ve 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edecektir. Taşeron Y işletmesi üstlenmiş olduğu işin bir kısmını Taşeron Z işletmesine yaptırması durumunda, Taşeron Y işletmesi de Taşeron Z işletmesine yapacağı ödemelerden tevkifat yapmak ve No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan etmek zorundadır( Şenlik 2010 ).
5. HAKEDİŞLERDE DAMGA VERGİSİ
Hakedişlerin damga vergisi yükümlülüğü karşısındaki durumunu tespit için 4, 10,11 ve 30 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliğlerinde de gerekli açıklamalar yapılmıştır. Buna göre
1 Hakediş ödemesinin avans öde-me mahiyetinde olması halinde, hakediş bedeli binde 8,25 oranında damga vergisi kesintisine tabi tutu-lacaktır. (Kanuna ekli II numaralı tabloda yazılı olan istisnalar hariç). Hakediş ödemesinin avans mahi-yette olup olmadığı konusunda bir tereddüt varsa; düzenlenmiş sözleş-me hükümlerinin ve hakedişin mahiyetinin birlikte dikkate alınması gerekir.
2. Resmi daireler tarafından mal ve hizmet alımı (ihale vb.) sebebiyle ve sırasında, düzenlenen hakedişlere istinaden yapılacak ödemeler istih-kaktan kesinti suretiyle binde 8,25 oranında damga vergisine tabidir. (Kanuna ekli II numaralı tabloda ya-zılı olan istisnalar hariç). Söz konusu hakediş ve ödemelerin damga ver-gisine tabi tutulması bakımından; ödemenin avans veya kesin ödeme olup olmaması önemli değildir. Öde-me kesin ödeme olsa dahi damga vergisi kesintisi yapılır.
3. Hakediş ödemesinin hem avans, hem de resmi daireler tarafından mal ve hizmet alımı (ihale) sebebiyle düzenlenmiş olması halinde, sadece binde 8,25 oranında damga vergisi kesintisi yapılır.
4. Geçici hakediş, kesin hakediş uygulamasında ise, geçici hakediş ödemeleri avans niteliğinde ödeme olduğundan dolayı damga vergisine tabidir. Geçici hakediş ödemeleri üzerinden yapılmış olan damga ver-gisi kesintilerinin kesin hakediş üze-rinden yapılacak olan damga vergisi üzerinden mahsup edileceği tabiidir.
5. Hakediş bedelleri üzerinden is-tihkaktan kesinti suretiyle damga vergisi ödemelerinde, 30 Seri Nu-maralı Damga Vergisi Tebliği gere-ğince, kesilecek olan damga vergisi matrahına KDV dahil değildir.
6. Hakediş ödemesinin kesin ödeme niteliğinde olması halinde, (örneğin; özel sektörün, müteahhit veya taşeron firmaya iş yaptırması, sözleşmede hakediş düzenleneceğine ilişkin hükümler bulunması durumu) hakediş faturada yazılı işin içeriğini açıklar nitelikte bir belge olacağından damga vergisine tabi değildir. Diğer bir ifade ile resmi daireler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerce yaptırılan inşaat tahhüt ve onarım işlerine ilişkin (hakediş ödemesi) ödemeler damga vergisine tabi değildir (Şenlik 2011,94).
6. HAKEDİŞLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
A. Aylara Yaygın İnşaat Taahhüt ve Onarım İşleri
Aylara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işleri nedeniyle alınan hak-edişler nedeniyle elde edilen hasılatlar ise doğrudan 600. YURTİÇİ SATIŞLAR hesabına kaydedilir ve dönem sonunda da 690. DÖNEM KA-RI VEYA ZARARI Hesabına aktarılır. Örnek. Z. İnşaat A:Ş Aylara yaygın Belediye Binası İnşaat ve Onarım işinden 2 Nolu Hakediş olarak 30.000,00 TL alınmıştır. İş Kamu Kurumu olan Belediyeye ait olması nedeniyle 1/6 KDV tevkifatı yapılmıştır. Ayrıca Binde 8,25 Damga Vergisi Kesintisi yapılmıştır. Z İşletmesi faturayı aşağıdaki şekilde düzenlemiştir.
2.NOLU HAKEDİŞ BEDELİ 30.000,00
Binde 8.25 DV 247,50
KESİNTİLER TOPLAMI 247,50
NET TUTAR 29.752,50
% 18 KDV 5.400,00
1/6 KDV Tevkifatı. 900,00
HESAPLANAN. KDV.(5/6) 4.500,00 (Tahsil Edilecek KDV)
TOPLAM TUTAR 34.252,50
-------------------------- / --------------------------
100 KASA HESABI 34.252,50
740 HİZMET ÜRETİM MALİYETİ HS. 247,50
20 BEl. BİNASI İNŞAAT ve ONARIMI
5 Vergi Resim ve Harçlar
501 Damga Vergisi 247,50
600 YURTİÇİ SATIŞLAR HS 30.000,00
20 Bel .Binası İnş. Onarım İşi Gelirleri
002. 2 Nolu Hakediş Geliri
391 HESAPLANAN KDV. HS. 4.500,00
01 Mal ve Hiz.Tes.KDV 04 % 18(5/6) Hes.KDV
Belediye binası inşaat ve onarımı 2 nolu hakediş alımı
-------------------------- / --------------------------
KDV tevkifatları istenir ise Nazım Hesaplarda izlenebilir.
-------------------------- / --------------------------
980 KDV TEVKİFATLARI HS. 900,00
01 Belediye Binası inşaat ve Onarımı 1/6 KDV Tevkifatı
981 KDV TEVKİFATLARI KARŞILIĞI HS. 900,00
01 Belediye Binası inşaat ve Onarımı 1/6 KDV Tevkifatı Karş
1/6 KDV tevkifatı nın izlenmesi
-------------------------- / --------------------------
B. Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt ve Onarım İşleri
Yıllara yaygın inşaat taahhüt faaliyetinde bulunan işletmelerin bu işlere ait almış oldukları hakediş bedelleri, bu işlerin hasılatını oluşturması nedeniyle işin bitimine kadar 350-357- Yıllara Yaygın İnşaat Ve Onarım Hakediş Bedelleri Hesabında izlenir. İşin tamamlandığı yıl 600.Yurtiçi Satışlar Hesabına devredilir.
Örnek:Yıllara yaygın inşaat taahhüt faaliyetinde bulunan Yapı A.Ş. yapımını üstlendiği Milli Eğitim Bakanlığı Okul inşaatı işinden dolayı 20.04.2010 tarihinde 20.000 TL. tutarlı 1 no’lu hakediş düzenlemiştir. Bu hakedişle ilgili olarak düzenlenen fatura ise aşağıdaki gibidir.
1.NOLU HAKEDİŞ BEDELİ 20.000,00
% 3 Stopaj 600,00
Binde 8.25 DV 165,00
KESİNTİLER TOPLAMI 765,00
NET TUTAR 19.235,00
% 18 KDV 3.600,00
1/6 KDV Tevkifatı. 600,00
HESAPLANAN. KDV. (5/6) 3.000,00 (Tahsil Edilecek KDV)
TOPLAM TUTAR 22.235,00
-------------------------- 20.04.2010 ---------------------
100 KASA HESABI 22.235,00
295 PEŞİN ÖD. VERGİ VE FONLAR HS 600,00
740 HİZMET ÜRETİM MALİY. HS. 165,00
10 OKUL İNŞAATI
5 Vergi Resim ve Harçlar
501 Damga Vergisi : 150,00
351 YIL.YAY.OKUL İNŞAATI HAKEDİŞ BED. HS 20.000,00
391 HESAPLANAN KDV. HS. 3.000,00
01 Mal ve Hiz.Tes.KDV 04 % 18(5/6) Hes.KDV
Okul inşaatı 1 nolu hakediş alımı
-------------------------------- 20.04.2010 --------------------
980 KDV TEVKİFATLARI HS. 600,00
01 Okul inşaatı 1/6 KDV Tevkifatı
981 KDV TEVKİFATLARI KARŞILIĞI HS. 600,00
01 Okul inşaatı 1/6 KDV Tevkifatı Karş. 1/6 KDV tevkifanının izlenmesi
----------------------------------- / -------------------------
Eğitim Bakanlığı Okul inşaatı 2011 yılında tamamlanmış ve ilgili hakediş hesabı aşağıdaki gibidir.
351. YIL.YAY.OKUL İNŞAATI HAKEDİŞ BED. HS = 1.900.000,00
-------------------------------- 31.12.2011 ---------------------
351 YIL.YAY. OKUL İNŞAATI HAKEDİŞ BED. HS 1.900.000,00
01. 1 Nolu Hakediş . 20.000,00
02. 2 Nolu Hakediş . 880.000,00
03. 3 Nolu Hakediş .1.000.000,00
600. YURTİÇİ SATIŞLAR HS 1.900.000,00
01. Fabrika Binası Hakedişleri
İnşaatın tamamlanması nedeniyle hakedişlerin Hasılat hesabına devri
--------------------------- / ----------------------
7.SONUÇ VE DEĞERLENDİRME
İnşaat taahhüt ve onarım işlerinde genellikle yapılacak işin nitelikleri işi yaptıran tarafından belirlenmesi nedeniyle yapılan iş hizmet işidir.
Bir inşaat taahhüt ve onarım işinde işin başlamasından o ana kadar yapılan (gerçekleştirilen) kısmına ait işlemlerin parasal olarak ölçülmesini ifade eden hakedişlerden % 3 Gelir/ Kurumlar vergisi kesintisi yapılması için inşaat taahhüt ve onarım işinin, yıllara yaygın inşaat taahhüt işi olması gerekir. Aylara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işleri genel vergilendirme sistemine tabi olması nedeniyle bu işlerde % 3 Gelir / Kurumlar vergisi kesintisi yapılmamaktadır.
İnşaat taahhüt ve onarım işi hizmet işi olması nedeniyle hakedişler %18 KDV ‘ye tabi olup,inşaat taahhüt ve onarım işleri 89 ve 91 seri no.lu KDV genel tebliğlerinde belirtilen kurum ve kuruluşlara karşı üstlenilmiş ise, bu kurum ve kuruluşlar, yaptırdıkları inşaat taahhüt işleri nedeniyle ödeyecekleri hak-ediş bedeli üzerinden hesaplanan %18 KDV’nin 1/6 sını tevkif ederek, sorumlu sıfatıyla 2 No’lu KDV beyannamesi ile beyan edip ödeyeceklerdir.
Diğer taraftan hakedişler, resmi dairelerin hizmet alımı nedeniyle düzenlenmiş ise binde 8,25 oranında damga vergisine tabidir. Resmi daireler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerce yaptırılan inşaat taahhüt ve onarım işlerine ilişkin (hakediş ödemesi) ödemeler damga vergisine tabi değildir.
KAYNAKÇA
Alptürk,E. 1997. “Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarma İşlerinde Vergi Kesintilerinin İade/Mahsubuna İlişkin Uygulamadaki Bazı Sorunları.” Vergi Sorunları Dergisi Sayı 101.
Doğrusöz, A.B.1994. Türk Vergi Sisteminde Kaynakta Vergilendirme “Stopaj”.
İstanbul: İ.S.M.M.O. Yay. No.3
Şenlik, M. 2011. İnşaat Muhasebesi. Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları Yay.No.100
Şenlik, M. 2010. ”Taşeronlara Yaptırılan İnşaat İşlerinde Vergi ve Muhasebe” Yaklaşım Dergisi ( E - Yaklaşım ) Sayı: 216
Uğur, O.1994. “Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden İnşaat ve Onarma işlerinde Vergi Tevkifatına İlişkin Bir Sorun” Vergi Dünyası Dergisi. Sayı:159.
Mehmet ŞENLİK
Ditaloğ Dergisi Süryay Sürekli Yayınlar Ticaret ve Sanayi AŞ
kaynak: http://www.huseyinust.com/Thread-Insaat-Taahhut-Islerinde-Hakedisler
Blog Arşivi
-
▼
2011
(4992)
-
▼
Ağustos
(701)
- Sanal genel müdür
- Açık Artırma ile Araç Satan İşletmelerde KDV Durumu
- Bir başkadır bu bayram
- İstirahat Raporlarında Püf Noktaları -2
- İki evlattan ölüm aylığı
- İngiltere’de çocuklar ve yaşlılar /Şükrü KIZILOT
- İşsizlik ödeneği için yeniden 600 gün gerekir
- Bireysel kıdem fonu geliyor!
- Araçta tasarruf formülü: Yüksek vites düşük devir
- İŞVERENİN ÇIKTI-GİRDİ İŞLEMİNDE İŞÇİNİN KIDEMİ SIF...
- İş Sözleşmesine İstinaden İşçiden İşe Girerken Sen...
- 750 bin işçiye maaş müjdesi
- İşveren işçiyi bayramda çalışmaya zorlayamaz
- Bayramda çalışacak olanlar dikkat!
- Sigortasız işçi çalıştırmanın yaptırımı
- Transfer fiyatlandırmasına dikkat!
- SERMAYE ŞİRKETLERİNİN ÖDENMEYEN KÂR PAYLARININ HAZ...
- YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLER TOPLULUĞU
- MUTLU MAYRAMLAR
- GAYRİMENKULÜNÜ BEDELSİZ OLARAK KİRAYA VERENLERE Çİ...
- YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NA GÖRE LİMİTED ŞİRKET OR...
- Çalışanları ilgilendiren RÖPORTAJ : -Kıdem Tazmina...
- MATRAH ARTIRIMI YAPAN MÜKELLEF İÇİN İHBARCIYA İKRA...
- ESNAF, İŞVEREN, MÜDÜR, YÖNETİCİ ORTAK VE MUHASEBEC...
- ANALIK İSTİRAHATİ SÜRESİNCE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK Ö...
- İşe giriş bildirgesi verme süresi
- Maliye, vergi cezasında tekerrür uygulamasını yumu...
- Vakıf ve derneklere ‘cennet’e gitme avantajı
- İşveren bayramda 9 gün izin vermek zorunda mı?
- Hangi primler iade edilir?
- Yeni teşvik sisteminin hedefi cari açığın kapatılması
- Aynı veya Benzer Nitelikteki Bölümlendirilmiş Kısı...
- Bayram çalışması ücretleri nasıl ödenecek?
- Geçmiş Yıl Zararlarında Mahsup Sırasının Bozulması
- SGK'dan kazazedelere müjde
- İş-Kur'dan iş garantili kurs
- YENİ BİR UYGULAMA Her ticari araç reklam alabilecek
- Vergi iniyor
- Destek priminin emekliye hiçbir faydası yok
- Doğuma yok ölüme var/ Şükrü KIZILOT
- Yurtdışından işyeri naklinde muafiyet
- Bayramda çalışılan günlerin ücreti zamlı ödenmelidir
- Yargıtay Kararları Işığında Yeni Haliyle İBRANAME ...
- FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ALACAĞINDA İHTARNAME’NİN ZAMA...
- ALO 170 İHBAR HATTI NEDİR ?
- VARDİYALI İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİYE FAZLA MESAİ ÜCRET...
- Kat karşılığı inşaat sözleşmesine istinaden yapıla...
- 648 SAYILI KHK ile ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'n...
- Konu : İş kazası geçiren çalışana mahkeme kararı o...
- Konu : İş kazası geçiren çalışana mahkeme kararı o...
- Zayi olan defterdeki kayıtlar ile Yeni Defter Tasdiki
- Normal Çalışma şartlarından vardiyalı sisteme geçi...
- FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ALACAĞINDA İHTARNAME’NİN ZAMA...
- Ücretini alamadığı serbest meslek faaliyetleri içi...
- Emniyet Kemersiz Araç Kullanma Trafik Cezasına İti...
- Adi Şirket Ortaklarında Gelir Vergisi Uygulamaları
- Çalınan araç için ödenen bedelin gider yazılıp yaz...
- Tam Gün'de son nokta: Üniversite hocaları muayeneh...
- ANONİM ŞİRKET YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SİGORTA PR...
- 23 ilde 50 bin işçi
- YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ANONİM ŞİRKET YÖNE...
- Çalıştıkça aylıklar düşmeyecek
- TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLI...
- Kooperatif üyesine ilginç vergi sürprizleri
- Danıştay memur alımını sözlü sınavla yapacak
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları
- Yatırımcılara bedava parsel parsel arsa
- SİGORTALILIK HAKKINDA KISA PAYLAŞIMLAR
- Banka Sandıkları da Kanun’a tabidir--Malülen emekl...
- EMEKLİ ŞİRKET ORTAKLARINDAN HANGİ KAYIT VE BELGELE...
- Dış ticaret açığı düşüşe geçti!
- Patent Başvurularında Hızlı Artış
- SGK Eleman Alımı 2011
- sgk soru ve cevaplar : Dava açabilirsiniz ancak do...
- Limited Şirket Ortağının, Şirker Amme Borcundan So...
- YURT DIŞI BORÇLANMA DİLEKÇESİ
- Tanık Beyanlarına Cevap Dilekçesi (İş Mahkemesinde)
- Borç Para Veren, KDV'yi de Düşünmeli!/ YAHYA ARIKAN
- HATIRLATMA : Vergi ve SGK Ödemeleri Ne Zaman?
- Yeni TTK'ya göre ticari defter tutma zorunluluğu
- Esnaf ve sanatkâra belge kolaylığı (2)
- Yerli ara malı üretimine vergi desteği geliyor
- Gelişmeler ve yeni teşvik anlayışı
- Stoklar Standardı (TMS 2) ve Uygulaması
- Trasfer fiyatlamasını düzgün uygulamanın cezası
- Sosyal güvenlikte çözülmeyen sorun kalmasın
- İflas Eden İşletmenin Çalışanları Maaşlarını Nered...
- Tahsil zamanaşımı ve Zamanaşımını durduran haller
- BİRAZDA SAĞLIK : Üzüm en iyi antidepresan
- Maaşın geç ödenmesi tazminat sebebidir
- Sigorta’dan önce olduğu için askerliğinizi borçlan...
- İstirahat raporlarındaki püf noktaları
- ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE YER ALAN PARSELLERİN ...
- Kart aidatında tüketiciye iyi haber Yargıtay kart ...
- TİCARİ ARAÇLARDA KISMİ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI ...
- ÖTV tutarının fatura üzerindeki gösteriminin nasıl...
- Vergi cezalarında "Tekerrür" uygulaması
- İşten ayrılanlar sağlıktan nasıl yararlanır
- Sermaye=Sadece Nakit Para Değildir
- GİB DUYURU : 2011/Temmuz Dönemine İlişkin Ba ve Bs...
-
▼
Ağustos
(701)
BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR
-
Los Angeles, California – November 25, 2024 – Reynold Aquino, a renowned authority in water treatment and a prolific writer on water purifi...
-
Soru: Araç lastikleri için amortisman ayrılacak mıdır yoksa direkt giderleştirilebilir mi? Cevap: 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 ünc...
-
Kredi kartı işlemlerinin muhasebeleştirilmesi . ÖZET Teknoloji ve küreselleşme; kredi kartları, otomatik vezne makineleri, satışno...
-
I- GİRİŞ Türkiye’nin bulunduğu kritik coğrafi konum ve Türk nakliyecilerinin uluslararası ölçekteki stratejik yaklaşımları ülkemizin ulus...
-
M a s t e r C l a s s © T ü r k i y e Finansçı Olmayan Bütün Yöneticiler için Finansal Tablolar ve Mali Analiz 21 Aralık Çevrimiçi E...
-
Yerinizi Ayırtın 0216 606 40 93 Yargıtay Kararları Işığında; Taşeron Yönetiminde Yasal Esaslar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 25 A...
-
Firmalar genellikle şehirlerarası yollara, şehir girişlerine, hava alanı yakınlarına veya şehir içinde binaların üstlerine veya uygun olan ...
-
Dış Ticaret Sermaye Şirketi Nedir? Sektörel Dış Ticaret Şirketi? Arasındaki Farklar Nelerdir? Soru: Dış Ticaret Sermaye Şirketi v...
-
AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN SATIŞININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ I- GİRİŞ Son yıllarda bazı firmal...
-
Mali Mühür Geliyor! Kullanım Alanları MM ESHS sistemi tarafından üretilen sertifikalar, tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve işletmeler tar...
EN ÇOK OKUNANANLAR
-
2012 1. ve 2. Dönem Asgari Ücret Maliyeti 4857 sayılı Kanununun 39. maddesine göre; iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı Kanunun kapsam...
-
2012 Yılı Sınıf Değiştirme Hadleri (2012 Yılı Defter Tasdik Hadleri) 2011 yılı ve önceki yıllarda vergi mükellefiyeti bulunan ve 2011 yı...
-
2012 KAPICI MAAŞ HESABI
-
Genel Sağlık Sigortası Tescil Bilgileri Sorgulama E-SGM ”Gelir testi yaptıranlar, TC kimlik numarası ve kimlik bilgilerini girerek adresinde...
-
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Verme Süresinin Tatil Gününe Rastlaması I- GİRİŞ Mülga 505 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın 9. maddesinde ...
-
Mahkeme kararına göre ödenen faiz, mahkeme harçları, vekalet ücreti ile diğer icra ve mahkeme masraflarının gider olarak indirim konusu yapı...
-
ibraname Örneği İbraname Örneği 29 Mayıs 2011 İ B R A N A M E İŞVERENİN : Adı Soyadı/Unvanı : Adresi : ...
-
İş Kanununda Eşi Doğum Yapan Erkek İşçiye İzin Verilmesi Unutulmuş Mu? Tabi ki, hayır, unutma diye bir şey yok! Hatırlar mısınız burada ya...
Categories
.edevlet.com
(1)
‘Gelir Testi’
(1)
‘intibak zammı’
(1)
"EŞ DURUMU"
(1)
"muhasebe"
(21)
"Pratik Bilgiler "pratik bilgiler
(1)
(Stopaj
(1)
01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret
(1)
01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret
(1)
12 Eylül mağdurları
(2)
15 yıldan az memuriyet
(1)
16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret
(1)
16 yaşını doldurmuş işçiler
(1)
18 Yaş GSS
(1)
18 Yaş Üstü
(1)
2-B arazilerinin satış şartları
(1)
2009 askerlik borçlanması hesaplama
(1)
2011 enflasyon
(1)
2011 kapanış işlemleri
(6)
2011 Yılbaşı Milli Piyango
(1)
2012
(105)
2012 açılış işlemleri
(6)
2012 Amortisman Sınırı
(1)
2012 ASGARİ
(1)
2012 ASGARİ ÜCRET
(2)
2012 Avukatlık Ücret Tarifesi
(1)
2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI
(1)
2012 defter
(1)
2012 Defter tasdi
(1)
2012 Defter Tutma Hadleri
(1)
2012 DİĞER KAZANÇ
(1)
2012 Fatura Düzenleme Sınırları
(1)
2012 Geçici Vergi Oranları
(1)
2012 Gelir Vergisi
(1)
2012 gelir vergisi oranlar
(1)
2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI
(1)
2012 Gelir vergisi tarifesi
(2)
2012 Hesap Pusulası
(1)
2012 KAPICI MAAŞ HESABI
(1)
2012 milli piyango sonuçları
(1)
2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi
(1)
2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri
(1)
2012 MTV
(1)
2012 Sakatlık indirimi
(1)
2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI
(1)
2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ
(1)
2012 YEMEK BEDELİ
(1)
2012 Yemek İstisnası
(1)
2012 Yılbaşı Milli Piyango
(1)
2012 YILI
(66)
2012 yılı asgari ücret
(2)
2012 yılı asgari ücret tutarları
(2)
2012 yılı cenaze ödeneği
(1)
2012 YILI DEFTER TUTMA
(1)
2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ
(3)
2012 yılı emzirme ödeneği
(1)
2012 Yılı gelir
(1)
2012 Yılı gelir vergisi
(1)
2012 Yılı gelir vergisi dilimleri
(1)
2012 yılı gelir vergisi oranları
(1)
2012 Yılı Sakatlık İndirimi
(1)
2012 yılı vergi
(1)
2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı
(1)
2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu
(1)
2B Arazi
(1)
2B Arazileri
(2)
31.10.2011 tarih 292 nolu karar
(1)
3600 günle emeklilik
(1)
4 ülkede kıdem tazminatı fonu
(1)
4/b Sigortalılık Bildirimi
(1)
4857
(1)
4857 sayılı
(1)
5 lira fazla katılım payı
(1)
6111 Sayılı Kanun
(1)
65 YAŞ
(1)
65 YAŞ AYLIĞI
(1)
65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir?
(2)
657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri
(1)
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU
(1)
663 sayılı KHK
(1)
666 kanun
(1)
666 sayılı
(1)
8.000 TL üzerindeki ödemeler
(1)
975 lira taban
(1)
Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz
(1)
AGİ
(2)
AGİ NEDİR?
(1)
aidatlarını ödememekte direnirken
(1)
AİLE HEKİMLİĞİ
(1)
Akaryakıt fişi
(1)
Akşam Metin Taş
(1)
Alacak ve Borç Notları
(1)
Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi
(1)
Ali TEZEL
(1)
almanya
(1)
Almanya'dan yurtdışı borçlanma
(1)
ALO 170
(1)
Amortisman
(1)
Amortisman Sınırı
(1)
Analık sürelerinin borçlanılması
(1)
Ankara bomba
(1)
ANONİM ŞİRKET
(1)
Anonim şirketler
(1)
Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır
(1)
ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER
(1)
APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ
(1)
ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi
(1)
Aralık 2011 Vergi Takvimi
(1)
ASBİS
(1)
ASBİS Nedir
(1)
ASGARİ GEÇİM
(1)
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ
(1)
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012
(1)
asgari geçim ücreti
(1)
Asgari Ücret
(8)
Asgari ücret 701
(1)
Asgari Ücret Maliyeti
(1)
Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler
(2)
Asgari ücret yeni yılda
(1)
ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ
(1)
askerlik
(2)
askerlik borçlanma formu
(1)
askerlik borçlanma hesaplama
(1)
askerlik borçlanma hesaplaması
(1)
askerlik borçlanma işlemi
(1)
Askerlik borçlanması
(3)
ASKERLİK KANUNU
(1)
atama
(2)
Avukat
(1)
Avukatlık
(1)
AVUKATLIK ASGARİ
(1)
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET
(1)
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ
(1)
Avukatlık Ücret
(1)
Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi
(1)
Aylığa Hak Kazanma Koşulları
(1)
AYLIK VE YILLIK ENFLASYON
(1)
baglilik
(1)
Bağ
(1)
Bağ-Kur
(5)
bağ-kur dökümü
(1)
Bağ-Kur İntibak
(1)
Bağ-Kur Tevkifatı
(1)
Bağımsız Denetçi
(2)
bağımsız denetçiler
(1)
Bağımsız denetim
(2)
Bağımsız Denetleme
(1)
BağKur
(4)
bağkur dökümü
(1)
Bağkur hizmet dökümü
(1)
bağkurlu dökümü
(1)
Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması
(1)
bakanı
(1)
Bankalar
(1)
Basit usul
(1)
Başbakan Tayyip Erdoğan
(1)
BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI
(1)
BDDK
(1)
bedelli
(2)
BEDELLİ ASKERLİK
(4)
bedelli askerlik işlemleri
(1)
Bedelli çalışmaları bayramdan sonra
(1)
Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı
(1)
belli para
(1)
BEŞ PUANLIK
(1)
beyanname
(100)
Bilirkişi
(1)
Bilirkişilerin
(1)
Bilirkişiye Başvuru
(1)
binek
(1)
Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ?
(1)
Binek otomobilin KDV’sini
(37)
Bir Kişi İle Kurulabilecek
(1)
Bireysel Emeklilik
(1)
Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler
(1)
BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I
(1)
borçlanma
(1)
Borçlanma Bedelleri
(1)
Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez
(1)
Borçlunun haline uygun evi haczedilemez
(1)
BUGÜNKÜ YAZILAR
(5117)
bülent deniz
(1)
C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı
(1)
Cenaze Ödeneği
(1)
Creditnote
(1)
Cumhuriyet tarihi rekoru
(1)
ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ
(1)
çalışma ve sosyal güvenlik
(1)
Çalışmayan
(1)
çek
(1)
çek yasası
(1)
çevre temizlik vergisi
(1)
Çeyiz Yardımı
(1)
Çocuklar sağlık hizmeti
(1)
daha az prim
(1)
Damga Vergisi
(1)
danışman
(1)
Dar Mükellefiyet
(1)
debitnote
(1)
defter
(2)
Defter Bilgi Girişi
(1)
defter Kapanış Tasdiği
(1)
Defter tasdi
(1)
Defter Tasdikinde Ek Süre
(1)
defter tutulma
(1)
Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar
(1)
Değer Artış KazançI
(1)
Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi
(1)
değerleme oranı
(1)
Denetçi olabilme
(1)
Denetçilerin Atanması
(1)
Denetçinin seçilmesi
(1)
Denetim raporu
(1)
Denetimin
(1)
Deprem bağışları
(1)
Deprem bağışlarının vergi matrahından
(1)
Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik
(1)
Deprem sigortası
(1)
deprem vergisi
(1)
Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan
(1)
Depremzedelere müjde
(1)
DERNEKLER
(1)
DERNEKLER YÖNETMELİ
(1)
dilekçe
(224)
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
(2)
DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama
(1)
DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
(12)
DİLEKÇEYE
(1)
Dizi
(1)
DOĞUM BORÇLANMASI
(5)
Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı
(1)
dönem sonu
(6)
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ
(7)
Dul aylığı
(1)
DUYURULAR
(568)
e devlet
(1)
E-Defter
(1)
e-devlet
(1)
e-haciz
(1)
ebeyanname
(100)
ece üner
(2)
Ecrimisil
(1)
edefter
(1)
edefter.gov.tr
(1)
edevlet
(1)
EKONOMİ
(626)
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
(1)
Elektronik Defter
(1)
Emekli
(11)
emekli aylığı
(1)
emekli aylığını yükseltmek
(1)
Emekli aylıkları haczedilemez
(1)
Emekli dernekleri
(1)
Emekli İkramiyesi
(1)
emekli intibak
(1)
Emekli Sandığı
(3)
Emekli Sandığı dökümü
(1)
Emeklilerin maaşı
(1)
Emeklilik
(1)
Emeklinin alım gücü
(1)
Emeklinin intibakı
(1)
EMEKLİNİN YILLIK İZNİ
(1)
Emekliye
(1)
Emekliye intibak
(1)
Emekliye müjde
(1)
Emekliye tazminat
(1)
Emekliye zam geliyor
(1)
emlak vergisi
(4)
Emlak Vergisi bildirimi
(1)
Emsal kira
(1)
EMZİRME ÖDENEĞİ
(2)
ENFLASYON
(1)
Enflasyon Hesaplama
(2)
Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi
(1)
Engelli Sigortalıların
(1)
Engellilere İş Müjdesi
(1)
erken emekli
(1)
Eski memur
(1)
Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu
(1)
Esnek Zamanlı Çalışma
(1)
eş durumu nakli
(1)
eşi vefat etmiş
(1)
EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI
(1)
Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı
(1)
ev hanımına
(1)
Ev hanımlarının emekliliği
(1)
Evlenme Ödeneği
(1)
evlilik
(1)
FAİZ
(2)
Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı
(1)
FARK ÜCRETİ
(1)
faruk çelik
(1)
FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ
(1)
FASON TEKSTİL
(1)
FATURA
(2)
Fatura Düzenleme
(1)
Fatura Düzenleme Sınırları
(1)
Fatura Kullanımı
(1)
Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi?
(1)
FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ
(1)
fazla çalışma
(1)
Fazla mesai
(1)
Fazla mesai nasıl ispatlanacak
(1)
FESHİ
(1)
fesihte geçerli neden
(1)
Fiili Hizmet Zammı
(1)
Finanasal
(1)
Finanasal Kiralama
(1)
Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları
(1)
Finansal kiralama
(1)
FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI
(3)
FON İSİMLERİ
(1)
Foreks İşlemi
(1)
FRANSIZ ÜRÜNLERİ
(1)
Gayri Maddi Haklar
(1)
GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI
(1)
GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR
(1)
Geçici iş göremezlik
(1)
Geçici iş göremezlik ödeneği
(2)
Geçici Vergi Oranları
(1)
Geçici Vergide Yanılma Payı
(1)
gelir
(302)
gelir testi
(3)
GELİR TESTİ NEDİR
(1)
Gelir Testi Süresi Uzatıldı
(1)
Gelir testine müracaat bildirimi
(1)
Gelir Uzman
(1)
Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması
(1)
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması
(1)
gelir vergisi
(2)
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280)
(1)
GELİR VERGİSİ ORANLARI
(1)
gelir.gov.tr
(125)
gelirler
(4772)
gelirler.com
(192)
gelirler.gov.tr
(4349)
gelirlergov
(111)
gemlik hakem heyeti
(1)
gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti
(1)
genek sağlık başvuru
(1)
Genel Sağlık Sigortalıs
(1)
Genel Sağlık Sigortası
(2)
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
(4)
GEREKEN
(1)
GEREKLİ BİLGİLER
(5)
ggs
(3)
GİB
(3286)
gib.gov.tr
(31)
gider pusulası
(1)
Giriş Sınavı
(1)
Götürü Gider
(1)
GSS
(9)
GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ
(1)
gss Prim Tablosu
(1)
GSS Sağlık
(1)
GSS tescil bildirim
(1)
Gurbetçi ev hanımı
(1)
GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13)
(1)
GÜNDEM
(4934)
HABER
(4470)
habertürk tv
(2)
haciz
(1)
Hafta Tatili Ücreti
(1)
HAFTALIK YAYIN
(28)
hakem heyeti kararları
(1)
HASTA SEVK FORMU
(1)
hastane
(1)
Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı
(1)
hesap işletim ücreti iadesi
(1)
hesap işletim ücreti iadesinin kararı
(1)
hesap işletim ücretine itiraz
(1)
hesap işletim ücretleri
(1)
hesap işletim ücretleri iadesi
(1)
Hesap numaraları
(1)
hesapişletim ücretinin iadesi
(1)
hız sınırı
(2)
hibe kredi
(1)
HİLELİ İFLAS ETMEK
(1)
Hizmet Dökümü
(1)
Hizmet grubu
(1)
https://www.turkiye.gov.tr/
(1)
hukuk
(1)
Irak
(1)
iade
(1)
İbraname
(1)
ibraname Örneği
(2)
için
(1)
İdari Para Cezaları
(1)
İhaleli İşlerde Kıdem
(1)
İhbar İkramiyesi
(1)
İhracat
(2)
İHRACATTA GVK
(1)
İhtirazi Kayıtla Beyan
(1)
ikinci derece usulsüzlük
(1)
İkramiyenizi güncel
(1)
İktisap Tarihi
(1)
İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri
(1)
indirilebilir
(1)
indirim
(1)
İndirimli Orana
(1)
İndirimli Orana Tabi Satışlar
(1)
internet sitesi
(1)
İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU
(1)
İntibak
(6)
İntibak 2013'e kaldı
(1)
İntibak Maaş
(1)
intibak yasası
(3)
İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR
(1)
intibak zammı
(1)
İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil
(1)
isteğe bağlı sigorta
(1)
istifa
(1)
İstifa eden işçinin hakları
(1)
istifa evrakları
(1)
İSTİSNA TUTARLARI
(1)
İŞ
(1)
İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ
(1)
İş göremezlik belgesi değişti
(1)
İş Kanunu Para Cezaları
(1)
iş kazası
(1)
iş koçu
(1)
İş Sözleşmeleri
(1)
iş sözleşmesi
(1)
İşçi
(1)
İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir
(1)
İŞÇİ ALACAK BELGESİ
(1)
işçi izin hakları
(1)
İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI
(1)
İşçilerin İzinleri
(1)
İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
(1)
işçilerinin
(1)
İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR
(1)
İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ
(1)
İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ
(1)
İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER
(1)
İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ
(1)
İşçinin sadakat borcu
(1)
İŞE İADE EDİLME
(1)
İŞKUR
(4)
İşlem Denetçiliği
(1)
İşlem denetçisi
(1)
işletim ücreti iadesi
(1)
İşsizlik
(1)
İşsizlik maaşı
(1)
İşsizlik ödeneği
(1)
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
(1)
İŞSİZLİK SİGORTASI
(1)
İşsizlik yardımları
(1)
İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı
(1)
İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim
(1)
İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi
(1)
İşveren
(2)
işveren fesih
(1)
İşveren işçiden senet alabilir mi?
(1)
İşverenlerimizin Ücret
(1)
İZİN
(1)
KABAHATLER KANUNU
(1)
Kaçak işçi
(1)
Kaçak işçi çalıştıranlar
(1)
Kaçakçılık suçu
(1)
Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı
(1)
KADINLARIN DOĞUM İZNİ
(1)
Kadrolulara bayram hediyesi
(1)
kamu
(1)
kanun
(950)
kapanış muhasebe kayıtları
(6)
karşılıklı edimler
(1)
KARŞILIKSIZ ÇEK
(1)
KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR
(1)
Kart aidatı
(1)
kartı
(1)
KASIM MALİ TAKVİMİ
(1)
katılım payı
(1)
Katma Değer Vergisi Oranları
(1)
Katsayı
(1)
Katsayı uygulaması
(1)
Katsayı uygulaması kalktı
(1)
kayıt
(3178)
KDV
(81)
KDV indirimi
(1)
kdv oranları
(1)
KDV TEVKİFATI
(1)
Kenar
(1)
Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde
(1)
kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek
(1)
KEY
(1)
kıdem tazminatı
(7)
Kıdem Tazminatı dikekçe
(1)
Kıdem Tazminatı Fonu
(4)
Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012
(1)
KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ
(1)
Kıdem ve ihbar tazminatı
(1)
Kız Çocuklarına GSS
(1)
Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu
(1)
Kimler denetçi olabilir
(1)
Kimler yeşil kart alabilecek
(1)
Kira Geliri
(1)
Kiralama Muhasebe
(1)
Kiralama Muhasebe Kayıtları
(1)
KKDF
(1)
Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği
(1)
Know-how
(1)
KOBİ TFRS
(1)
kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek
(1)
Kollektif
(1)
KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV
(1)
Konsinye Satışlar
(1)
KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI
(1)
Kooperatif
(1)
KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME
(1)
kredi
(1)
kredi kartı
(2)
Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu
(1)
Leasing
(1)
limit
(2)
limited şirket sözleşme
(1)
Limited şirkette fesih
(1)
liste
(1)
lkesi
(1)
Lütfi Köksal
(1)
MAAŞINA HACİZ
(1)
Maden işçisinin emekliliği
(1)
MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI
(2)
MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU
(2)
MAHKEME KARARLARI
(304)
Mal bildirimi
(1)
Mali Tablolar
(1)
MALİ TAKVİM
(2)
MALİYE
(4655)
Maliye Bakanlığı
(2)
Malul
(1)
malul olanların emekliliği
(1)
Malulen emekli olmanın şartları
(1)
Malullük aylığı
(1)
Malullük aylığı kimlere bağlanır
(1)
Mavi Kart Nedir
(1)
MEB’deki memur
(1)
Mehmet Şimşek
(1)
memur
(7)
Memur Emeklisi Avukat
(1)
memur ikramiye
(1)
memur maaşı
(1)
Memur ve emekliye zam
(1)
memura zam
(1)
Memurlar
(2)
Memurlara emekli
(1)
MEMURLARA GREV HAKKI
(1)
Memurlara rotasyon
(1)
Memurların taban aylığı
(1)
Memurların Yenilenen Hastalık Raporu
(1)
Memurun 2012 maaş zammı belli oldu
(1)
Memurun Dul
(1)
Memurun Dul ve Yetim
(1)
Meslek Hastalığı
(1)
Mevsimlik iş
(2)
Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı
(1)
Mevsimlik işçi
(1)
miili
(1)
milli
(1)
milli piyango çekilişi sonuçları
(1)
milli piyango sıralı tam liste 2012
(1)
Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması
(1)
Motorlu Taşıtlar Vergisi
(1)
MTV
(1)
mu
(1)
MUHASEBE
(5542)
MUHASEBE kayıtları
(164)
MUHASEBE KAYITLARI
(50)
Muhasebe Standartları
(1)
muhasebe uygulaması
(1)
Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu
(1)
MUHASEBECI DEFTER BILGI
(1)
muhasebeci
(3178)
Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı?
(4)
müstahsil
(1)
Müşteri Bildirim Formu
(1)
Müşteri Devir Teslim Formu
(1)
NDE ÖDENMESİ
(1)
NO: 44)
(1)
noter
(2)
noter ihtar Örneğl
(1)
Noterler MUHASEBE
(1)
Noterlerin SGDP
(1)
Nüfus cüzdanı
(1)
Nüsha
(1)
olur
(1)
Onarma
(1)
Organını kendi isteği
(1)
otomobil
(1)
Otomotiv Sanayii Derneği
(1)
Ödediği KDV
(1)
ÖDEME
(1)
ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR
(1)
ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR
(1)
öğretmen
(2)
öğretmen adayı
(2)
öğretmen adayları
(1)
ÖĞRETMENLER
(1)
ölüm
(1)
ÖNEMLİ
(81)
Özel denetçi
(1)
ÖZEL HASTANE
(1)
Özel SMMM
(1)
Özel SMMM Sınav
(1)
Özel SMMM Sınav Programı
(1)
ÖZELGE
(1364)
Özelge nedir
(1)
ÖZELGELER
(240)
Özürlü Teşvik
(1)
Para kazanmanın yolu
(1)
park yasağı
(2)
PART-TİME
(1)
PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ
(1)
PARTTİME iş sözleşmesi
(1)
Pasaport
(1)
piyango
(1)
Pratik Bilgiler
(1)
Prim
(2)
Prim borcu
(1)
PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR
(1)
PRİME ESAS KAZANÇ
(1)
Prof. Abuzer Kendigelen
(1)
Prof. Dr Erdoğan Moroğlu
(1)
Prof. Dr. Şükrü Kızılot
(1)
Prof. Dr. Ünal Tekinalp
(1)
RESMİ GAZETE
(142)
RESMİ GAZETEDE BUGÜN
(1)
Resul KURT
(1)
S
(1)
Sağlık
(2)
Sağlık Bakanlığı
(1)
Sağlık Bakanlığını
(1)
Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık
(1)
sağlık hizmeti
(2)
Sağlık prim borcu
(1)
Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi
(1)
sağlık sigortası
(3)
sağlık yardımı
(1)
sağlıktan nasıl faydalanacak?
(1)
SAHTE BELGE DÜZENLEME
(1)
SAHTE fatura DÜZENLEME
(1)
Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları
(1)
Sakatlık indirimi
(1)
Sebepsiz İŞTEN atılan
(1)
Sendikalar
(1)
serbest meslek
(1)
SERMAYE KOYMA BORCU
(1)
SERMAYE ŞİRKETLERİ
(1)
Sevki olmayan doktora gidemeyecek
(1)
Sezgin Özcan
(1)
sgdp
(3)
SGK
(5754)
SGK borcu
(1)
SGK gurbetçi
(1)
SGK HABER
(3115)
Sgk Hizmet
(1)
Sgk Hizmet Dökümü
(1)
SGK hizmetleri
(1)
SGK İdari Para Cezaları
(1)
SGK MAKALE
(440)
SGK para cezaları
(1)
SGK Primleri
(1)
sgk SMS HİZMETLERİ
(1)
sgk soru ve cevap
(1)
SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır
(1)
Sigara
(1)
sigorta
(2)
Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor
(1)
Sigorta Prim Desteği
(1)
sigorta primi
(1)
Sigortalılık öncesi doğum
(1)
SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER
(1)
Sinema
(1)
sirali
(1)
sirkete
(1)
smmm
(3178)
SMMM Defter Bilgi Girişi
(1)
SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı?
(2)
SMS HİZMETLERİ
(1)
SORU CEVAP
(28)
SOSYAL GÜVENLİK
(3181)
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK
(1)
Sosyal Güvenlik Kurumu
(3)
Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları
(1)
Sosyal Sigortalar
(1)
söylüyor
(1)
Sözleşme
(1)
Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları
(1)
sözleşmenin konusu
(1)
SÖZLEŞMESİNİN
(1)
SPAS
(1)
spas sorgulama
(1)
ssk
(4665)
SSK
(1)
SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar
(1)
STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ
(1)
Suret
(1)
Sürekli iş göremezlik
(1)
Süresi Uzatıldı
(1)
Şehit çocukları
(1)
şirket
(2)
şirketler
(1)
ŞÜKRÜ KIZILOT
(2)
T.C. taşınmaz numarası
(1)
taban aylığı
(1)
Taksi
(1)
Taksiciler
(1)
Taksiciler sigorta
(1)
talep ve taahhüt formu
(1)
tam
(2)
Tapu
(2)
Tapu Sicili Tüzüğü
(1)
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
(1)
TAPU YASASI
(1)
Tapunuz kaybolursa
(2)
tarafları bağlayıcı nitelik.
(1)
Tarhiyat Öncesi
(1)
Tarhiyat Öncesi Uzlaşma
(1)
tarife
(1)
tarifesi
(1)
TARİFESİ 2012
(1)
Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması
(1)
Tarla
(1)
Taşeron
(1)
TAŞERON İŞÇİLERİ
(1)
TCDD
(1)
TEBLİĞ
(683)
TEBLİĞ 281
(1)
Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme
(1)
Telekom
(2)
tepliğ
(3894)
tersini
(1)
teşvik
(1)
Tevkifat
(1)
TEVKİFAT (muhasebe kayıtları
(1)
Tevkifat Uygulaması
(1)
Ticaret Kanunu
(1)
Ticaret Unvanı için Dava Şartları
(1)
Trafik cezaları
(1)
Trafik cezaları artıyor
(1)
trafik cezası
(2)
TTK
(4352)
ttk Tutulması zorunlu ticari defterler
(1)
turkiye
(3)
tutulabilecek defterler
(1)
Tutulması zorunlu ticari defterler
(1)
TÜFE
(1)
TÜİK
(1)
Tüketici mahkemesi
(1)
Türev ürünler
(1)
Türk Telekom
(2)
türk ticaret kanunu
(2)
Türkiye İstatistik Kurumu
(1)
türkiye iş kurumu
(1)
TÜRMOB
(1)
UFRS
(27)
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR?
(1)
Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi
(1)
UMSK
(1)
UYGULAMASI
(1)
Uzaktan çalışma
(1)
Uzlaşma talebi
(1)
Uzlaşma talep süresi
(1)
ücret
(1)
ücret dışı gelirler
(2)
Ücret Garanti Fonu
(1)
Ücret Gelirleri
(2)
Ücret haczi
(1)
ÜCRETİNDE
(1)
Ücretlerin Vergilendirilmesi
(1)
ÜFE
(1)
VAN
(1)
Varlık kiralama şirketleri nedir
(1)
VEDAT İLKİ
(1)
Veraset Belgesi
(1)
vergi
(1692)
VERGİ İNCELEMELERİ
(1)
vergi oranı
(1)
vergi oranları
(1)
Vergi Tarifesi
(1)
VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ
(1)
Vergileme
(1)
Verileri Nelerdir
(2)
vize süresi
(1)
vuk
(4569)
VUK 410
(1)
Web Sitesi
(1)
www.edefter.gov.tr
(3)
www.sgk.gov.tr
(1)
X RESMİ GAZETEDE BUGÜN
(29)
Yabancı
(1)
Yabancı çalışanlar
(1)
Yabancı GSS
(1)
yabancı hekim
(1)
Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir?
(1)
YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ
(1)
Yabancıların çalışma izin kriterleri
(1)
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
(1)
Yapı Denetim
(1)
Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri
(1)
yapı kredi bankası hesap işletim ücreti
(1)
yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi
(1)
yapı kredi hesap işletim ücreti
(1)
YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ
(1)
yardıma muhtaç kadınlara
(1)
Yasal Defterler
(2)
YAŞLILARA SİGORTA
(1)
Yaşlıya sigortalı bakım
(1)
yaştan emeklilik
(1)
Yazılar
(1)
YAZILAR
(358)
Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi
(1)
yeni Ticaret Kanunu
(1)
Yeni TTK
(3110)
Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek
(1)
Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU
(9)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU
(1)
Yeniçarşım
(1)
YERLİ OTOMOBİL
(1)
yeşil
(1)
Yeşil kart
(9)
Yeşil kart kalkmıyor
(1)
YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ
(1)
Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor
(1)
Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler
(2)
Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde
(1)
YILLIK
(1)
Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar
(1)
yonetim-kurulunun
(1)
yurt dışı
(1)
yurt dışı Borçlanm
(1)
YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ
(1)
Yurt Dışında İnşaat
(1)
yurtdışı borçlanması
(1)
Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı
(1)
YURTDIŞINDA
(1)
YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR
(1)
Zayi Olan Mallar
(1)
Zorunlu Deprem Sigortası
(1)
Zorunlu Sağlık
(2)