Sanatçıların da 18 günlük primi 30 gün gibi sayılır
Torba Kanun sonrası film-dizi-tiyatro sanatçısı olarak çalışanların durumu ikiye ayrılmıştır. SGK'ya "Ayda 10 günden az çalışıyor" diye bildirilenler, primini cebinden öder. 10 günden çok bildirilenlerin ise aylık prim bildirimlerini işverenleri ödeyecek
Şu an SSK'sı olmayan ses sanatçısı için sormak istiyorum. İstanbul Kadıköy'de ikamet eden, 09.10.1961 doğum tarihli, erkek, 02/1984 SSK başlangıcı ve 1605 gün ödenmişi olan, en son 2006/11 'de prim ödemesi yapılan mesleği saz sanatçısı bir kişi için sanatçı muafiyeti/teşviki nedir? Meral Dal
Sayın okurum, 6111 Sayılı Torba Kanun ile değişik 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, ayda 10 günden az bir yerde (mesela bir gün) çalıştığı bildirilen sanatçılar ve şoförler, primlerini kendi ceplerinden 18 gün olarak ödeyebilirler ve bu ödeme 30 günmüş gibi değerlendirilir.
.
Sanatçıyı çalıştıran (mesela müzikhol sahibi) ile sanatçı arasında yapılacak hizmet sözleşmesi ayda 10 günden çok çalışmayı öngörüyorsa, yani ayda 11 ile 30 gün (dahil) arasında çalışma varsa, işveren her ayın çalışma gün sayısı ve kazançlarını takip eden ayın 23'üne kadar internet üzerinden SGK'ya e-bildirge göndermeye devam edecek. Aylık çalışma gün sayısı bildirimi 30 gün olursa sorun yok ama bildirilen süre 10 günden çok ama 30 günden az olursa 30 günden eksik kalan süreleri sanatçı (veya şoför) isterse isteğe bağlı sigorta kapsamında SGK ya ay be ay ödeyebilecek. Bu arada yine sanatçı isterse 30 günden eksik kalan sürelerin işsizlik sigortası primini de ödeyebilecek.
.
Müzikhol sahibi ile sanatçı arasında ayda 10 günden az çalışmayı içeren bir hizmet sözleşmesi yapılırsa bu sefer işveren, çalışanı için SGK'ya tek kuruş prim ödemeyecek. Bütün primleri sanatçı ayda 18 gün üzerinden SGK'ya her ay gidip kendisi ödeyecek. 18 günlük süre, 2012'de 19, 2013'te 20 gibi her yıl birer birer artarak 30'a ulaşacak.
10 GÜNDEN AZ AKİT İMZALAYANLAR
Yeni uygulamalar şöyle:
1- Müzikhol sahibi, yanında 10 günden az çalıştığını tespit ettiği sanatçıları SGK'ya bildirecek-ihbar edecektir. Aynı zamanda plaka sahibi bu bildirimi zamanında yapmazsa ve sürücüsünün primlerini ödeyip ödemediğini kontrol etmezse 5510 Sayılı Kanun'un 102'nci maddesine göre;
"l) Ek 6'ncı maddesine göre yapılması gereken bildirim veya kontrol yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, her bir fiil için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır".
2- Ayda 10 günden az sürücülük yaptığı ihbar edilen şoförler de her ay SGK ya primlerin tamamını kendileri ödeyecektir. 2011 yılı için şoförler ve sanatçılar, hizmet akdinde yazılı olacak ücretlerinin 18 günlük kadarı için SSK primi ödeyeceklerdir.
***
Şoförler ve sanatçılara iş kazası uygulaması yok
Ayda 10 günden az çalıştıkları ihbar edilen sürücü ve sanatçılardan iş kazası ve meslek hastalığı primi alınmamaktadır. Yani, taksi sürücüsü veya ses-dizi-film sanatçısı iş kazası geçirirse ölse bile ne kendisi ne de yakınları iş kazası uygulamasından yararlanabilecekler. Bu sebeple bu madde Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi temel sosyal güvenlik haklarını da ihlal eder cinstendir.
***
Prim ödenmezse sağlık hakları da olmayacaktır
Ayda 10 günden az çalıştığı ihbar edilen sanatçı ve şoförler primlerini düzenli ödemezlerse, ne kendileri ne de bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık yardımı alabilirler. Maddede "Sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihte 6183 Sayılı Kanun'a göre tecil ve taksitlendirmesi devam edenler hariç 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması şarttır" deniyor.
***
Emekli şoför ve sanatçı prim ödemeyecek
İlgili maddeye göre, ayda 10 günden az çalıştığı ihbar edilen sürücü ve çalışanlardan emekli aylığı alanların SGK ya prim ödeme mükellefiyeti de yoktur. Ayrıca, yine başka işyerlerinde sigortalı olan ve ayda 10 günden az şoförlük veya sanatçılık yapanlar da bu madde kapsamında SGK ya prim ödemek zorunda kalmayacak.
Ali Tezel
atezel@htgazete.com.tr
kaynak :http://www.haberturk.com/yazarlar/ali-tezel/681341-sanatcilarin-da-18-gunluk-primi-30-gun-gibi-sayilir