Zorunlu GSS uygulaması 1 Ocak 2012 günü başlıyor
SOSYAL Güvenlik Reformu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den beri sürekli ertelenen GSS uygulaması, yeniden bir erteleme olmaz ise 1 Ocak 2012 günü başlıyor.
Bu durum zorunlu sağlık sigortacılığı açısından bir dönüm noktası olacağa benziyor. Başta yeşil kartlılar olma üzere birçok kişi bu uygulamadan etkilenecek.
Uygulama zorunlu
Bir kere genel sağlık sigortası (GSS) uygulaması zorunlu. Kapsamdaki kişilerin tercihine bırakılmış değil. Bundan vazgeçilemez ya da kaçınılamaz. Nasıl devlet memuru olan, iş sözleşmesi ile çalışan veya bağımsız çalışanlar “sosyal sigortalı” olmak zorundalar ise kapsamda olanlar da GSS’li olma zorundalar.
Bu noktada belirleyici olan kişinin ülkemizde ikamet ediyor olması ve bir başka şekilde sağlık güvencesinin olmaması. Sosyal sigortalı olduğu için ya da aylık aldığı için kişiler zaten sağlık yardımlarını hak ediyorlar. Ayrıca GSS primi ödemeleri gerekmiyor.
Ancak sağlık güvencesi olmayanlar işsiz de olsa artık zorunlu GSS kapsamında prim ödemek zorunda kalacaklar.
GSS primleri ne kadar olacak
Sağlık güvencesi olmayıp da GSS kapsamında prim ödenek zorunda kalacak olanların ne kadar prim ödeyecekleri, aile içindeki aylık kazançlarına göre belirlenecek. Bu nokta da dikkate alınan temel değişken ise asgari ücret olacak.
2012’de yeni asgari ücrete göre işlemler yapılacak ama burada fikir vermesi açısından 2011 Aralık’ta geçerli olan asgari ücrete göre aşağıdaki şekilde hesaplamalar yapılmıştır. Kişilerin ödeyeceği GSS prim tutarı ise gelir testi yapılmasını isteyip istenmemesine göre değişecektir.
Gelir testi istenmez ise
Kişi, yeşil kart veya gelir testi istemiyor ise yani tapudaki mallarının, bankadaki hesaplarının veya diğer gelir kalemlerinin araştırılmasını istemiyor ise 2011’in ikinci altı aylık dönemi için, yürürlükteki asgari ücretin iki katının yüzde 12’si oranında GSS primini her ay ödemesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanacaktır. (Yeşil kart uygulaması 1 Ocak 2012’den itibaren kaldırılacak.) Yani her ay 201 TL GSS primi ödeyecektir.
Gelir testi istenir ise
Gelir testi istenirse harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, kurumca (SGK) belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az ise genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenecektir.
Yalnız bu araştırmalar, 1 Ocak 2012 tarihine kadar yeşil kart verilecekleri tespit açısından kaymakamlıkların yeşil kart büroları tarafından yapılacaktır.
Yapılan hesaplamaya göre, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinin üzerinde çıkarsa, bu durumda olanların 1 Temmuz 2011-31 Aralık 2011 devresinde ödeyecekleri aylık sağlık sigortası primi, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;
1) Asgari ücretin üçte birinin yani 279 TL’nin altında ise yeşil kart verilecektir.
2) Asgari ücretin üçte biri(279 TL) ile asgari ücret(837 TL) arasında ise, 279x%12=33,48 TL,
3) Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında ise, 837x%12=100,44 TL,
4) Asgari ücretin iki katından (1.674 TL) daha fazla ise, 1.674x%12=201 TL
olacaktır.
GSS primleri ödenmez ise sağlık yardımı yok
Belirtilen şekilde GSS primleri ödenmez ise, bu şekildeki kişiler 5510 sayılı kanunun 60/g maddesi kapsamında GSS’li sayıldıklarından, 60 günden fazla prim borçları bulunması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklardır.
MEHMET ESER
KAYNAK : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19392209.asp