.
.
.
12 EYLÜL İHTİLALİNDE YOK SAYILAN SOSYAL GÜVENLİK HAKLARINIZI HAZİNE ÖDÜYOR
.
.
25.08.2011 Tarihine kadar SGK’na başvurduğunuz taktirde 25.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun ile 5510 sayılı SS ve GSSK eklenen geçici 36. madde ile 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu uyarınca kurulan sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle yakalanan veya tutuklananlardan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koyduğu 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilenlerin, gözaltında veya tutuklulukta geçen süreleri için kendilerinin ya da hak sahiplerinin bu durumlarını belgeleyerek borçlanabileceklerdir.
Prime Esas Kazancın Alt sınırı olan%32’si Üzerinden Hesaplanacaktır:
Bu süreleri borçlanmak isteyen ihtilalzedeler için borçlanma talep tarihindeki Prime Esas Günlük Kazancın Alt sınırı olan tutarın%32’si üzerinden borçlanacaklardır.
(Borç tutarı = Günlük kazancın alt sınırı x Borçlanılacak gün sayısı x % 32)
Bu ayın 25.08.2011 tarihine kadar borçlanırsanız.Ödeyeceğiniz rakam 837,00TL/30=27,90 TL*%32=8,93 TL. günlüğü olacaktır.
Örneğin:360 gün karşılığı için Borçlanma Tutarı Hesaplanması
Borç Tutarı=27,90*360*%32=3.214,08 TL.
Borç Tebliğinde Ödeme Süresi Kavramı:
1.)Tazminat Alması Durumunda;
12 Eylül Mağduru kişinin bizzat kendisi yada hak sahibi tarafından borç tutarı gözaltına alınmaları veya tutuklanmalarından dolayı dava açıp tazminat alanlar için borcun tebliğ tarihinden itibaren altı ay içerisinde borçlandırılacaktır.
2.)Tazminat Almaması Durumunda;
Tazminat almamış olanlar için ise Hazinece ödenmesi ,suretiyle borçlandırılacaktır.
Borçlanmanın Sayıldığı Statü Nedir?
Bu şekilde borçlanılan süreler Kanunun 4-1(a) bendi kapsamında prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecektir.
Borçlandırılacak Sürelerin Tarih Aralığı Nasıl Belirlenecektir?
1402 sayılı Kanuna göre sıkıyönetim uygulaması 26.12.1978 tarihinden itibaren başlamış en son 19.07.1987 tarihinde kaldırılmış olup bu tarihler arasında sıkıyönetim mahkemelerince haklarında kovuşturmaya yer olmadığına (takipsizlik kararı verilenler) veya beraatlerine karar verilenlerin, gözaltında veya tutuklulukta geçen süreleri borçlandırılabilecektir.
SSK yada Bağ-Kur Kapsamında Çalışırken Tutuklanmaların Değerlendirilmesi:
5510 sayılı Kanunun 4-1(a) ve (b) bentlerine tabi sigortalılıkları devam ederken 1402 sayılı Kanuna göre gözaltına alındığı veya tutuklandığı tarihte ya da daha sonraki bir tarihte sigortalılığı sona erenler geçici 36. madde kapsamında borçlanma yapabilecekleri gibi 5510 sayılı Kanunun 41. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre de borçlanma yapabileceklerdir.
Örneğin: Sigortalı Ahmet Bey 06.07.1982-08.03.1983 tarihleri arasını 41. maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre borçlanmayı talep etmesi halinde, bu defa borçlanılan sürelere ilişkin tutarın tebliğ tarihinden itibaren bir aylık süre içinde sigortalı tarafından ödenmesi istenecek, bu süreler sigortalılık süresi ve gün sayısı olarak dikkate alınacak, sigortalılık statüsü borçlanmaya müracaat ettiği tarihteki statüye göre belirlenecektir.
Devlet Memuru Olup Görevinden Ayrılanların Açıkta İken Tutuklanması Durumunda Statü Belirlenmesi:
1402 sayılı Kanun kapsamında gözaltına alınan veya tutuklananlardan daha sonra Kanunun 4. maddesi kapsamında sigortalı sayılanlar ile 5434 sayılı Kanuna tabi görevinden ayrıldıktan sonra açıkta iken gözaltına alınan veya tutuklananların borçlanma süreleri Kanunun 4.(a) bendine tabi sigortalılık olarak değerlendirilecektir.
Örneğin: 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken 06.05.1981 tarihinde görevinden ayrılan ve açıkta iken 08.07.1981 tarihinde tutuklanan sigortalının 10.05.2011 tarihli talebi üzerine 08.07.1981-05.10.1981 tarihleri arasında tutuklulukta geçen süresi Kanunun geçici 36. maddesinin birinci fıkrasına göre borçlandırılacak, bu süreler 4-1 (a) bendi kapsamında prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecektir.
Sandıklarda Çalışanların Borçlanma Hakkı Var mı?
506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine tabi sandıklarda çalışması bulunup 1402 sayılı Kanun kapsamında borçlanılacak süresi bulunanlar da Kuruma müracaat ederek Kanunun geçici 36. maddesi hükmünden yararlandırılacaklardır.
SSK’lı Çalışanlar ya da Hak Sahipleri Borçlanma İçin Nereye Müracaat Edeceklerdir?
Sigortalıların Kanunun 4-1(a) bendine tabi borçlanma müracaatları Sosyal Güvenlik İl müdürlüklerine yada Sosyal Güvenlik Merkezlerine yapılacaktır.
Borç Tutarını Kısmi Öderlerse Sigortalılık Süresine Sayılır mı?
Altı aylık süre içerisinde tebliğ edilen borcun bir kısmını ödeyenlerin ödemiş oldukları tutara karşılık gelen süre kadar gün sayısı olarak değerlendirilecek, borcun ödenmemesi halinde borçlanma geçerli sayılmayacaktır.
Tazminat Almayanlar İçin Süre Kavramı?
Tazminat almamış olanların borçlanma tutarı ise Kurumca Hazineden tahsil edileceğinden, tahsilat beklenmeksizin tahakkuku oluşturulan süre kadar gün sayısı olarak değerlendirilecektir.
Hizmet Birleştirmede Nasıl Bir Değerlemeye Tabi Olunacaktır?
4-1(a) bendine göre yapılacak borçlanmalarda borçlanılan süreler gün sayısı olarak değerlendirilecek, ancak bu süreler sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeyecektir. 2829 sayılı Kanuna göre hizmet birleştirme işlemlerinde Kanunun geçici 36. maddesine göre borçlanılan süreler yaşlılık aylığı bağlanmasında son yedi yıllık sürenin hesabında dikkate alınacak, sigortalılık süresi hesabında dikkate alınmayacaktır.
Bu süreleri Nasıl Tespit Edebiliriz?
1402 sayılı Kanuna göre borçlanma yapmak isteyenler, haklarında alınan sıkıyönetim mahkemesi kararlarını şahsen ya da avukatları aracılığıyla Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliğinden temin edip borçlanma başvuru belgesi ile birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yada Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat edebilecekleri gibi, sadece borçlanma belgeleri ile müracaat etmeleri halinde SGK’ca söz konusu belgeler Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliğinden istenebilecektir.
Doğrudan Kurumumuza müracaat etmeleri halinde söz konusu dilekçede hangi mahkemede yargılandıklarını veya hangi savcılık tarafından soruşturma yapıldığını ve yılını bildirmeleri gerekmekte olup, Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliğine şahsen başvurularda ayrıca dilekçe ekine nüfus cüzdanı sureti eklenecektir. Hak sahiplerinin belge temini için müracaatlarında bu belgelerin yanında mirasçılık belgesini de (veraset ilamı) eklemeleri gerekmektedir.
Devlet Memurları İçin Borçlanma Esasları:
5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken 1402 sayılı Kanun uyarınca kurulan sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle tutuklananlardan, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin yönetime elkoyduğu 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren haklarında kovuşturmaya yer olmadığına (takipsizlik) veya beraatlerine karar verilenlerin, gözaltında veya tutuklulukta geçen ve herhangi bir nedenle hizmet olarak sayılmayan süreleri, göreve başlatılıp başlatılmadıklarına bakılmaksızın kendileri veya hak sahiplerinin bu durumlarını belgeleyerek 25.08.2011 tarihine kadar Kuruma müracaat etmeleri kaydıyla, gözaltına alındığı veya tutuklandığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık derece ve kademesinin müracaat tarihindeki katsayılar ve emeklilik keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak borçlanma tutarının borcun tebliğ tarihinden itibaren altı ay içerisinde kendilerince veya hak sahiplerince ödenmesi hâlinde hizmet sürelerine eklenecektir. Borçlanılan süreler 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun geçici 205. maddesine göre yaş tespitinde dikkate alınmayacaktır.
Ortak Hüküm:
Kendi sigortalıklarından dolayı 25.02.2011 tarihine kadar sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık bağlananlar, bu kapsamdaki sürelerin tamamı herhangi bir şekilde hizmet olarak değerlendirilmiş olanlar ile 12.09.1980 tarihinden önce haklarında beraat veya kovuşturmaya yer olmadığına karar verilenlerin bu süreleri borçlandırılmayacaktır.
Sonuç:
12 Eylül Döneminde Sosyal Güvenlik Hakları ödenmemiş olanlar gözaltına alınmaları veya tutuklanmalarından dolayı tazminat almamış olanlar için ise Prime Esas Kazancın Alt sınırında o günlere ait ödemeler Hazinece ödenmesi ,suretiyle borçlandırılacaktır.Böylece bu günlerin karşılığı devlet tarafından SGK’na ödenerek gün kazanımları gerçekleşecektir.
Son Başvuru Tarihi:25.08.2011 günüdür.
VEDAT İLKİ
vedat.uzman@gmail.com
KAYNAK : http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=4759