.
GÜMRÜK MUAFİYETLERİNDEKİ YENİLİKLER
..
.
.
Resmi Gazetenin 20.08.2011 tarihli 28031 sayısında yayımlanan 2011/2087 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, hızlı veya posta yolu ile gümrük vergilerinden muaf olarak yurda ithal edilebilecek eşya ile yolcu beraberi olarak yine gümrük muafiyetinden faydalanmak suretiyle Türkiye’ye getirilebilecek eşya ile ilgili önemli yenilikle getirilmiştir. Bu yazımızın konusunu, bu kapsamda getirilen yeniliklerin eski hükümlerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi oluşturmaktadır.
4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki 2009/15481 sayılı Karar’ın 45’inci maddesine göre daha önce; “Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir gerçek kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya gümrük muafiyeti tanınmaktaydı.
Yani yurt dışındaki kişiler Türkiye’de yaşayanlara ticari miktar ve mahiyette olmamak ve değeri 150 Avro’yu aşmamak kaydıyla, ki buradan çıkacak anlam kişilerin bireysel kullanımlarıdır, posta veya hızlı kargo yoluyla eşya gönderebilmekte ve ülkemizdeki vatandaşlarda bu kapsamda gelen eşyayı Posta Gümrüklerinden herhangi bir gümrük vergisi veya başkaca bir vergi ödemeden alabilmekteydi. Ancak Resmi Gazetenin 20.08.2011 tarihli 28031 sayısında yayımlanan 2011/2087 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 2’ınci maddesi ile bu miktar artık 75 Avro’ya indirilmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte bu kapsamdaki eşyanın cins, nevi, nitelik, miktar ve kıymetine ilişkin düzenleme yapmaya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
2011/2087 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile gümrük muafiyet miktarlarında yapılan düzenlemelerden biri de, yolcu beraberinde serbest dolaşıma sokulacak eşyaya ilişkindir. Kamuoyunda “free shop” olarak da bilinen, ülkemizde havalimanlarında, sınır kapılarında bulunan gümrük satış mağazalarından gümrük muafiyet sınırlarına ait miktarlar dahilinde alışveriş yapmak isteyen kişilere mezkur Bakanlar Kurulu Kararı ile getirilen bir kolaylık söz konusudur. 2011/2087 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 3’üncü maddesi ile; Kara hudut kapısından diğer ülkelere giden yolcular, seyahat ettikleri ülkede, en az üç gün geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde, yolcular için öngörülen muafiyet hakkından yararlandırılmazlar.” Hükmü getirilmiştir.
Maddenin daha önceki hali ise “Kara hudut kapısından diğer ülkelere giden ve geri gelen yolcular ile diğer ülkelerden ülkemize gelen ve giden yolcular, seyahat ettikleri ülkede, en az üç gün geçmeden geldikleri ülkeye dönmeleri halinde, yolcular için öngörülen muafiyet hakkından yararlandırılmazlar” şeklindeydi.
.
Her iki madde arasındaki ayrım ise şudur. Birincisi yeni madde hükmü sadece seyahat edilen ülkede 3 gün geçirme şartını sadece çıkış yolcularına tanımaktadır. Dolayısıyla kara yoluyla yurda giriş yapan yolcular bakımından “free shop”lardan gümrük ve muafiyet sınırları dahilinde alışveriş yapılabilmesi bakımından maddenin eski şeklinde bulunan seyahat edilen ülkede 3 gün geçirme şartı kaldırılmıştır. İkinci olarak ise, kara hudut kapısından diğer ülkelere giden yolcular eğer dönüşlerini herhangi bir havalimanındaki sınır kapısından yapmaları halinde, yani havayolu ile yurda giriş yapmaları halinde ise seyahat edilen ülkede 3 gün geçirme şart aranmaksızın “free shop”lardan gümrük muafiyet sınırları dahilinde satın aldıkları yolcu beraberi eşyayı herhangi bir gümrük vergisi ödemeksizin yurda ithal edebilirler.
Fatih UZUN
Gümrük Müfettişi
fuzun81@hotmail.com
kaynak : http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=304