.
.
İşe İade Davası Sonucunda İşverenin Davetine Rağmen İşine Başlamayan İşçinin Durumu
.
.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/38730 E. 2009/ 7345 K. sayılı ve 18.03.2009 tarihli kararında işe iade davalarında işe davet edilen işçinin işverenin yaptığı davete uygun olarak işbaşı yapmamasının sonuçlarını açıklamaktadır. Bu kararla Yargıtay’ın işe iade kararından sonra işvereni tarafından işe davet edilmesine rağmen işbaşı yapmayan işçinin hakları noktasında daha önce yerleşmiş bulunan uygulamalarını değiştirdiğini görmekteyiz..
Yargıtay daha önceki kararlarında işe davete rağmen işbaşı yapmayan işçinin boşta geçen süre ücretine hak kazanacağını belirtirken bu kararda işe başlayan işçinin boşta geçen süreye dair ücreti de alamayacağını açıkça belirtmiştir.
İncelememize konu olan kararda davacı, tazminat ve ücret alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Karar yerel mahkeme tarafından kısmen hüküm altına alınmış ve davalı işverenlik tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin önüne gelmiştir. Yargıtay tarafından yapılan incelemede öncelikle uyuşmazlığın nerede odaklandığını tespit etmiştir. İşe iade davası sonunda ödenmesi gereken boşta kalan süreye ilişkin ücret ve işe başlatmama tazminatında uygulanacak faiz ve faiz başlangıç tarihi konularında uyuşmazlık vardır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesinin 5. fıkrasına göre, işçi kesinleşen mahkeme kararının kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır.
Aksi halde işverence yapılan fesih geçerli bir fesih olacaktır. Aynı maddenin 1. fıkrasına göre de, işveren işe iade için başvuran işçiyi 1 ay içinde işe başlatmak zorundadır. Aksi halde mahkemenin takdir ettiği tazminat ve boşta geçen süre ücretini ödeyecektir.
Yargıtay kararında özellikle önem arz eden husus işçinin işe iade yönündeki başvurusunun ne kadar samimi olması gerektiğinin vurgulanmış olmasıdır.
Yargıtay; işçinin tekrar işe başlamak niyeti olmadığı halde, işe iade davasının sonuçlarından yararlanmak için yapmış olduğu başvurunun geçerli bir işe iade başvurusu olarak değerlendirilemeyeceğini bu kararında vurgulamıştır.
Bunun sonucu olarak da, işe iade davasında karara bağlanan işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret ve diğer hakların talebi mümkün olamayacaktır.
Ancak geçerli sayılan feshe bağlı olarak işçiye ihbar ve koşulları oluşmuşsa kıdem tazminatının işçiye ödenmesi gerekmektedir.
http://www.ishukuku.org
kaynak www.huseyinust.com