Akaryakıt tedarik edilen kiralık araçlar için fatura kesilirse 500.000 TL ceza yersiniz
Soru:
Nakliye işinden dolayı kendi aracının yanı sıra sözleşme yapılarak kiralık araçlarında kullanılması durumunda toptan alınarak tanka konulan veya tanker üzerinde teslim edilen akaryakıtın kiralık araçlara maliyeti ile satılması durumunda fatura düzenlenebilirmi?
Cevap:
Katma Değer Vergisi Mükelleflerin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla ilgili 68 Seri No.lu Genel Tebliğin "Tankerlerden Yapılan Akaryakıt Satışları" başlıklı 4. bölümünde "İstasyon dışında müşterinin istediği mahalde teslim edilmek üzere tankerlerle taşınan veya taşıttırılan akaryakıt satışlarında aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.
.
a) Pompadan akaryakıt alınabilmesi için taşıtın plaka numarasının veya alıcıya ilişkin bilgilerin ödeme kaydedici cihaza girilmesi zorunlu olduğundan, tankere dolum yapılırken satış yapılacak müşterilere ait plaka no (plakası yoksa "PLAKASIZ" ifadesi yazılacaktır) ve ad-soyad/unvan (unvan bilgilerinin kısaltılarak yazılması mümkündür) bilgileri girilecek ve satılan akaryakıtın cins miktar ve tutarlarını gösterecek şekilde her bir müşteri için ayrı ayrı ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenecektir.
.
b) Ödeme kaydedici cihaz fişlerinde görülen müşterilerin her biri için Vergi Usul Kanununa göre sevk irsaliyesi düzenlenecek ve araçta bir örneği bulundurulacaktır.
..
c) Düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişleri akaryakıtın teslimi anında müşteriye verilecektir..." denilmiştir.
Bu nedenle Kiralık olarak kullandığınız araçların mazot ihtiyacı için işyerinde bulundurduğunuz tankere, akaryakıt istasyonlarından yapılan mazot teslimlerinin, yukarıda belirtilen 68 Seri No.lu Genel Tebliğde açıklandığı şekilde ödeme kaydedici cihazdan müşteri bilgileri girilmek suretiyle düzenlenecek fişlerle belgelendirilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 ncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağ gösterilmek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiştir. Aynı Kanunun 230 ve devamı maddelerinde de faturanın şekli, nizamı ve fatura kullanma mecburiyeti hükümleri yer almış,231. nci maddesinin beşinci bendinde, "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıdaki hükümlerden anlaşılacağı üzere, faturanın hizmetten yararlanan veya emtiayı satın alan adına düzenlenmesi esastır.
Bu hükümlere göre, kiralık araçlara mazot satmanız halinde teslim bedeli üzerinden Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu nedenlerle, akaryakıt istasyonlarından 68 Seri No.lu ödeme kaydedici cihaz Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilerek işyerinde bulundurduğunuz tankere alınan ve buradan söz konusu kiralık araçlara alış fiyatı üzerinden verilen mazotun firmanıza teslimindeki bedel üzerinden gider hesaplarınıza alınması; firmanızca kiraladığınız araçlara mazot tesliminde ise teslim edilen bedel üzerinden fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan ;
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanununun 2.maddesinde akaryakıt sektörü ile ilgili tanımlamalara yer verilmiş 3.maddesinde ise lisans alınması zorunlu faaliyetler sıralanmış,
b fıkrasında Akaryakıt dağıtımı, taşıması ve bayilik faaliyetlerinin yapılması,İçin lisans alınması zorunludur denilerek akaryakıt ticaretinin yapılabilmesi için EPDK dan lisans alınmasını mecburi kılmıştır.
Bu hükümlere uymayarak lisansı olmaksızın akaryakıtın ticaretinin yapılması durumunda ise aynı kanunun İdari para cezaları başlıklı 19.maddesinin a fıkrasının 1 numaralı bendinde;
1) Lisans almaksızın lisansa tâbi faaliyetlerin yapılması ağır kusur sayılarak, sorumluları hakkında beşyüz milyar Türk Lirası (Beşyüz bin TL) idarî para cezası kesilmesi hükme baglanmıştır.
Kesilecek bu cezanın 30 gün içinde ödenmesi durumunda 1/4 indirim yapılabilecek. 60 Gün içinde ise itiraz için yargıya müracaat edilebilecektir.
Bu hükümlere göre her ne kadar bahsedilen faaliyet nedeniyle Vergi usul kanununda fatura düzenlenmesi şart kılınmışsada bu işlemin yapılması durumunda ağır kusur cezası ile EPDK ya muhalefetten ceza kesilmesi gerekecektir.
İşlemin çözümü ise yapılacak olan kiralama sözleşmesinde akaryakıtın kiralanan araç sahibine ait olması yerine kiralayanın üstüne alması nakliye faaliyetinin bir gideri olarak kayıtlarına intikal ettirerek kiralanan araç sahibinden ise yalnızca komisyon bedeli faturası almasıdır.
Yıldırım ERCAN
http://www.huseyinust.com