Yan gelip yatana sosyal yardım yok
Sosyal yardım sistemini topyekun değiştiren hükümet, yıl sonunda yeni sisteme geçmeye hazırlanıyor. Buna göre, yardım alabilmek için ağaç dikme ve okul boyama gibi kamu hizmetlerinde çalışmak şart
Hükümet bir yandan sosyal yardım ağını genişletirken diğer yandan da yoksulluk kültürü yerleşmesin diye önlem alıyor. Bu çerçevede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yan gelip yatarak sosyal yardım alma modeli yerine 'kamu hizmeti karşılığı sosyal yardım' modeli getiriyor. Böylece çalışabilir durumda olan yoksulların üretime katılmaları sağlanacak. Yardım alabilmek için ağaç dikme, okul boyama ve çevre temizliği gibi toplum yararına kamu hizmetlerinde çalışma şartı getirilecek. Yıl sonunda devreye girmesi planlanan sistemle yeni istihdam alanları da oluşturulacak.
.
Öngörülen model özetle şöyle:
- Sosyal yardım için başvuruda bulunanlar, yaş, meslek ve sağlık durumları açısından incelemeye tabi tutulacak. Bu kesimden çalışabilir durumda olanlar ayıklanacak.
- Çalışabilir durumda olan kişiler, meslek kurslarına yönlendirilerek, İş-Kur'a kayıtlı hale getirilecek. Meslek sahibi yapılarak, uygun işlere yerleştirilecek.
- Kendi işini kurabilecek olanlara da sermaye desteği sağlanacak.
- Çalışabilir durumda olup, meslek sahibi yapılamayan kişiler de toplum yararına kamu hizmetlerinde çalıştırılacak. Ağaç dikme, okul boyama, çevre temizliği gibi işlerde çalıştırılacak.
- Bunları yapmayı kabul etmeyenlere sosyal yardım verilmeyecek.
- Sağlık sorunları veya yaşları nedeniyle hiçbir işte çalışmaya uygun olmayanlar da yoksulluk puanlarına göre yardım alacak.
Mevzuat tek çatı altında toplanacak
Sosyal destekler tek çatı altında toplanıyor. Ankara'da düzenlenen Yoksullukla Mücadele Konferansı'nda konuşan Şahin, sosyal yardımlarla ilgili yeni düzenlemenin sinyalini verdi: 'Dağınık mevzuat yapısını tek çatı altında topluyoruz. Sosyal hizmet ve sosyal yardımlaşmanın bakanlık bünyesinde birleştirecek yapının önce hukuki zeminini oluşturuyoruz.'
Uluslararası toplumun, yoksullukla mücadelede büyük gayret içinde olduğunu vurgulayan Şahin, gelinen noktada Somali'de, Afrika'da, Kenya'da ve dünyanın birçok ülkesinde açlıkla mücadele eden insanların olduğunu kaydetti. Şahin, en önemli projelerden her ailenin bir sosyal destek uzmanı olması projesi 'ASDEP', olduğunu ifade etti. Bakan Şahin, önleyici bir tedbir olan ASDEP'in hayata geçirilmesi durumunda, aile içi çatışmayı önlemede önemli bir adım atmış olacaklarını bunun da çok önemli bir adım olduğunu kaydetti. Planladıklarını başaracaklarına inandıklarını da anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Amacımız 2023 vizyonunda günlük 4 doların altında hiç kimsenin kalmamasıdır, hiç kimsenin aklının midesinde olmaması, gece yatarken 'benim çocuğum nasıl olacak' diye düşünmemesini sağlamaktır. Böyle bir Türkiye için mücadele ediyoruz.'
2 milyon aile yardımla yaşıyor
Türkiye'de şu anda 2 milyon aile, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yararlanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre, 730 bin çocuğa sağlık yardımı, bir milyon 900 bin çocuğa da eğitim yardımı yapılıyor. Bu ailelere çocuk başına ilköğretimdeki erkek öğrenci için ayda 25 TL, kız öğrenci için 30 TL, lisedeki erkek öğrenci için 40 TL, kız öğrenci için 55 TL nakit para, annelerinin hesabı üzerinden ödeniyor. Çocuk başına ödenen sağlık yardım tutarı ise ayda
25 TL düzeyinde. Yine 2011 yılı verilerine göre, okuyan çocukları için şartlı nakit transferi yardımı alan 1 milyon anne bulunuyor.
Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA - Doruk ÇAKAR / ANKARA
KAYNAK : http://www.aksam.com.tr/yan-gelip-yatana-sosyal-yardim-yok--73892h.html