Cevap: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Basit Usulün Hududu” başlıklı 51 inci maddesinde basit usulden faydalanamayacaklar belirtilmiş olup, maddenin 12 numaralı bendinin verdiği yetkiye dayanılarak çıkartılan 92/2683 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile her türlü televizyon, video, radyo, teyp, müzik seti, disk-çalar, kamera, bilgisayar, soğutucu, çamaşır ve bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, elektronik müzik aletleri, elektrikli dikiş makinesi ile elektrikle çalışan benzeri eşyaların alım-satım ve üretimi ile uğraşan mükelleflerin gerçek usulde vergilendirilmesi kararlaştırılmıştır.
Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde ise; “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.” hükmü yer almakta olup, maddenin son paragrafında, basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenlerin, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceği belirtilmiştir.
Yukarıda sözü edilen 46 ncı maddenin son fıkrası, basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler için geçerli olup, 51 inci madde kapsamında gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin, söz konusu madde hükmünden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)