Konsinye Satışlarda Sözleşme Olmaması Durumu
Soru:Değerli üstadım,
Firmamız bir firmadan konsinye mallar almakta ve satış yaptıkça faturalama işlemleri yapılmaktadır. Fakat dikkatimi çeken bir husus var. Yaptığım araştırmaya göre "konsinye satışlarda taraflar arasında konsinye satışla ilgili bir sözleşme olması" gerekmekte ancak bizim aramızda böyle bir sözleşme yoktur. Bu durumda yani konsinye satışta taraflar arasında konsinye sözleşme olmadan konsinye satış yapılmasının yaptırımları nelerdir? Herhangi bir incelemede sözleşme olmadığı için tüm kesilen konsinye irsaliyelerin normal satış gibi düşünülüp, faturalarının 7 gün içinde düenlenmesi gibi bir hükümle karşılaşabilir miyiz? Ve bu nedenle geçmişe dönük cezalarla karşılaşabilir miyiz? (Sevk irsaliyelerinin üzerinde konsinye mal diye belirtiliyor)
Cevap:
Bildiğiniz üzere KDV Kanunu 10/d maddesinde konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda, malların alıcıya teslimi işlemi KDV'yi doğuran olay olarak belirtilmiştir. Başka bir ifade ile malların alıcısına teslim edilmeden önce sadece konsiye olarak malın satışının yapılması için satışa araclılık yapan firmaya gönderilesi işlemi KDV'yi doğurmamaktadır. Benzer şekilde belge düzeni açısından, mallar konsinye olarak teslim edilirken
Vergi Usul Kanunu'nun 230/5. maddesi gereğince sadece sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir. İrsaliye üzerinde, malın "konsinye suretiyle" gönderildiği belirtilmelidir. Mal fiilen satıldıktan sonra, mal sahibinin VUK'un 230 ve 231. maddelerine uygun bir şekilde satış faturasını tanzim etmesi gerekmektedir.
Konsinye olarak satılmak üzere teslim edilen bu mallar için faturanın satışın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.
Tarafların arasında yapılan konsinye mal sözleşmesi, teslimin konsinye niteliğinde olduğunu teyid eden destekleyici bir döküman niteliğinde olacaktır. Sözleşmenin olmaması konsinye işleminin özünü değiştirmemekle birlikte hukuki açıdan mallarda bir zarar olması durumunda hangi tarafın sorumlu tutulacağına ilişkin bir bilginin yer almaması veya hukuki olarak malların mülkiyet/zilyedlik haklarının belirlenmemiş olması sebebi ile işlemin konsinye vasfının kanıtlanabilmesi açısından tereddütler yaratabilecektir.
Geçmişe yönelik bir eleştiri ile karşılaşılması durumunda ticari ilişkinin net olarak ortaya konulması, yapılan işlemde neden konsinye teslim sistemine ihtiyaç duyulduğunun açıklanabilmesi, fiilen teslim yapılan şirketin ilgili malın satışından sorumlu olduğunun kanıtlanması ve konsinye olarak malı alan ve satıştan sorumlu işletmenin kendi sermayesini riske atmadığını kanıtlayabilmesi durumlarında şirketin kendini savunabileceğini düşünmekteyiz.
Zeki Gündüz- Vergi/Transfer Fiyatlaması Uzmanı
http://www.istekobi.com.tr/kobi-bilgi-merkezi/isin-uzmanlari/konsinye-satislarda-sozlesme-olmamasi-durumu-s1163.aspx