Vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları yarın eylem yapacak
Türkiye’nin dört bir yanında vergi toplayan vergi dairesi müdür ve yardımcıları, kendilerine yapılan haksızlığı anlatmak için yarın eyleme çıkıyor. "Bu moral bozukluğu ile vergi toplamamız çok zor” mesajı verecekler.
Maliye Bakanlığı önünde toplanacak olan müdür ve müdür yardımcıları, ‘fazla işe düşük ücret’ düzenlemesine itirazlarını anlatacaklar.
“KİMİ ZAMAN HAKİM KİMİ ZAMAN AVUKAT
Gelir İdaresi Müdür ve Yardımcıları Derneği (GİMDER) organizasyonuyla, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan yöneticiler saat 14.00’te Maliye Bakanlığı önünde toplanacaklar.
Sorumluluk alanlarının fazla olmasına karşın, ücretlerinin kendilerine bağlı çalışan uzmanların bile altında kalmasına isyanlarını dile getirecekler. Türkiye genelinde 536 tane vergi dairesi müdürü ile 1130 tane müdür yardımcısı görev yapıyor.
Bir müdürün kimi zaman hakim kimi zaman avukat, kimi zaman müfettiş görevi üstlendiğine dikkat çeken yöneticiler, “Bugün kamuda çalışan hangi müdür ve yardımcısı işini mevzuata uygun yapmak için bir hâkim kadar bilgi sahibi olmak zorundadır? Biz görev yaptığımız unvanları kazanana kadar en az altı eleme sınavında başarı göstermek zorundayız. Bu nedenle, görevde yükselme sınavlarında başarılı olarak elde ettiğimiz unvanların tamamı kazanılmış haklarımızdır. İdari göreve başladığımız günden itibaren yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olarak çalışıyoruz. Bugün, kamuda kaç kurumda rotasyon uygulaması vardır?” diye soruyorlar.
Vergi mükelleflerinin tarhiyat ve tahsilât işlemleri ile ilgili, idare aleyhine açmış olduğu davalarda hazineyi temsilen savunma yaptıklarını söyleyen bir müdür, “Gerektiğinde itiraz, temyiz ve tashihi karar talebinde bulunulması ve yargı kararlarının uygulanması görevleri karşısında bir avukat gibi idareyi savunmakla görevliyiz” diyor.
İNCELEMELERİN YÜZDE 40’INI YAPIYORLAR
Vergi Usul Kanununun 135. maddesinde vergi dairesi müdürlerinin de incelemeye yetkili kişiler arasında olduğu belirtilirken, 2007-2008-2009 yıllarında yapılan toplam incelemelerin yüzde 39’unun vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları tarafından yapıldığı vurgulanıyor.
TRAFİK CEZASI DA TOPLUYOR MAHKUM YİYECEK BEDELİ DE
Vergi dairelerinin aynı zamanda, 6183 sayılı kanun ve bu kanuna atıf yapan diğer bütün kanunlar gereğince, amme alacağını tahsille görevli oldukları belirtiliyor. Vergi ve vergi cezalarının yanı sıra, trafik para cezaları, idari para cezaları; askerlik, nüfus, öğrenci kredisi ve katkı kredisi borçları, hazine zararları, ecrimisil bedelleri, mahkûm yiyecek bedeli, maden devlet hakkı, köy muhtarı ve köy ihtiyar meclisi üyeleri hakkında verilen tazmin kararları ile benzer kamu alacaklarının süresinde tahsil edilememesi durumunda da bütün sorumluluklarıyla birlikte vergi dairelerince tahsil edildiği ifade ediliyor.
İCRA GÖREVLERİ DE VAR
Yine müdürler, vergi dairelerine amme alacağının rıza-en ödenmediği durumlarda zor alım gücüyle tahsilat görevleri bulunduğunu belirtiyorlar.
Kamu hesaplarının standart bir muhasebe sistemi ve uluslararası genel kabul görmüş muhasebe prensiplerine uygun bir muhasebe düzenine göre yapılması işini de hiçbir ücret almaksızın yaptıklarını vurguluyorlar.
5 KİŞİNİN İŞİNİ YAPIYOR
Beş kişinin görevini üstlendiklerini belirten bir başka müdür ise, “Kamu alacaklarını tespit için vergi inceleme elemanı, toplamak için tahsildarlık-icra müdürlüğü, vergi ihtilaflarını savunmak için avukatlık, hesapları tutmak ve hesabını vermek için muhasebe müdürlüğü yapan vergi dairesi müdürü yerine diğer kurumlarda en az dört tane idareciye ihtiyaç vardır. Oysa Gelir İdaresi bünyesinde yetişen biz idareciler bu görevlerin tümünü ve bunun yanında mahiyetinde çalışanların sevk ve idaresini örnek bir disiplinle yerine getirmekteyiz” dedi.
ADALET OLSAYDI HAKİM VE MÜFETTİŞLE AYNI ÜCRET VERİLİRDİ
“Eğer eşit işe eşit ücret gerçek ve doğru tespit edilebilmiş olsaydı vergi dairesi müdür ve müdür yardımcısı ücretleri, vergi hakimine veya vergi müfettişine eşitlenirdi” diyorlar.
Bir başka müdür, “Eşit işlerin hangi işler olduğunun tespiti tam olarak yapılmadan; aynı unvanı taşıyan tüm personelin yaptığı iş, aynı varsayılarak, almış oldukları ücretler eşitlenme yoluna gidildi. Bu nedenle de vergi dairesi müdür ve müdür yardımcılarının ücretleri, aynı işi yaptıkları sebebiyle değil de unvanlarının isim benzeşmeleri nedeni ile kamuda görevli diğer müdür ve müdür yardımcılarının ücretleri ile eşitlendi. Oysa kendi Bakanlığında eşit görevde oldukları, Devlet Gelir Uzmanları ve Vergi Denetmenleri esas alınmalı, onlardan ayrı tutulmamalıydı” sözleriyle özetledi durumlarını.
DENETMEN ÖNLERİNE GEÇTİ
Daha önce Gelir İdaresi Yönetmeliğine göre ‘vergi denetmeni’ unvanında en az 2 yıl çalışmış olan vergi denetmeninin, vergi dairesi müdür yardımcısı eşiti sayıldığı anımsatılırken, yeterlik sınavında başarılı olduktan sonra vergi denetmeni unvanında en az 7 yıl çalışmış olan vergi denetmeninin ise vergi dairesi müdürü eşiti sayıldığı vurgulandı.
Oysa 646 sayılı KHK ile vergi denetmenliği kadrosunun, ‘vergi müfettişi’ olarak değiştirildiği; kariyer ve özlük haklarının iyileştirildiği belirtildi. 3600 ek gösterge, 2000 makam tazminatı ve 8000 görev tazminatı verilerek, maaşlarının 2600 TL’den 4 bin 650 TL’ye yükseldiğine dikkat çektiler. Aynı şekilde emekli aylıklarının da yükseldiğinin altını çizdiler. ine daha önceki yönetmelikte, en az 5 yıl devlet gelir uzmanlığı görevinde bulunanların sınava girmeden ‘müdür’ olabildikleri belirtildi. Yeni değişiklikle onların da maaşlarının 3 bin TL’den 4 bin 650 TL’ye yükseldiği anlatıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığının omurgasını oluşturan vergi dairesi yöneticilerinin, ülkenin dört bir yanında büyük zorluklarla görev yaptıkları belirtilirken, unutulmuş olmaya isyan ettiler.
ayalp@hurriyet.com.tr
Aysel ALP / ANKARA
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19368350.asp