Emeklilik başvurusu yapacaklara ipuçları
Sigortalıyken emeklilik planlaması yapmak ve şartlar tamamlanınca doğru bir şekilde emeklilik başvurusu gerçekleştirmek “zaman ve maddi kaybın önüne geçmek” açısından önemli. İşte buna ilişkin sigortalılarımıza bazı ipuçları.
Emeklilik işlemleri uzun sürebileceğinden kendi hesabınıza göre emekli olacağınız tarihten en az 6-7 ay önce ilgili SGK Müdürlüğü’ne başvurarak “tahsise hazırlık dilekçesi” verilebilir. Bu yolla kesin emekli tarihi, yaşı ve kaç gün prim ödeneceği öğrenilebilir.
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı veya Banka Sandıkları gibi farklı statülerde hizmetiniz varsa bunların birleştirilmesi için dilekçe de verilebilir.
Özellikle daha önce Bağ-Kur hizmeti olan kişiler, Bağ-Kur borcunu kapatmadan emeklilik başvurusu yaptıklarında talepleri bu borçları nedeniyle reddedilmekte. Bu nedenle Bağ-Kur borcunun var olup olmadığı kontrol edilmeli ve borç varsa ödenmelidir. Bağ-Kur kapanışını yapmamış ise önce kapanış dilekçesi verip sonrasında borç kontrolü yapılmalı. Emekliliğe müracaat ettiği tarihte Bağ-Kur borcu olanlara maaş bağlanmamakta, borç ödenince de aylık başlangıç tarihi müracaatı takip eden aybaşı değil borcun ödendiği ay başı kabul edilmektedir.
Yine emeklilik başvurusu yapılan gün içinde işten çıkmış olmak önemli. İşten çıkıp emeklilik başvurusu yapılan günün ertesinde bildirimle tekrar işe giriş yapılabilir.
Emekli maaş ödemesi başvuruyu takip eden ay başından itibaren başlar. Dolayısıyla Mart ayının 1’inde emekliliğe başvuranın aylık başlama tarihi 1 Nisan 2012’dir.
Çalışmalarını emekli olduktan sonra sürdürecekler için işveren tarafından da doğru takvim “ayın son günü işten çıkış, takip eden ayın ilk günü için işe giriş bildirgesi verilmesi” şeklinde olmalıdır. Ayın son günü cumartesi ya da pazar gününe denk gelirse en geç ayın son gününde işten ayrılmak ve ayın ilk işgünü başvurmak koşuluyla aylık başlangıç tarihi başvurulan ayın ilk günü olur.
SSK şartlarından emeklilik başvuruları yapılacak SGK merkezleri sigortalının işlem gördüğü son işyerine göre belirlenir. Emeklilik başvurusunu, SGK’nin hazırladığı tahsis talep beyan taahhüt belgesi ile yapmak gerekir. Tahsis beyan ve taahhüt belgesi mutlaka eksiksiz doldurulup Tahsis Talep Çeşidi Bölümüne: Yaşlılık Aylığı yazılmalıdır.
Maaşın alınması için bulunulan yere en yakın PTT şubesi yazılarak, ilk maaş çekildikten sonra ise e-devlet şifresiyle banka değişikliği yapılabilir. Başvurunun takibi için bir telefon no vermekte de yarar vardır.
Daha önce borçlanma yapılmış ise ödeme makbuzu mutlaka borçlanma yapılan yere teslim edilmelidir. Yurtdışı borçlanması yapanlar ise mutlaka 3201-Beyan taahhüt belgesini eksiksiz doldurmalı ve Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’ne eklemelidir.
Limited Şirket ortaklığı bulunan ya da vergi faaliyeti devam edenler veya AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ortağı olanların maaşlarından yüzde Bağ-Kur SGDP kesileceği de bilinmelidir.
Yahya Arıkan/Cumhuriyet