İş kazası bildiriminde yenilik
Sosyal Güvenlik Kurumu, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bildirilmesi hususunda önemli bir yenilik gerçekleştiriyor. Bu yenilik, e-Sigorta uygulamasında bir dönüşümdür. Ve bilhassa tek bildirime doğru yol alış süreci başlamış bulunmaktadır.
İş kazaları, çalışma hayatındaki insanı olumsuz etkilemesi (yaralanma vb işgöremezlik halleri, sakatlanma ve ölüm gibi riskleri) nedeniyle mutlaka önüne geçilmesi gereken sosyal afetlerdir. Ülkemizde yaşanan iş kazalarının da sosyal afet niteliği hala sürmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıkları, işçilerin, işverenlerin, üretimin ve refahın en zalim düşmanları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ve bu düşmanlara karşı bilinçlenmek şarttır. Bu bilinçlenmenin temelinde ise iş kazaları ve meslek hastalıklarının bütün özellikleriyle bilinmesi ve değerlendirilmesi yer almaktadır. Ve yaşanan olumsuzluğu öğrenme sürecinin de hızla gerçekleştirilmesi gerektiği iyi bilinmelidir.
İşgöremezlik ve tedavi süreçlerinin doğru yönetilmesi için SGK'nın iş kazalarını detaylı bir şekilde ve bürokrasiye takılmadan öğrenmesi gerekmektedir. Bu amaçla e-sigorta yoluyla verilecek iş kazası ve meslek hastalıkları bildirimleri, Kuruma bu imkânı sağlayacaktır. Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 13'üncü maddesinde iş kazasının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulması, 14'üncü maddesinde ise meslek hastalığının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulmasına ilişkin hükümlere yer verilmiş; iş kazası ve meslek hastalığının bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 35. ve 36'ncı maddelerinde düzenlenmiş bulunmaktadır.
Yönetmeliğin "İş kazasının bildirimi ve bildirim süresi" başlıklı 35/1-b maddesinde, "Ek-7'de yer alan iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesini vermekle yükümlü olanlar tarafından e-sigorta ile Kuruma bildirilir veya doğrudan ya da posta yoluyla ilgili üniteye gönderilir" hükmü yer almaktadır. Buna göre, bugüne kadar söz konusu bildirimler işverenler tarafından Kuruma ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerine kâğıt ortamında yapılmakta; uygulama, iki başlı olarak yürütülmekteydi. Ayrıca anılan bildirimlerin kâğıt ortamında yapılması, işverenler açısından emek ve zaman kaybına, kâğıt israfı gibi bürokratik maliyetlere neden olurken; SGK ve ÇSGB açısından istatistiklerin kısa zamanda ve sağlıklı alınamamasına da sebep olmaktadır. Artık bu olumsuzlukların çözümlenmesi sürecine girilmiştir.
Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı ile Kurumsal ve Sosyal Sigorta Yazılımları Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa olarak, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu'nun elektronik ortamda gönderilmesi programı düzenlenmiş ve 28.02.2012 tarihi itibariyle uygulamaya açılmıştır. Sözkonusu program ile birlikte işverenlerin Kuruma gelmeden işyerlerinden veya muhasebe bürolarından elektronik ortamda anılan formu doldurarak ilgili üniteye göndermesi sağlanmış, kâğıt israfı önlenmiş, aynı zamanda formda yer alan iş kazası meslek hastalığı konusundaki bilgilerin seçeneklerle tespit edilmesinin sağlanması suretiyle Avrupa Birliği ülkelerinde belirlenen standartlara göre bir istatistik veri alt tabanı oluşturulması mümkün olmuştur.
Önümüzdeki günlerde yasal açıdan gerekli düzenlemeler yapılmasıyla birlikte, anılan bildirimlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerine yapılmış sayılacağı öngörülmektedir.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 2012 yılbaşında iki yeni kitap ile Mart 2012 ayıda bir yeni kitap yayımladı. "Yeni Kapitalist Manifesto", "Çaresi Var!" ve "Etkin İşbirliği" adlı kitaplar, bunlar... "Yeni Kapitalist Manifesto"ya göre, yeni kapitalizm, bizi sadece tüketici olarak görmeyen, tüketimi artırmak ile yaşam kalitesini artırmak arasındaki farkı anlayan, geleceği bugüne feda etmeyen, gezegenimizi kutsal olarak gören ve dünyadaki eşitsizlikleri sömürmek yerine daraltan bir anlayışla inşa edilebilir. Bu Kitap, geleceğin önderlerine, bugünün ekonomik toprağına girdiklerinde, güçlü, sağlam ve uzun ömürlü temeller oluşturan yeni köşe taşlarının duvar ustaları olmalarına kılavuzluk ediyor.
.
Kapitalizmin şu büyük sorusunu kendimize yeniden sormanızı sağlıyor: Daha dayanıklı, anlamlı ve sahici bir refahın derin ve gerçek kaynakları nelerdir? Kitap, şirketlerin, ülkelerin ve ekonomilerin daha yüksek bir üstünlük doruğuna ulaştığı, her çalışanın ve müşterinin kullanılmamış insani potansiyelini öldürmek yerine canlandırdığı bir kapitalizm öneriyor. "Çaresi Var!" kitabına gelince; Yüksek Metalurji Mühendisi ve EKOIQ Dergisi Proje Geliştirme Müdürü Erdal Talu tarafından kaleme alınan kitap, afetlere hazırlık rehberi niteliğini taşıyor. MESS'in "Bilgili olan, güçlü olur" anlayışından yola çıkarak hazırlanmıştır.
Neyi, ne şekilde yapabileceğimizi bilmek, kriz anlarında etkili çözümler üretmemizi sağlar. Çözüm için en değerli beceri, elimizdeki imkânları farklı amaçlar için kullanmayı öğrenmektir. "Etkin İşbirliği" kitabı da işbirliğinde zorluklar aşılarak etkin işbirliğine ulaşmanın, işbirlikçi ekipler oluşturmanın çeşitli süreçlerini ele almaktadır. Bu kitaplar ve diğer MESS yayınları ile ilgili detaylı bilgiye "www.mess.org.tr" web sitesinden ulaşabilir; yayınları web sitesinden veya Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası İktisadi İşletmesi, Merkez Mah. Geçit Sokak No:2 Şişli/İstanbul adresinden temin edebilirsiniz.
Tahsin Sınav
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=26.03.2012&y=TahsinSinav