.
.
.
Soru: İade faturası kesmenin süresi varmıdır ?
.
.
Cevap: Evet vardır şöyleki;
Fatura itiraz nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
Faturada yazılı olan satılan malın ya da yapılan hizmetin tutarına,
Faturada yazılı mal ile teslim edilen malın farklı olması veya
Malın tutarının ya da yapılan hizmet bedelinin yüksek gösterilmesi
gibi nedenlerle alınan faturaya itiraz edilebilir.
Ancak bununda belli şartları vardır.
Faturaya itiraz konusunda, Vergi Usul Kanunu’nda herhangi bir hüküm yer almamıştır. Ancak Türk Ticaret Kanunu’nun 23.maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Bir faturayı alan kimse, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde münderecatı (içeriği) hakkında bir itirazda bulunmamışsa, münderecatını (içeriğini) kabul etmiş sayılır” hükümde, faturaya mal veya hizmetin alındığı tarihten itibaren 8 gün içerisinde itiraz etme hakkının bulunduğu anlamı çıkmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu’nda, “Faturanın düzenlendiği tarihten itibaren” değil, “Faturanın alındığı tarihten itibaren” 8 gün içinde itiraz edilmesinden söz edildiğinden, 8 günlük sürenin hesaplanmasında, faturanın düzenlendiği tarih önem taşımamaktadır.
TTK’ nın 23.maddesinin birinci fıkrasın da, “faturaya karsı itiraz” ın ne şekilde yapılacağına dair herhangi bir açıklık yoktur. Ancak, gerek faturanın tebliğinde ve gerekse ona karsı yapılacak itirazda, tebliğ veya itirazın noter aracılığıyla veya iadeli taahhütlü bir mektupla ya da telgrafla yapılması gerekir.
Buraya kadar anlattığım yasal prosedür olmakla birlikte karşılıklı olarak firmaların itirazının bulunmaması ve anlaşması durumunda 8 günlük süre dışındada iade faturası kesilmesi noktasında bir sakınca bulunmamaktadır...
-------------------------------------------------------------------------------
Yıldırım ERCAN
http://www.huseyinust.com