Ülkeleri krize girince Avrupalı yatırımcı rotayı Türkiye'ye kırdı. 45 günde 8 ülkeden dokuz Avrupalı şirket Türkiye'ye geldi. Yabancı yatırımcılara aracılık eden danışmanlık şirketleri yoğun ilgiyi "Avrupalı yatırımcı bize tatil bile yaptırmıyor" diye anlatıyor.
Avrupa ülkelerindeki kriz Türkiye'ye yaradı. Ülkesi krize giren Avrupalı yatırımcı adeta Türkiye'de şirket avına çıktı. 45 günde 8 Avrupa ülkesinden 9 yatırımcı Türkiye'ye yatırıma geldi. Yabancı yatırımcılara aracılık eden danışmanlık şirketleri yıl sonuna kadar Avrupa'dan ilginin iki katına çıkacağını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde İskandinav ülkeleri, Fransız ve Alman şirketlerinin ön plana çıkması bekleniyor. Yatırım danışmanları özellikle İtalya ve İspanya'daki şirketlerin fırsat aramak için Türkiye'de adeta sıraya girdiğini belirtiyorlar. Avrupalı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği alanların başında enerji, hizmet ve bilişim sektörü geliyor. Pragma Kurumsal Finansman'ın Direktörü Kerim Kotan, "Son 15 yılın en hızlı yaz mevsimini yaşıyoruz. Ağustostayız ama tatil yapamıyoruz. Çünkü piyasa çok hareketli" diyor. Kotan, en agresif yatırımcıların Fransız ve Yunanlılar olduğunu belirtiyor. Standart Ünlü Menkul Değerler Genel Müdürü Atilla Köksal, Türkiye'ye bu yıl içinde 4 milyar dolarlık yabancı ve portföy yatırımı girişi sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
45 GÜNDE 9 YATIRIM
Avrupalılar 45 günde 9 yatırım yaptı. Temmuzda Macar MEP Fonu İzmir merkezli Kent Hastaneleri'ni, İsveçli SCA San Sağlık'ın yüzde 95'ini, Polonya merkezli MIH Allegro Markafoni'nin yüzde 70'ini, İtalyan Recordati Frik İlaç'ı, İngiliz fuarcılık devi ITE Group Yapı Endüstri Merkezi'nin yüzde 60'ını satın aldı. Ağustosta ise Avusturyalı Constantia şirketi Ankaralı Asaş'a, İngiliz NBGI Private Equity fonu aşı üreticisi Birgi Mefar'a ortak oldu. Yunan Elektrik Kurumu Türkiye'de yatırım yapmak için düğmeye bastı. Hollandalı Vastned ise Nişantaşı'nda apartman kapattı.
6 işlemi bitirdik 12'si sırada
Pragma Kurumsal Finansman'ın Direktörü Kerim Kotan:
"Türkiye'de cari açık, işsizlik gibi veriler büyüme, kamu borcunun gelire olan oranı gibi rakamlar altında eziliyor. Avrupalılar ilk olarak satın alma peşindeler. Türkiye'yi geç fark ettiler ve geç kalmak istemiyorlar. İlk yarıda 6 işlem yaptık. İkinci yarıda 12 tane daha yaparız."
Kendi pazarlarına Türkiye'den giriyorlar Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar:
"Avrupalı yatırımcıların ilgisi yılın ikinci yarısında da dikkat çekecek şekilde büyüyecek. Özellikle üretime yönelik yatırımlar artacak. İskandinav, İngiliz, Fransız, Alman şirketlerin yatırım planları daha fazla öne çıkacak. Avrupa'daki bu hızlı artışın nedeni ise gelişen Türkiye'nin ana pazarı Avrupa Birliği. Kendi pazarlarına Türkiye'den giriyorlar."
En fazla ilgi İspanya ve Fransa'danYılın ilk yarısında da Avrupalı yatırımcıların ilgisi oldukça fazla. En fazla yatırım krizdeki Fransa ve İspanya'dan oldu. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'ye gelen toplam yabancı sermaye 6.9 milyar dolar oldu. Avrupa tek başına bu rakamın yüzde 90'ından fazlasını karşıladı. 2011'in ilk 6 ayında Avrupa'dan gelen yabancı yatırım yüzde 388 artarak, 6 milyar 223 milyon dolara ulaştı. İspanya tek başına 2 milyar 86 milyon dolarla birinci oldu. İspanya'yı 1 milyar 439 milyon dolarla Belçika, 816 milyon dolarla da Fransa izledi.
İNGİLTERE
Londra merkezli Yunan fonu NBGI Private Equity, Türkiye'nin ilk aşı üreticisi olan iliç şirketi Birgi Mefar'a ortak oldu. İngiliz fuarcılık şirketi ITE Group ise Yapı Endüstri Merkezi'nin yüzde 60 hissesine, 40.6 milyon lira ödedi.
HOLLANDA
Daha önce Taksim'de bina toplayan gayrimenkul devi Vastned Türkiye'de kaldığı yerden devam etme kararı aldı. Vastned bu kez de Nişantaşı'nda 1.100 metrekarelik apartman aldı.
.
AVUSTURYA
Paketleme şirketi Constantia Flexibles, Sanko'nun da ortakları arasında yer aldığı Ankaralı Asaş şirketinin yüzde 93'üne ortak oldu.
.
İSVEÇ:İsveçli kâğıt ve hijyen ürünleri şirketi Svenska Cellulosa AB, San Sağlık'ın yüzde 95 hissesini 15.2 milyon dolara satın aldı.
.
İTALYA:
Recordati, 64 yıllık geçmişe sahip Frik İlaç'ı 180 milyon dolara bünyesine kattı.
.
POLONYA
Varşova merkezli MIH Allegro B.V, Markafoni hisselerinin yüzde 70'e yakını devraldı. MIH Allegro, 129 ülkede faaliyet gösteren Güney Afrikalı multimedya şirketi Naspers'ın Avrupa'daki operasyonlarını yönetiyor.
.
MACARİSTAN
Budapeşte merkezli ve 2.2 milyar euroluk aktiflere sahip Mid Europe Partners (MEP) fonu da İzmirli Kent Hastaneleri Grubu'nda çoğunluk hisse aldı.
.
YUNANİSTAN Yunan Kamu Elektrik Kurumu (DEI), İstanbul'da ofis kuruyor. 22 bin çalışanlı DEI, potansiyeli belirleyip yatırım yapacak
Kerim Ülker/Sabah