Bilindiği gibi KOBİ’ler için Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS) uygulaması 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereği, 1 Ocak 2013 itariyle başlayacak. Ancak meslektaşlarımızın dikkatini çekmek ve daha önceki yazılarda da konu hakkında oldukça çok yazı yazacağımı belirtmiştim.
Madem bu mesleği seçtik, yapıyor ve yapacağız öyleyse KOBİ TFRS’de yer alan terimlerden bazılarını seçip özellikle meslektaşlarım ile paylaşmak istedim.
Kamuya hesap verme yükümlülüğü
Mevcut ve potansiyel kaynak sağlayıcıları ile ekonomik kararlar veren ama kendi özel ihtiyaçlarına yönelik raporlar talep edebilme durumunda olmayan işletme dışı kişilere karşı sorumluluktur. Bir işletmenin aşağıdaki hallerde kamuya hesap verme yükümlülüğünün bulunduğu kabul edilir:
a-Borçlanma araçlarının veya özkaynağa dayalı finansal araçların kamuya açık bir piyasada (yerel ve bölgesel piyasalar da dâhil olmak üzere, yerli veya yabancı bir sermaye piyasasında veya tezgâh üstü piyasada) işlem görmesi veya bu tür bir piyasada işlem görmek üzere söz konusu araçların ihraç edilme aşamasında bulunulması ya da,
b-Esas faaliyet konularından birinin, varlıkları güvenilir kişi sıfatıyla geniş bir kitle adına muhafaza etmek olması (bankalar, yatırım bankaları, yatırım fonları, kredi birlikleri, sigorta şirketleri, emeklilik şirketleri, bireysel emeklilik fonları, faktoring şirketleri, aracı kuruluşlar ve benzeri kuruluşlarında olduğu gibi).
Bu terim, KOBİ TFRS uygulayıcılarını bağlamıyor. Zira KOBİ TFRS’de; “kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunmayan ve dış kullanıcılar için genel amaçlı finansal tablolar yayımlayan işletmelerdir. İşletmenin yönetiminde yer almayan işletme sahipleri, mevcut ve potansiyel
borç verenler ile kredi derecelendirme kuruluşları, dış kullanıcılara örnek olarak gösterilebilir.” açıklamasına yer vermektedir.
Muhasebe politikaları
Finansal tabloların hazırlanmasında ve sunulmasında işletmeler tarafından kullanılan belirli ilkeler, esaslar, gelenekler, kurallar ve uygulamaları ifade eder.
Muhasebe tahminlerindeki değişiklik
Bir varlık veya borcun defter değerinden veya dönemsel kullanım tutarlarından yapılan ve bunların cari durumunun saptanması ile gelecekte beklenen fayda ve yükümlülüklerin değerlendirilmesi işletmelerden kaynaklanan düzeltmeleri ifade eder.
Devam edecek.
ENGİN MALAY / YENİGÜN