Emlak vergisinde son üç gün!
Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan 22 milyon civarında emlak vergisi mükellefinin, ikinci taksit ödeme süresinde son üç güne giriyoruz. 2011 yılı emlak vergisi ikinci taksitinin 30 Kasım Çarşamba akşamına kadar ödenmesi gerekiyor.
Süresinde ödenmeyen emlak vergisi tutarı için aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulanacak.
Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10'u kadar da 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı' ödenecek.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEK?
Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan; emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, özürlüler ise emlak vergisi ödemeyecekler.
22 BİN TL'Yİ AŞMAYAN GELİR
Geliri olmayan ev hanımı ve işsizliler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylığından başka geliri olmama şartı aranan emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin 22 bin TL'ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmayacak. Söz konusu gelirlerin 22 bin TL'yi aşması halinde indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanamayacaklar.
YAZLIKLARIN DURUMU
Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık türü konutlar için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacak. Tek bir eve yazlık olarak sahip olunsa da emlak vergisi ödenecek. Ancak yazlık evde sürekli oturulması ve başka evin de olmaması halinde yazlık ev için de emlak vergisi ödenmeyecek. Bu durumda ikamet kaydının, yazlık evin bulunduğu yer muhtarlığında olması gerekiyor.
HİSSELİ KONUT
Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak. Birden fazla konuta hisse ile sahip olanlar ise bu kolaylıktan yararlanamayacak.
ALINIP SATILAN GAYRİMENKULÜN VERGİSİ
2011 yılında alım satıma konu olan gayrimenkullerin emlak vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. 2011 yılında gayrimenkul alan 2012 yılından itibaren vergi ödemeye başlayacak.
Ancak emlak vergisinde gayrimenkulü alan ve satanın müteselsil sorumluluğu söz konusu. 2011 yılında alım satıma konu olan gayrimenkulün 2011 yılı vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekmekle birlikte, ödenmeyen emlak vergisinden alıcı da satıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu.
Özellikle 2011 Mayıs ayından sonra satın alınan gayrimenkullerin emlak vergisi ikinci taksitinin satıcı tarafından ödenip ödenmediği alıcı tarafından takip edilmeli. İkinci taksitin satıcı tarafından ödenmemesi halinde, bu vergi alıcıdan tahsil edilebilecektir.
Melek mi Kaz mı?
Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un 'Melek mi Kaz mı?' isimli mizah kitabı (Yaklaşım Yayınları) çıktı. Şükrü Hoca, mizahı köşe yazılarında ve verdiği konferanslarda çok kullanır. Böylece vergi, sosyal güvenlik, ekonomi gibi ciddi ve soğuk konuların ilgiyle okunmasını ve dinlenmesini sağlar. Başta vergiler olmak üzere, çeşitli yasalarla ilgili hayretlik ve komik olayları gündeme getirir. Hocanın mizah dizisinin sekizinci kitabına isim olan 'Melek mi Kaz mı' bize özgü durumları hicveden bir fıkra. Maalesef bizim gibi ülkelerde üzerine düşen bütün yükümlülükleri zamanında yerine getirenler melek olacaklarını sanıyor ama çoğunlukla kaz muamelesi görüyor.
Kitapta çok sayıda yazı, fıkra ve güzel söz var. Kafa yormadan, hoşça vakit geçirmek ve gülümsemek isteyenlere hararetle tavsiye edilebilir bir başucu kitabı. Hatta 'yılbaşı geliyor kime ne hediye alacağım' bunalımı yaşayanlardansanız, kitap en güzel hediye...
6 aydan az çalışan işçinin istifasında ihbar süresi var mı?
6 aydan az çalışan işçinin istifasında ihbar süresi var mıdır? Diğer ihbar süreleri nelerdir? Bu ihbar sürelerine uyulmazsa işveren ne yapabilir?
l Nükhet Tosun
İşi altı aydan az sürmüş olan işçinin istifası halinde de ihbar süresi var.
4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine göre, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekiyor.
Bildirim (ihbar) süresi, çalışma süresi:
3 6 aydan az olan işçi için
2 hafta
3 6 aydan 1,5 yıla kadar olan işçi için 4 hafta
3 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçi için 6 hafta
3 3 yıldan fazla olan işçi için 8 haftadır
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Buna göre, çalışma süresi 6 aydan az olan işçi, bildirim süresine uymaksızın istifa etmesi halinde, 2 haftalık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda.
.
Metin Taş - Sezgin Özcan
(Akşam,28.11.2011)