NE OLACAK MUHASEBECİLERİN HALİ
yapanları neredeyse Muhasebecilik zordur yeni çıkan yasalarla beraber zaten zor olan bu meslek artık ciddi biçimde bu işi çıldırma noktasına getirdi.
Her defasında bir kurumun kendi yapması gereken işini muhasebeci ve mali müşavirlerin üzerine yıkmaya çalışma sı ne kadar doğru olur elbette ki tartışılır. Ücretlerini mükelleflerden alan ama sanki devletin adamı gibi çalışan bu meslek gurubunun insanlarına büyük bir haksızlık yapıldığı kanaatindeyim ki bende bu meslek gurubunun bir üyesiyim.
Bu yapılan haksızlık karşısında daha fazla sessiz kalamayacağımı anladığım için bu şikâyeti mi köşeme taşımayı uygun gördüm. Bir meslektaşımın yazıp paylaşım sitesinde yayınladığı yazıyı hiç dokunmadan yayınlıyor ve destek verdiğimi belirtiyorum
TURMOB DİKKATİNE
Bilindiği üzere, 406 sayılı VUK Genel Tebliği ile “Noterler veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar tarafından tasdik edilen belgeler ve defterlere ilişkin bilgilerin Maliye Bakanlığına bildirim şekli” yeniden düzenlenmiştir. Tebliğin 5 konusundan birisi yukarıda bahsedilen Noterler tarafından tasdik edilen belge ve defterlerin Maliye Bakanlığı’ na bildirim şeklinin yeniden düzenlenmesidir.
Ancak Noterler Birliği sanki tebliğin konusu “SMMM’ lerin tasdik ettirdikleri defterlerin Maliye Bakanlığı’na bildirilmesi” şeklindeymiş gibi davranarak, yaptığı duyuruda; mükelleflere ait defter bilgilerinin teker teker SMMM tarafından girilmesini talep etmektedir. Bu bana tamamen noterlerin ve/veya personelinin yapması gereken bir işi SMMM’ lere yüklenmesi gibi geliyor. Çünkü burada istenen bilgilerin (tasdik edilecek defterin sayfa sayısı hariç) tamamı VEDOP sisteminden otomatik olarak alınıyor. Yani bu bilgilerde SMMM’ e özel bir bilgi yok ki liste Mali Müşavir tarafından tek tek bilgiler girilerek oluşturulsun. Nasıl ki matbaalar basmış oldukları fatura, irsaliye gibi resmi evraklara ait bilgi formunu Vergi Dairelerine kendileri bildiriyorsa, noterlerin de tasdik ettikleri defterlere ait bilgileri ve listeleri kendilerinin oluşturması gerektiğini düşünüyorum.
En azından bu bilgilerin tek tek girilmesi yerine toplu olarak sisteme girilmesine müsaade edilebilir. Çünkü muhasebe işlemlerini yürüttüğümüz mükelleflerin tasdik edilecek defterlerine ait tüm bilgiler kullanmış olduğumuz programlarda zaten mevcuttur/kayıtlıdır. Bu bilgilerin bizden tekrar tek tek Noterler Birliğinin sayfasına girilmesinin istenmesi emeğimize saygısızlıktır.
Bilgisayar programında kayıtlı mükelleflere ait defter tasdik verilerinden, XML dosyası oluşturarak (tüm mükellefler tek bir dosyada veya farklı paketler halinde) bu dosyanın Noterler Birliği sayfasına giriş yaptıktan sonra okunması ve istenen verinin buradan alınması mümkündür. Muhasebe programlarındaki kayıtlı verilerden XML oluşturup Noterler Birliği’nin sayfasına veri aktarmak mümkün ve bu durum bize fazladan yüklenmek istenen bu yükü bir nebze sırtımızdan alacaktır.
Türkiye Noterler Birliği’ nin tek taraflı ve tamamen kendi üyelerini düşünerek almış olduğu kararın yukarıda bahsetmiş olduğum konular dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmesi için SMMM meslek örgütleri önderliğinde gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hatta Türkiye Noterler Birliği’ nin bu kararı alırken TÜRMOB ile iletişime geçerek, bizim düşüncelerimizi de kapsayacak ve emeğimize saygı duyacak bir şekilde defter tasdiklerinin yapılmasına imkan sağlaması gerekirken kendi başına böyle bir karar alarak bizlere saygısızlık yaptığı kanaatindeyim. Lütfen bu duruma sessiz kalmayalım ve gerekli tepkiyi gösterelim. Çünkü Türkiye Noterler Birliği bizim üstümüzde bir birlik değildir. Diyerek noktayı koyuyor değerli meslektaşım
dilerimki bu konuda ki son yazım olur bu
KAYNAK : http://www.yorungehaber.com/kose-1429-NE-OLACAK-MUHASEBECiLERiN-HALi.html