Müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması suçu
5237 Sayılı Türk Ceza Kanununa göre, müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin yetkisiz kişilere verilmesi veya ifşa edilmesi, suç olarak tanımlanmıştır. (m.239)
.
Bu suçlardan dolayı kovuşturma şikayete bağlıdır.
Ceza davası şikayet üzerine cumhuriyet savcısı tarafından açılmakta ve şikayet edenin şikayetten vazgeçmesi halinde, ceza davası düşürülmektedir.
.
Suçun faili hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilebilmektedir.
Teknik, ticari iş ve işlemlere ilişkin bilgi ve belgelerin ticari sır olarak kabulü, ilgili kanunda belirlenen bu hususa ilişkin ölçütler göz önünde bulundurularak hakim tarafından belirlenir.
Suçun konusu olan müşteri sırrı, ticari faaliyette bulunan işletmelerin öğrendikleri ve gizli tutulması gereken bilgi ve belgelerdir.
.
Örneğin, müşteriler mali ve ekonomik durumları, teknik yeterliliği ile ilgili olabilir.
Bu anlamda ticaret sicilinde, oda kayıtlarında veya sarı sayfalar gibi ortamlarda erişilebilen işletme adlarının müşteri sırrı olarak kabulü mümkün değildir.
.
Zira bu bilginin sır niteliği, yani gizliliği söz konusu değildir.
Müşteri sırrının belirleyici ölçütlerinden biri de, buna ilişkin bilginin açık olması gerektiğidir.
Özellikle, internet gibi teknolojideki gelişmelerin hukuk alanına yansımalarının da unutulmaması gerekir.
Oysa uygulamada, yargı kararları ve bu kararlara dayanak yapılan bilirkişi raporlarında gerekli araştırmanın yapılmadan, özensiz davranıldığı yolundaki söyleşiler dikkat çekmektedir.
Bu durumda, müşteri sırrının dayandığı bilgi ya da belgenin ticari niteliği ve sır niteliğinin, özellikle gizliliğinin araştırılması, değerlendirilmesi önemli bulunmaktadır.
Saygılarımla
Yazar : Dr. Mevci Ergün
Eko Haber