Sevk zinciri GSS’nin temeliydi
2007 yılında yürürlüğe girecek iken Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ülkemizde ilk defa uygulanacak olan Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS’nin) temeli sevk zinciriydi… Anayasa Mahkemesi başka maddeleri iptal ettiği halde Hükümet özel hastaneler istiyor diye ve devlet hastaneleri özelleşsin diye sevk zincirini önce 4 ilde 15 gün uyguladı sonra kaldırdı….
1 Ekim 2008 gününden beridir ülkemizde kısmen uygulanan Genel Sağlık Sigortası sistemi devletin sağlık harcamalarını patlatsa da sağlık sistemimizde köklü değişiklikler yaptı. Sağlık Bakanımızın açıklamasına göre Akparti öncesi yılda 2 defa hastaneye giden vatandaşlarımız artık yılda 7 kez hastaneye gidiyorlar bu iyi mi kötü mü tartışılır ama halk genel sağlık sigortasından memnun devlet-hükümet ise harcamaları katlandığı için memnun olmamakla birlikte geri adım atamıyor zira hükümeti kaç seferdir seçim kazandırıyor. Genel Sağlık Sigortasının temeli olan sevk zinciri ise planlandığı halde 2007 yılından beridir uygulanamıyor. Bu yazı dizimizin amacı da sevk zincirine büyüteç tutmaktır.
***GSS İLK DEFA UYGULANMAYA BAŞLANDI
Son 40 yılın konusu Genel Sağlık Sigortası’dır 40 yıldır sağlıkla ilgili her düzenlemeye “Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girinceye kadar…” cümlesi ile başladık ve 2006 yılında TBMM tarafından kabul edilip 2007 ocak ayında uygulanması öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ülkemizde uzun yıllardır adı özlemle anılan GSS bir takım gecikmelerle 1 Ekim 2008 günü kısmen yürürlüğe girdi ve 1 Ocak 2012 günü de yeniden erteleme olmazsa tamamen yürürlüğe girecek.
*** BİR KEZ DAHA ERTELENMEZSE YEŞİL KART 2012 DE YOK
Şu anda ülkemizde yeşil kartlıları hariç herkes GSS’li ve bir kez daha erteleme olmazsa 01.01.2012 günü yeşil kart tamamen kalkacak ve herkes GSS’li olacak. Bir kısmı prim ödeyecek bir kısmı prim ödemeden GSS’den yararlanmaya başlanacak. Ertelenmezse tüm ülkeye yayılacak olan GSS’den, hane halklarına göre kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin üçte birinden az olanlar primleri devlet tarafından ödenerek, üçte bir ile bir asgari ücret arasında olanlar 34 lira GSS primi ödeyerek, asgari ücretten çok geliri olanlar 101 lira ödeyerek, iki asgari ücretten çok geliri olanlar da 202 lira her ay GSS primi ödeyerek yararlanmaya başlayacaklar. Sosyal Güvenlik Kurumu da 1.1.2012 için hazırlıklarını son sürat devam ettiriyor.
***2007’DE ZEVK ZİNCİRİ VARDI AMA UYGULANAMADI
- §Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında 5502 sayılı Kanun ile 2006 yılında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapatıldı yerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kuruldu. Ardından da Kanunsal teklik ve Genel Sağlık Sigortası için 5489 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” (SS ve GSS) 19.04.2006 günü TBMM’ce kabul edildi ama zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER tarafından yeniden görüşülmek üzere 10.05.2006 günü iade edildi. TBMM’ye geri gönderilen kanun bu kere, yeniden görüştü ve 31.05.2006 günü tek bir noktasını ve değiştirmeden aynen kabul etti uygulama gereğince sadece Kanun numarası 5510 oldu. Cumhurbaşkanı da yetkisi olmadığından onayladı ve 5510 sayılı SS ve GSS Kanun olarak 16.06.2006 günü Resmi Gazetede yayınlandı. Kanun bu haliyle 1 Ocak 2007 günü yürürlüğe girecekti. “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” Cumhurbaşkanınca onaylandı ama aynı zamanda, hem Cumhurbaşkanı hem de 117 CHP milletvekilince Anayasa Mahkemesine taşındı. Anayasa Mahkemesi de 2007 ocak ayında yürürlüğe girecek olan yasayı, Aralık 2006’da 22 maddesini iptal ve 6 maddesinin de yürürlüğünü durdurdu. Gerekçesi de çok ilginçti; Herkes eşittir ama kamu görevlileri daha eşittir.
Çünkü bu Kanun ile kamu görevlileri (memurlar), SSK’lılar ve Bağ-Kur’luların alacakları emekli aylıkları düşürülüyor, emeklilikleri de öteleniyordu. Anayasa Mahkemesi kendilerinin de içinde olduğu kamu görevlilerinin aylıklarını düşürmeyin, SSK ve Bağ-Kur’lulara ne yaparsanız yapın dedi.
***YASADA SEVK ZİNCİRİ DE VARDI
5510 sayılı SS ve GSS’de 2007 OCAK AYINDA GSS başlatılıyordu ama sevk zinciri de getiriliyordu. Getirilen ama HİÇ uygulanmadan ortadan kaldırılan eski sevk zincirine göre;
Önce aile hekimine veya birinci basamak sağlık kuruluşlarına gitmeden direk 2 veya 3 üncü basamak sağlık kuruluşlarına gidecek olanlar; sağlık hizmet bedelinin yüzde 30’unu ceplerinden ödemek zorundaydı.
İlgili maddeye göre; “ İş kazası ile meslek hastalığı, afet ve savaş hali ile acil haller dışında, sevk zincirine uyulmadan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına yapılan başvurular sonucu alınan sağlık hizmetlerinin 72 nci madde gereği belirlenen tutarının % 70'i Kurumca ödenir. Aradaki fark, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenir.” şeklindeydi ama hiç uygulanmadan ortadan kaldırıldı. Bu uygulama yürürlüğe girseydi mesela birinci basamaktan (aile hekiminden) sevk almadan direkt devlet veya üniversite hastanesinin dahiliye doktoruna gidenlerin 30 liralık muayene ücretinin 21 lirasını devlet, 9 lirasını hasta ödeyecekti. Özel hastaneye gidenler ise buna bir de 15 liralık muayene ücreti de ilave ederek ödeme yapacaktı.
Öte yandan, isteyen SGK’lı sadece SGK’nın sözleşme yaptığı hastaneye değil isterse SGK’nın sözleşme yapmadığı hastaneye de gitme hakkına sahipti, SGK ile sözleşmesiz hastaneye sevksiz giderse bu kere SGK, SGK fiyatlarına göre yüzde 50 geri ödeme yapardı. Mesela SGK ile sözleşmesiz bir özel hastaneye gidilir ve dahiliye de muayene olunursa o hastane kendi fiyatlarından (mesela 150 lira) tahsil ederse, SGK’da kendi fiyatlarından (30 liradan) yüzde 50 oranında (15 lira) hastaya geri ödeyecekti ama bu yasa hiç uygulanmadan ortadan kaldırıldı.
YARIN:SEVK ZİNCİRİ 4 İLDE SADECE 15 GÜN UYGULANABİLDİ
http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=5002