Aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de 3 lira alınacak -ÖZEL HASTANEYE GİDEN 24 LİRA ÖDEYECEK
Devletin kasasına yıllık 2 milyar liranın üzerinde katkı sağlayan muayene katılım payları artırılıyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde 5 lira olan muayene katılım payı 1 lira yükselerek 6 liraya çıkacak. Özel hastanelerdeki katılım payı ise 2 liralık artışla 12 liradan 14 liraya yükseliyor. Böylece ortalama 30 lira fark alan özel hastanelerde muayene olmanın bedeli 44 liraya yükselmiş olacak. Ayrıca aile hekimlerine muayene sonrası yazılan ilaçlardan alınmayan 3 lira reçete parası da yeni dönemde hastadan tahsil edilecek. Yeni katılım ücretlerinin Sağlık Uygulama Tebliği'nin yayınlanmasıyla tahsil edilmeye başlanacak. Tebliğin, iki haftaya kadar yayınlanması bekleniyor.
Hükümetin 35 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarını frenlemek için aldığı tedbirler Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda şekillendi. Yeni uygulamalar, yolu hasteneye düşenlerin canını bir hayli sıkacak. Örneğin; daha önce aile hekimlerinin yazdığı ilaçlardan alınmayan 3 liralık reçete parası, bundan sonra tahsil edilmeye başlanacak. Uygulamanın 'gereksiz ilaç yazımı'nın önüne geçilmesi için gerekli olduğu ifade ediliyor. Bundan sonra devlet ve üniversite hastanelerinde muayene olanlar, reçete yazıldığında katkı payı olarak toplam 9 lira ödeyecek.
İKİNCİ ÖZEL HASTANEYE GİDEN 24 LİRA ÖDEYECEK
Özel hastanelerin sigortalılara açılmasıyla tavan yapan sağlık giderlerini azaltmak için diğer bir çözüm de ‘iki katılım parası’ şeklinde belirlendi. Yeni Sağlık Uygulama Tebliği’nin hayata geçmesinin ardından örneğin kulak burun boğaz için gittiği özel bir hastanede iyileşmediğini düşünen hasta, belli bir süre içinde başka bir özel hastanenin aynı polikliniğine tedaviye giderse bu kez katılım payı olarak 24 lira ödeyecek. Bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu'na aktarılan payın azaltılması için getirilen düzenleme yayınlandıktan sonra, aynı branştan farklı hastanelere hangi süre içinde gidildiğinde 24 lira alınacağı da belirlenecek.
Hastalar, devlete ödenen bu paraların yanı sıra hastalar eskiden olduğu gibi hastanelere sınıfına göre fark ücreti ödemeye devam edecek. Sigortalı hastalar, özel hastanelere tedavi ücretinin yüzde 30 ile yüzde 70 arasındaki kısmını cebinden vermeyi sürdürecek.