FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

6 Ekim 2011 Perşembe

BİLANÇO DENETİMİ






BİLANÇO DENETİMİ


GİRİŞ:

            Bilanço, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 192. maddesinde:

            “Bilanço, envanterde gösterilen kıymetlerin tasnifli ve karşılıklı olarak değerleri itibariyle tertiplenmiş hulasasıdır.
            Bilanço aktif ve pasif olmak üzere iki tabloyu ihtiva eder.
            Aktif tablosunda mevcutlar ile alacaklar (ve varsa zarar), pasif tablosunda borçlar gösterilir.
            Aktif toplamı ile borçlar arasındaki fark, müteşebbisin işletmeye mevzu varlığını (Öz sermayeyi) teşkil eder.
            Öz sermaye pasif tablosuna kaydolunur ve bu suretle aktif ve pasif tablolarının toplamları denkleşir. İhtiyatlar ve kar ayrı gösterilseler dahi öz sermayenin cüzileri sayılırlar.”

            Şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımda, bilançonun biçimsel yapısı hüküm altına alınmıştır.
Türk Ticaret Kanununun 74. maddesinde de bilanço:

            “Envanterde gösterilen kıymetlerin karşılıklı olarak değerleri itibariyle tertipler hülasasıdır.”

            Şeklinde tanımlanmıştır. Ama bilanço en kısa olarak, bir işletmenin belirli bir tarihteki finansal durumunu yansıtan bir tablo olarak tanımlanabilir.

            Bir işletmenin belirli bir tarihteki finansal durumu sadece o işletmeyi değil, o işletmeyle ilgili bir kısım çevreyi de ilgilendirmektedir. Bu çevre; ilk başta, işletme sahip ve ortakları, işletme yönetimi, kredi veren kuruluşlar kamu idaresi ve işletmenin alacak ve borçlularıdır. Bunun yanında yatırımcılar, istatistik kuruluşları, sermaye piyasası ve borsalar da işletmenin finansal durumuyla yani bilançosuyla ilgilenmektedirler

            Bu kadar geniş bir çevreyi ilgilendiren bilançonun, doğru ve standartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği çok büyük önem arz etmektedir.

            Bu çalışmamızda, işletmelerde doğruluk ve uygunluk denetimi yapan yeminli mali müşavirlerin bilanço denetimlerinde dikkat etmeleri gereken hususlar açıklanmaya çalışılmıştır.

            1- BİLANÇO DENETİMİNİN YASAL DAYANAKLARI:

            Bilanço denetiminin yasal dayanakları ilk başta 213 sayılı Vergi Usul Kanunudur. Vergi Usul Kanununun 2. Kitap 2. Kısmında yer alan Defter Tutma ve 3. Kitap Değerleme bölümleri bilanço ile ilgisi olan bölümlerdir. 
            Bilanço denetiminin ikinci dayanağı 1 sayılı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğidir. Bundan sonra ise Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu başta olmak üzere vergi kanunları, 3568 Sayılı Kanun ve Türk Ticaret Kanunu bilanço denetiminin diğer yasal dayanaklarını oluşturmaktadır.

            2-BİLANÇONUN DENETİMİ:

            Bilindiği üzere bilanço aktif ve pasif olmak üzere iki bölümden oluşmakta ve işletmenin mevcutları aktifte, işletmenin borçları ve öz kaynakları da pasifte yer almaktadır.  Bilançonun özellikli bazı kalemlerinde yapılacak denetim aşağıda açıklanmıştır:

            2.1-KASA HESABI:

            Kasa hesabının denetiminde dikkat edilecek hususlar şunlardır:

•         Kasa sayımı ile kasa hesabındaki paranın aynı olması,
•         Kasada görülen yabancı paraların değerlemesi ve
•         Kasada işletmenin günlük kullanım miktarının üzerinde para gözükmesi.

            Kasa hesabı bilanço denetiminde dikkat edilecek en önemli hesaplardan birisidir. Yapılacak denetimde, bilanço günü itibariyle bilançoda görülen paranın işletme kasasında mevcut olması gerekmektedir. Bunun için 31.12.20.. tarihi itibariyle kasa sayımı yapılarak tutanağa bağlanmalıdır.

.
            Bu tutanakta tespit edilen paralarla genel geçici mizandaki kasa hesabı karşılaştırılmalıdır.
Karşılaştırma sonucunda rakamlar aynıysa herhangi bir düzeltmeye gerek kalmaz. Ancak sayım sonucu tespit edilen tutar, genel geçici mizanda görülen tutardan yüksekse kasa fazlası, düşükse kasa noksanı durumu söz konusudur.

.
            Kasa fazlasının nedeni bulunursa düzeltme kaydı yapılır, bulunamazsa kasa fazlası tutarı gelir yazılır. (Kasa fazlası önce 397 hesaba alınarak kasa hesabı düzeltilmiş olur sonra 397 hesap 679 nolu hesaba devredilerek kapatılır.)

.
             Kasa noksanının nedeni bulunursa düzelme kaydı yapılır, bulunamazsa sermayede ortaya çıkan azalışlar zarar addolunmadığından kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınır. (Kasa noksanı 197 nolu hesaba alınarak kasa hesabı düzeltilmiş olur sonra nedeni bulunamazsa 689 nolu hesaba –KKEG olarak- devredilerek kapatılır.)  

.
            Kasada efektif yani nakit olarak yabancı para bulunması halinde, 238 Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, Maliye Bakanlığınca ilan edilen efektif alış kuru ile değerleme yapılır. Döviz olarak düzenlenmiş senetler, mektuplar ve diğer kıymetli evraklar döviz olarak kabul olunduğundan bunlar döviz alış cinsinden nakit mevcudu, T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru ile değerlenerek kasa hesabında TL olarak gösterilir.

.
            Kasa hesabında, işletmenin günlük nakit ihtiyacının üzerinde para gözükmesi durumunda, adat yöntemiyle faiz hesaplaması yapılarak gelir yazılması gerekir. Çünkü kasada fiilen yer alması mümkün olmayan meblağın işletme sahipleri tarafından işletmeden çekildiği ve bu yolla işletmenin gelir kaybına uğradığı tartışmasızdır.

.
            Adat yöntemiyle faiz hesaplaması yapılırken işletmenin özelliğine göre kasada olabilecek azami para miktarı tespit edilir. Tespit edilen azami para tutarının üzerindeki tutarlar (gün x kredi tutarı x faiz oranı) formülü ile adatlandırılır.

.
            Formüldeki kredi tutarı, işletmede azami para miktarının üzerinde olan miktarı ifade etmektedir. Faiz oranı olarak ise, eğer işletme kredi kullanıyor ise kullandığı kredinin faiz oranı eğer kullanmıyor ise kullanılması durumunda katlanılacak faiz oranı olarak tespit edilmelidir.  

          Örnek olarak günlük harcama miktarı 2.000,00 TL olarak tespit edilen bir işletmede adat yöntemiyle faiz hesabı aşağıdaki gibi yapılmalıdır:

Hesaplanan bu faiz geliri, 131 Ortaklardan Alacaklar Hesabı borç, 679 Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar Hesabı alacaklandırılarak kayıt yapılır. Çünkü kasadaki fiktif fazlalık ortaklar tarafından işletmeden çekilerek kullanılmıştır.
            Dövizli kasa miktarında da aynı işlemler mutlaka yapılmalıdır.

.
            Kasa hesabının muavini istenmek suretiyle kasadan VUK 320, 323, 324, 332 ve 337 Genel Tebliğleri dikkate alınarak, 8.000,00 TL nın üzerinde nakit ödemesinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.

            2.2-ALINAN ÇEKLER:

            Türk Ticaret Kanununa göre çek bir ödeme aracıdır. Çek üzerinde yazılı olan tutarda nakdi ifade etmektedir. Uygulamada çeklerin üzerine ileri bir tarih yazılmak suretiyle vadeli çek verildiği ve alındığı görülmektedir.

.
            Bilanço denetiminde, çeklerin listesi istenir. Bu listede çekin alındığı kişi veya işletmenin adı soyadı unvanı, çekin asıl borçlusunun adı soyadı veya unvanı, bankası, tarihi ve tutarı bilgileri yer almalıdır. Bu bilgilerle 120 hesap karşılaştırılmalıdır.

.
            Genelde işletmeler kasadaki fazla parayı bir yevmiye maddesiyle alınan çekler veya alacak senetleri hesabına aktarmakta bu yolla adatlandırma yapmaktan kaçınmaktadırlar. Bunun için alınan çeklerin listesinin veya çeklerin kontrol edilerek genel geçici mizan ile uygunluğu kontrol edilmelidir.

.
            Ayrıca, çekler vade içeremeyeceğinden vadeli çekler tespit edilerek, bunlar alınan çekler hesabı içinden çıkartılarak ticari alacaklar veya alacak senetleri hesabına aktarılabilir. Ticari bilanço ve Tek Düzen Hesap Planı uyarınca yapılması gereken budur. Ancak ticari bilanço mali bilançoya dönüştürülürken vade içeren alınan çekler başka bir hesaba aktarılmadan ki haliyle dikkate alınmalıdır.

.
            41 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde detaylı olarak açıklandığı üzere vadeli çeklerde reeskont ayrılması mümkün olmadığından reeskont ayrılmışsa iptal ettirilmelidir. 

            2.3-BANKALAR HESABI:

            Bankalar hesabında görülen tutarlar ile bankalardan dönem sonunda gelen ekstreler kontrol edilir. İşletme lehine tahakkuk ettirilmiş faiz gelirleri olup olmadığı da bu ekstrelerden kontrol edilerek varsa gelir yazılması sağlanır. Bu faiz gelirleri üzerinden işletme adına ödenen stopaj gelir vergilerinin peşin ödenen vergi ve fonlar hesabına kaydedilmesi sağlanır.

.
            Vergi Usul Kanununun 281. maddesi gereğince, banka hesaplarında, değerleme gününe yani 31.12.20.. tarihine kadar hesaplanacak faizlerinin gelir olarak dikkate alınıp alınmadığı hususuna dikkat edilir. Ancak faiz gelirleri üzerinden hesaplanacak stopaj gelir vergilerinin nasıl ve ne miktarda mahsup edileceğine ilişkin bir açıklama bulunmadığından, mahsup etmeden önce yazılı görüş istenmesi uygun olur.

            2.4-VERİLEN ÇEKLER HESABI:

            Bu hesap işletmenin bankalardaki hesabından kısa süre içinde çekilmesi söz konusu olan paraları ifade etmektedir. Bu bakımdan işletme tarafından ileri tarihli olarak verilmiş olan çekler, Borç Senetleri Hesabına veya satıcılar hesabına aktarılmalıdır. Ticari bilanço ve Tek Düzen Hesap Planı uyarınca yapılması gereken budur. Ancak ticari bilanço mali bilançoya dönüştürülürken ileri tarihli verilen çekler başka bir hesaba aktarılmadan ki haliyle dikkate alınmalıdır.

.
            Yine ayrıca alınan çekler de yapıldığı üzere verilen çeklerin listesi istenerek 320 hesapla karşılaştırmalar mutlaka yapılmalıdır. İleri tarihli çeklerin borç senedi olarak düşünülerek reeskont hesaplaması yapılması ise uygun değildir.

            2.5-MENKUL KIYMETLER:

            Vergi Kanunlarında menkul kıymetlerin tanımlanması yapılmamış değerlemesiyle ilgili hükümler yer almıştır. Bu hükümler Vergi Usul Kanununun 279 ve 286. maddelerinde yer almaktadır.

.
            Menkul kıymetler, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 3. maddesinde: “Ortaklık veya alacaklılık sağlayan, belli bir meblağı temsil eden, yatırım aracı olarak kullanılan, dönemsel gelir getiren, misli nitelikte, seri halinde çıkarılan, ibareleri aynı olan ve şartları Kurulca belirlenen kıymetli evraktır.” olarak tanımlanmıştır.

.
            Menkul kıymet olarak dikkate alınacak başlıca kıymetli evraklar aşağıdaki gibidir:
            Hisse senetleri, intifa senetleri, tahviller, kar zarar ortaklığı belgeleri, yatırım fonu katılma belgeleri, Hazine ve banka finansman bonoları, varlığa dayalı menkul kıymetler, geçici ilmuhaberler, ipotekli borç senetleri, gelir ortaklığı senetleri ve konut ve gayrimenkul sertifikalarıdır.

.
            Bu menkul kıymetlerden hisse senetleri ile yatırım fonu katılma belgeleri (fon portföyünün en az %51’i Türkiye’de kurulmuş bulunan şirketlerin hisse senetlerinden oluşan) alış bedeliyle diğerleri ise borsa rayici ile değerlenir. Buna göre, hisse senetleri ile yatırım fonu katılma belgelerinin değerlemesi ile ilgili olarak bir değer artışı (gelir) ya da değer azalışı (gider) yazılması söz konusu değildir. Hisse senedinin yurt dışından veya yurt dışındaki bir borsadan alınmış olması da durumu değiştirmemektedir. Maliye Bakanlığınca bu görüş doğrultusunda verilmiş muktezalar bulunmakla birlikte, mukteza olaya ve kişiye göre değiştiğinden böyle bir durumda görüş alınmasında fayda vardır.

.
            Hisse senedi ve yatırım fonu katılma belgelerine yatırım yapan işletmelerin aracı kurumlardan 31.12.20.. itibariyle ekstre almaları yeterlidir.

.
            Hazine bonoları ve tahviller, borsa rayicine göre yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmekte olduklarından bu borsada oluşan fiyatlara göre değerlemesi yapılır. Borsada fiyat oluşmazsa değerleme kıst getiri esasına (değerlemeye esas bedel, menkul kıymetin alış bedelinin vadesinde elde edilecek gelirin -kur farkları dahil- iktisap tarihinden değerleme gününe kadar geçen süreye isabet eden kısmının eklenmesi) göre yapılır. Kıst getiri esası borsada işlem görmeyen diğer menkul kıymetler için de değerleme esasıdır.

            2.5-ALICILAR HESABI:

            İşletmeden mal alan müşterilerin işletmeye olan senetsiz borçlarının izlendiği hesap olup bu alacaklar ticari işlemlerden kaynaklanan alacaklardır. Bu bakımdan her şeyden önce bu alacakların ticari işlemlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı kontrol edilir.

.
            Bu alacaklar için mutabakatlar gönderilir ve doğrulukları tespit edilir. Tahsili şüpheli hale gelmiş olanlar varsa 128 nolu hesaba aktarılması sağlanır.

.
            Yabancı para cinsinden olan alacaklar (ihracat bedelleri) T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru ile değerlenecektir.
            8 Şubat 2008 tarih, 26781 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, 2008/13186 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmiş ve yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu karara göre;ticari amaçlarla ihraç edilen malların bedelinin ihracatçılar tarafından yurda getirilerek bankalara, Türk parası olması halinde tevsiki, döviz ise satılması zorunluluğu kaldırılarak, 8 Şubat 2008 tarihinden itibaren ihracat bedellerinin tasarrufu serbest bırakılmıştır.

.
            Bu durumda daha önce bir gümrük beyannamesi bazında 100.000 $’ı geçen ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunlu iken 8 Şubat 2008 tarihinden itibaren ihracat bedellerinin gümrük beyannamesi bazında tutarına bakılmaksızın istenilen zamanda ve miktarda yurda getirilmesi imkânı sağlanmıştır.   

.
            Ancak bu durum normal ihracatlar ile ilgilidir. Hizmet ihracı, bavul ticareti ve bavul ticareti kapsamında ihracat yapanlara ihraç kaydıyla teslimlerden kaynaklanan katma değer vergisi iadelerinde döviz alım belgelerinin istenmeye devam edileceği 2008/2 sayılı KDV İç Genelgesinde açıklanmıştır.

.
            Dolayısıyla yurt dışından olan alacakların yurt içine getirilme zorunluluğu olmamasına rağmen değerlemesinin mutlaka yapılmasının sağlanması gerekmektedir.

.
            Alıcılar hesabından şüpheli hale gelen varsa bunların yasanın aradığı şartlara uygun olarak şüpheli hale gelip gelmediği araştırılır. Bu konuda Danışma Komisyonumuzun “Şüpheli Alacak Karşılığı Ayırmada Özellikli Durumlar” adlı çalışmasından yararlanılabilir.

            2.6-ALACAK SENETLERİ:

            Alacak senetlerinin sayımı yapılır. Bu sayımla hesapta görülen alacak senetlerinin karşılaştırması yapılır. 
            Alacak senetlerini verenlerle mutabakat yapılır.
            Alacak senetlerinden şüpheli hale gelen varsa bunların yasanın aradığı şartlara uygun olarak şüpheli hale gelip gelmediği araştırılır. Bu konuda Danışma Komisyonumuzun “Şüpheli Alacak Karşılığı Ayırmada Özellikli Durumlar” adlı çalışmasından yararlanılabilir.

.
            Bu tür alacaklar için Vergi Usul Kanununun 281. maddesi uyarınca reeskont ayrılması mümkündür. Ancak reeskontun doğru olarak hesaplanıp hesaplanmadığı kontrol edilmelidir.
            Reeskont hesabının formülü aşağıdaki gibidir:

.
          Reeskont Tutarı = (Nominal Değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / [36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı) ]
            Hesaplanarak gider yazılan reeskont tutarının izleyen dönemin hemen başında gelir yazılıp yazılmadığı ve borç senetleri için de reeskont hesaplanıp hesaplanmadığı kontrol edilmelidir.

.
            238 Seri Nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; reeskont hesaplamasında iç iskonto yönteminin kullanılıp kullanılmadığı ile, senette faiz oranının belli olmaması durumunda, reeskont faiz oranının T.C. Merkez Bankası’nca hesap dönemi sonunda tespit edilen kısa vadeli avans işlemlerine uygulanan faiz oranının dikkate alınıp alınmadığı kontrol edilir.
            Ayrıca reeskont uygulamasının tüm alacak ve borç senetleri için yapılıp yapılmadığına dikkat edilir. Çünkü bir kısım senetlere reeskont hesaplanması bir kısmına hesaplanmaması mümkün değildir.

            2.8-ORTAKLARDAN ALACAKLAR VE BORÇLAR:

            Bilançoda Ortaklardan Alacaklar Hesabı 131 numaralı hesapta, Ortaklara Borçlar Hesabı da 331 numaralı hesapta takip edilmektedir.

.
            Bilançoda 131 Ortaklardan Alacaklar Hesabında bir tutar yer alması durumunda, işletmenin parasının ortaklara kullandırılmış olması söz konusudur.  İşletmenin ayrı bir tüzel kişiliği mevcut olduğundan işletme kaynakları ortaklara bedelsiz olarak kullandırılamaz.

.
Bu nedenle 131 Ortaklardan Alacaklar Hesabına, mutlaka faiz işletilerek işletmenin mahrum kaldığı faiz geliri kayıtlara intikal ettirilmelidir.

.
Hesaplanacak faiz, aynen kasa hesabında hesaplanan adat yöntemine göre hesaplanmalıdır. Ancak bu hesaplamada kasa hesabında yapıldığı gibi azami bir tutarın üzerindeki miktara faiz hesaplanması söz konusu değildir. Hesaplanacak faiz tutarı ortaklara kullandırılan tutarların tamamı üzerinden hesaplanacaktır. Hesaplama sistemi örnek olmak üzere aşağıda belirtilmiştir:

Bu durumda 666,67 TL 131 Ortaklardan Alacaklar Hesabına borç kaydedilirken 679 Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar Hesabına alacak kaydedilerek işletmenin mahrum kaldığı faiz geliri kayıtlara intikal ettirilmiş olacaktır.
Ayrıca ortaklara finansman hizmeti de sağlanmış olacağından faiz geliri üzerinden % 18 oranında katma değer vergisi hesaplanarak katma değer vergisi beyannamesinde ilave edilecek katma değer vergisi olarak beyan edilmesi gerekecektir.
Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümlerine dikkat etmek için uygulanacak faiz oranının emsallere uygun olmasına özellikle dikkat edilmelidir.

.
331 Ortaklara Borçlar hesabı, dikkat edilmesi gereken bilanço kalemlerindendir. İşletmede ortaklardan alınan borçlar devamlı bir şekilde kullanılıyorsa, ve kullanılan bu borçlara faiz, kur farkı veya her ne adla olursa olsun bir ödeme yapılıyorsa Kurumlar Vergisi Kanununun 11 ve 12. maddeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Buna göre 331 Ortaklara Borçlar Hesabının hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte işletmenin öz sermayesinin üç katını aşan kısmı örtülü sermaye kabul edilmekte ve örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin indirimi kabul edilmemektedir.

.
Ancak 331 Ortaklara Borçlar hesabı için herhangi bir faiz veya kur farkı hesaplanması veya ödenmesi söz konusu değilse örtülü sermayeden bahsetmek de mümkün değildir. Fakat çok yüksek tutarlarda olan 331 Ortaklara Borçlar Hesabı, işletme için kayıt dışı hasılatın bir göstergesi olabilir. 

            2.9-STOKLAR:

            Stoklar, ilk madde ve malzeme, yarı mamuller, mamuller ve verilen sipariş avanslarından oluşur.
            Stoklar bilançoda yer alan en önemli kalemlerden biridir. Çünkü:
Stoklar olduğundan düşük gösterilirse, satılan malın maliyeti yüksek olacağından kar azaltılmış olur.    
Stoklar olduğundan yüksek gösterilirse satılan malın maliyeti düşük olacağından kar artırılmış olur.
Bir başka deyişle stoklarla kar aynı yönde hareket etmekte, stoklar olduğundan az gösterilirse kar da azaltılmış olur, aksine stoklar olduğundan çok gösterilirse kar da çoğaltılmış olur.
Bilançoda stokların denetimi yapılırken mutlaka fiili sayım tutanakları istenmelidir. Mal sayımı yapılmamışsa mutlaka sayımı yaptırılır.

.
Sayım yapılırken:
Konsinye mallar ile satın alınmış ve belgeleri (sevk irsaliyesi ve/veya fatura) gelmiş ancak fiilen gelmemiş mallar sayıma dahil edilmelidir. Buna karşılık satılmış ve belgesi (sevk irsaliyesi ve/veya fatura) düzenlenmiş ancak çeşitli nedenlerle işletme deposunda yer alan mallar ile emanet olarak bırakılmış mallar sayıma dahil edilmemelidir.

.
Stokların fiili sayımı ile işletmenin muhasebe kayıtlarında yer alan miktarları kontrol edilmelidir. İşletmenin muhasebe kayıtlarında yer alan stok miktarı ile fiili stok miktarının farklı olması halinde 197 ve 397 nolu hesaplar kullanılarak kayıtlı stoklar fiili stoklar seviyesine getirilmelidir.

.
Daha sonra stokların değerlemesinin doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Bu kontrolde:
Satın alınan malların:
VUK 274. madde uyarınca maliyet bedeli (satın alma bedeli +taşıma giderleri + sigorta giderleri + stoklara girinceye kadar oluşan kur farkları) ile,
 İmal edilen malların:
VUK 275. madde uyarınca maliyet bedeli (ilk madde ve hammadde bedeli + işçilik + genel üretim giderleri + genel yönetim giderlerinden verilecek pay + ambalaj bedeli) ile,  Değerlenip değerlenmediği kontrol edilir.

.
Dönem sonu stokların hangi yönteme göre değerlendiği tespit edilerek yöntemin doğru uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmelidir. Lifo yönteminin uygulanmasının mümkün olmadığı unutulmamalıdır.
Stoklarda miktar dengesinin sağlanıp sağlanmadığı hususu kontrol edilmelidir. Miktar dengesi her bir stok kalemi için aşağıdaki gibidir:

150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı Miktar Dengesi:

Tespit edilen bu kaydi envanter sonucuna göre çıkan 70 birimlik stok miktarı ile fiili envanter sonucuna göre tespit edilen stok miktarının aynı olması gerekmektedir. Ancak fark çıkması durumunda bunun fire ve zayiatlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılarak fire ve zayiat oranlarının sanayi ve ticaret odalarınca belirlenen oranlara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

151-Yarı Mamuller-Üretim Hesabı Miktar Dengesi:

Tespit edilen bu kaydi envanter sonucuna göre çıkan 88 birimlik stok miktarı ile fiili envanter sonucuna göre tespit edilen stok miktarının aynı olması gerekmektedir. Ancak fark çıkması durumunda bunun fire ve zayiatlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılarak fire ve zayiat oranlarının sanayi ve ticaret odalarınca belirlenen oranlara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

152-Mamuller Hesabı Miktar Dengesi:

Tespit edilen bu kaydi envanter sonucuna göre çıkan 91 birimlik stok miktarı ile fiili envanter sonucuna göre tespit edilen stok miktarının aynı olması gerekmektedir. Ancak fark çıkması durumunda bunun fire ve zayiatlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılarak fire ve zayiat oranlarının sanayi ve ticaret odalarınca belirlenen oranlara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

153-Ticari Mallar Hesabı Miktar Dengesi:

Tespit edilen bu kaydi envanter sonucuna göre çıkan 150 birimlik stok miktarı ile fiili envanter sonucuna göre tespit edilen stok miktarının aynı olması gerekmektedir. Ancak fark çıkması durumunda bunun fire ve zayiatlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılarak fire ve zayiat oranlarının sanayi ve ticaret odalarınca belirlenen oranlara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

.
Stoklarda, 238 seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca, stokların satın alınıp işletme deposuna girdiği tarihe kadar oluşan kur farklarının alınan stokların maliyetine eklenip eklenmediği kontrol edilmelidir. İşletme deposunda duran stoklarla ilgili olarak daha sonra ortaya çıkan kur farklarının gidere veya maliyete atılması ihtiyaridir. Ayrıca faiz ve komisyon giderlerinden dönem sonu stoklarına pay verilmesi de ihtiyaridir.

            2.10-VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI:

            Bu hesap, işletmenin ilerde satın alacağı mallar için yapılan ön ödemelerin izlendiği hesaptır. Bu nedenle bilançoda stoklar hesabında yer almaktadır.
            Bu hesapta ayrıca ithal edilen mallarla ilgili akreditif masrafları da izlenir.
            Döviz cinsinden verilen sipariş avanslarında kur değerlemesi yapılıp yapılmayacağı konusunda iki görüş vardır. Birinci görüş kur değerlemesi yapılması gerektiği yönünde diğeriyse yapılmaması gerektiği yönündedir. Her iki görüş de kendi içinde tutarlı olmakla birlikte, yabancı para cinsinden alınan/verilen avanslar, gerçek anlamda bir borç veya alacak olmadığı için, dönem sonunda değerlemeye konu edilmemesi gerekmektedir.

            2.11-DURAN VARLIKLAR:

            Bilançonun duran varlıklar kalemi içinde yer alan, arazi ve arsalar, yer altı ve yer üstü düzenleri, binalar, tesis makine ve cihazlar, taşıtlar ve demirbaşlar ile bunların amortismanları fiziki birer varlık olarak işletmenin elde ettiği değerlerdir. Fiziki olmamakla birlikte, bu değerlerin amortismanları ve yapılmakta olan yatırımlar duran varlıklar içerisinde yer alır.

.
             Bu değerlerden gayrimenkullerin maliyet bedeline VUK 270. maddesi uyarınca, alış bedeline makine ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri ve mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasında ve arsanın tesviyesinden doğan giderlerin eklenip eklenmediği kontrol edilir.
            Gayrimenkullerde maliyet bedeline eklenmesi ihtiyari yani seçimlik olan giderler olan noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile emlak ve taşıt alım vergilerinin olup olmadığı kontrol edilir.

.
            Gayrimenkul kredili veya vadeli alınmışsa 163, 234, 238, 270 ve 334 seri nolu VUK Genel Tebliğleri uyarınca;
            -gayrimenkul veya iktisadi kıymetin alındığı dönemin sonuna (31.12.20..) kadar ortaya çıkan kur farkları ile faiz ve komisyonların maliyete eklenip eklenmediği kontrol edilmelidir. Bu giderlerin aktifleştirme döneminden sonra ortaya çıkan tutarlarının ise doğrudan gider yazılması imkânı olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

.
            -Ayrıca lehe oluşan kur farklarının da aktifleştirme işleminin gerçekleştiği dönemin sonuna kadar oluşan kısmının maliyetle ilişkilendirilmesi, aktifleştirildikten sonraki döneme ilişkin olanların ise kambiyo geliri olarak değerlendirilmesi veya maliyetten düşülmek suretiyle amortisman tabi tutulması gerekeceği hususuna dikkat edilmelidir. Ayrıca daha sonraki dönemlerde, seçimlik olarak hangi hak kullanılmışsa değiştirilemeyecektir.

.
            Duran varlıklarda maliyet bedelini artıran giderler olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu giderler şunlardır:
            -gayrimenkulü genişletmek için yapılan giderler,
            -gayrimenkulün iktisadi ömrünü artırmak amacıyla yapılan giderler,
            -gayrimenkulün değerini devamlı olarak artırmak amacıyla yapılan giderler ve
            -gayrimenkule daha öncesinden var olmayan bir tesisatın ilave edilmesi için yapılan giderlerdir.           
            Bu giderler doğrudan gider yazılamazlar. Bunlar, gayrimenkulün kalan amortisman süresi içinde eşit tutarlarda gider yazılırlar.

.
Amortisman uygulamalarında iktisadi ömre göre amortisman ayrılıp ayrılmadığı hususu ile listelerde yer almayan iktisadi kıymetler için iktisadi ömür süresinin ne olduğu konusunda Gelir İdaresi Başkanlığından görüş istenip istenmediği kontrol edilir.

.
Binek otomobillerde amortisman ayrılırken kıst amortisman ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilmelidir. Yine binek otomobillerin alımında ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. İndirim konusu yapılamayan bu katma değer vergisinin doğrudan gider yazılabileceği veya binek otomobilin maliyetine eklenebileceğine dikkat edilmelidir.

.
Taşıtlarda, Özel Tüketim Vergisinin gider veya maliyete eklemenin ihtiyari olduğu ancak ilk iktisapta ödenen MTV nin de taşıtın maliyetine eklenmesinin mümkün olmadığı bu nedenle kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir.

.
VUK 272. maddesinde belirtilen özel maliyet bedellerinin amortisman yoluyla gider yazılıp yazılmadığı kontrol edilmelidir. Özel maliyet bedeli olarak; kiralanmış bir işyerine yapılan raflar, ışık tertibatı, vitrin yapılması örnek olarak gösterilebilir. Özel maliyet bedellerinde uygulanacak amortisman oranı genel tebliğlerle yayınlanan amortisman listelerine göre değil kira süresine göre tespit edilmelidir. Eğer kira süresi belli değilse beş yıldan az olmamak üzere, amortisman listelerine göre iktisadi ömrüne göre amortisman tutarı tespit edilmelidir. Ayrıca özel maliyet bedellerinde azalan bakiyeler yönteminin uygulanmasının mümkün olmadığı hususuna dikkat edilmelidir.

 3- SONUÇ : 

Bilanço üzerinde yapılacak denetim hem firmalar hem de yeminli mali müşavirler için büyük önem taşımaktadır. Bilançonun doğruluğu ve uygunluğu denetimi yapan yeminli mali müşavirler denetimini yaptıkları bilanço nedeniyle müşterek ve müteselsil sorumlu tutulmaktadırlar. Günümüzde inceleme elemanları artık, defter ve belge incelemesine başlamadan bilanço incelemesi yapmakta ve sorunlu olarak tespit ettikleri bilanço kalemleri üzerinde yoğunlaşarak incelemelerini daha kolay bir biçimde yapmaktadırlar. Bundan dolayı firmaların ve özellikle yeminli mali müşavirlerin yukarda özet olarak belirtilen hususlardan daha ayrıntılı olarak bilanço denetimleri yapmaları sorumlulukları gereğidir.

Mizan Yeminli Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş.

 

kaynak : http://yildirimercan.blogspot.com/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)