Allık sürüp, sürme çeken erkeğin akıbeti
Okuyucularımızdan Fatih Çal, hizmet sektörüyle uğraşan işyerinde çalışan bir kişinin, mesaisine gelirken gözüne sürme ve yüzüne allık sürerek geldiğini ve bu durumun adeta kadınsı bir hal aldığını, bu çalışanın işten iş kanununa göre hangi sebeple çıkartılabileceğini, işten çıkarılırsa kıdem tazminatı ve diğer hakları yönünden de bir hak doğup doğmayacağını soruyor.
.
Çalışma hayatının içinde değişik uygulamalara rastlamak mümkün. Bir çalışanın işyerinde nasıl hareket etmesi gerektiği iş sözleşmesinde belirlenmişse iş sözleşmesindeki düzenlemeye göre hareket edilir. İş sözleşmesinde çalışan erkeğin yüzüne allık süremeyeceği, gözüne sürme çekemeyeceği gibi hükümler var ise işçi buna uymak zorundadır. Uymadığı takdirde sözleşmedeki ceza uygulanır. Bu ceza, uyarma, ücret kesme veya işten atma gibi bir ceza olabilir.
İş sözleşmesinde, çalışan erkeğin yüzüne allık süremeyeceği, gözüne sürme çekemeyeceği gibi hükümler yok ise erkek işçi gözüne sürme ve yüzüne allık sürebilir. İş sözleşmesinde hüküm yok ancak erkek işçi gözüne sürme ve allık sürmüş patronda buna müsaade etmişse daha sonra patron çalışan erkek işçisine bundan böyle gözüne sürme yüzüne allık süremezsin diyemez. Çünkü bu durum işyeri uygulaması haline gelmiştir. Bu sebeple patron çalışanı işten çıkarırsa ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Ayrıca işçi iş güvencesi kapsamında ise işe iade davası açabilir.
Okur sorularına cevaplar
Bağkur'a ve SSK'ya prim ödeyenin emekliliği
Soru: Ben 10.09.1965 dogumluyum. Bagkur girişim 02.02.1984 ve prim ödemem 3 yıl. SSK girişim 24.04.1988 ve 4962 gün ssk prim ödemem var. 1997 ve 1998 yıllarında bagkura 58 gün prim ödemem var. Acaba bu son ödemem ssk dan emekli olmamı engellermi? Metin Gültekin
Cevap:
Değişik sosyal güvenlik kurumlarına hizmeti olanların son 7 yıl içerisindeki ödemiş oldukları primleri emeklilik yönünden önem arzediyor. Son 7 yıl içerisinde en çok hangi kuruma prim ödenmişse o kurumdan emekli olunuyor.
Sayın Gültekin, mevcut durum itibariyle SSK'ya daha çok prim ödediğiniz için SSK'dan (4/a'lı ) emekli olabilirsiniz. Dikkat eedilmesi gereken husus 1260 günden fazla hangi sosyal güvenlik statüsünde prim ödenirse o statüye(4,a, b,c'li) tabi olarak emekli olunur.
İş müfettişine dava açılması
Soru: Eşimin işyerinede iş müfettişleri teftiş yaptıktan sonra eşime ve diğer çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmesini istemişler. Elimize gelen yazıda fazla çalışma ücretinin ödenmesi için işverene başvurmamız istenmektedir. İşverene eşim ile birlikte işyerinde çalışan işçilerin bir kısmı başvurmuş. İşveren rapora karşı mahkemeye dava açtığını raporu iptal ettireceğini belirtmiş. İş müfettişi raporuna karşı dava açılır mı? Kemal Akın
Cevap:
İş müfettişleri raporunda işçilerin bazı haklarınıon ödenmesini işverenden istemiş olabilir. İşçi yada işverenler müfettiş raporunun tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde iş mahkemesine dava açabilirler.
Sayın Kemal bey, eşinizin işverenide iş müfettişi raporuna karşı dava açmış. Dava sonucunu beklemek gerekir.
Gebe kadın için doğum izni
Soru: İşyerimizde 4 aylık gebe işçimiz var. Bu işçimiz iki haftada bir doktora muayene olmaya hafta ortasında gidiyor. İşyerimizde cumartesi ve pazar günleri hafta tatili kullanılmaktadır. İşçimize hafta sonu tatil kullanırken doktora gitmesini söyledik. Ancak işçimiz bunu kabul etmedi. Gebe kadına doktora gitme izni diye bir izin verilmesi zorunlu mu ? Nur Kartal
Cevap:
Gebe kadınlara gebelik döneminde periyodik muayenelerinin yapılması için doktora gitmeleri için izin verilmesi gerekir. Bu iznin süresinin ne kadar olacağı konusunda açıklık yoktur.
Sayın Kartal gebe işçinize doktora gitme izni vermezseniz işçiniz iş sözleşmesini fesh ederek işten ayrılabilir. Bu durumda işçinize tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.
ARİF TEMİR / GÜNEŞ
03.10.2011