Yoklama belgesi göndermek şart mı?
Türkiye’den size ödenen emekli aylığının devamı için, yoklama belgesi göndermek şart. Belgeyi göndermek için ise, eylül ayının sonuna kadar zamanınız var
AVRUPALI Türklerin büyük bir kısmı ülkemizdeki emeklilik koşulunu yerine getirerek emekliye ayrıldılar. Buna bağlı olarak emekli aylığını alma konusunda yurtdışında ikamet etmek bir engel olmaktan çıkarıldı. Ancak almakta olduğunuz aylığın devamı için de devlet vatandaşlara bir sorumluluk verdi. Söz konusu sorumluluğu yerine getirmede Eylül ayının sonu ise verilmiş sürenin son günü. İşte bu noktada Sabah Avrupa okuyucuları mağdur olmasın diye bu konuya yer verelim istedik.
YURTDIŞI Borçlanma Kanununa göre yurtdışı sürelerini borçlanarak aylık bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülecek yoklama işlemleri uygulama yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye ait işlemlerde nelere dikkat etmeniz gerekir, hak kaybınız ne olur diye basit bir şekilde izah edecek olursak, önemli görevler sizi beklemekte.
Kimler Yoklama Belgesi göndermek zorunda?
- Borçlandıkları süreler dikkate alınarak malullük ve yaşlılık aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususunun, SGK Kurumunca, gerekli görülen zaman ve hallerde araştırılabilme yetkisi verilmiştir.
- Kanuna göre malullük ve yaşlılık aylığı bağlanıp altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmuş olanlar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri, “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi” ile birlikte altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde SGK Kurumuna söz konusu aylığı bağlayan ilgili ünitesine verecektir. Buradan şu anlaşılmalı ki, yurtdışında altı aydan uzun süre yaşıyorsanız dolduracağınız belgeyi aylığınızı Türkiye’de hangi il bağlamış ise o ildeki SGK İl Müdürlüğü veya merkez bağlamış ise merkez birime göndermek zorundasınız. Söz konusu belgeyi http://www.hasankarahaliloglu.com.tr web sayfasından alabilirsiniz.
.
- Yurtdışında bulunulan altı aylık sürede çalışmayan ve ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almayanlardan durumlarını 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi ile SGK Kurumuna bildirdiğiniz taktirde bu yardımları alıp almadığınıza dair ayrıca sizlerden bir belge istenmez. Amaç yurtdışında bulunan Avrupalı Türklerin zaman ve maddi kaybını önlemenin yanında prestijlerini sarsıcı olaylarla karşılaşmamalarıdır.
Yoklama Belgesi göndermede son tarih
- Borçlanma yapmış olduğunuz Kanunun amir hükmüne göre malullük ve yaşlılık aylığı bağlananların altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunup bulunmadıkları, kapsamı, şekli ve diğer usul ve esasları SGK Kurumu ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokole göre her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınacak kayıtlarla tespit edileceği belirtilmiştir. Kanun altı aydan uzun süre kalanların ve sorumlu olanların tespiti hususunda gerekli kontrol mekanizmasını da oluşturmuştur.
- Yıl içinde aylık bağlananların yoklama işlemleri, takip eden yıldan itibaren başlatılmaktadır. Örnek verecek olursak Bedriye KIRIŞ borçlanıp aylığını 2011 yılında bağlattı ve kendisi altı aydan uzun süre Almanya’da ikamet ediyor. Kendisinin Yoklama Belgesi’ni gönderme sorumluluğu 2012 yılında başlamakta ve en son Eylül-2012 tarihi sonuna kadar ilgili belgeyi doldurup imzalayıp aylığını bağlayan yere göndermiş olmalı.
Yoklama Belgesi vermeyenin aylığı durdurulur
.
- Yoklama işlemleri sonucunda altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunduğunuz halde, yurtdışında çalışıp çalışmadığınız ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadığınızı gösterir belgeleri, 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi ile birlikte süresi içinde SGK Kurumu’na vermediğiniz tespit edildiği taktirde aylıklarınız, bildirim yapılmaksızın söz konusu belgelerin SGK Kurumuna gelinceye kadar durdurulmaktadır.
- Aylıkları durdurulanların SGK Kurumuna ibraz edecekleri belgelerden ya da Kurumca yapılacak olan araştırma sonucunda, yurtdışında;
.
a- Çalışmadığınız, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almadığınız tespit edildiğinde aylıklarınız, durdurulduğu tarihten geçerli olmak üzere ödenecektir.
.
b- Çalıştığınız, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği aldığınız tespit edilirse aylıklarınız, aylığınız kesilir ve yersiz yapıldığı tespit edilen ödemeler kanuni gecikme zammı ve cezası ile birlikte alınır.
.
SGK tarafınca aylık bağlananların tamamı ile ilgili yoklama işlemi sosyal güvenlik kanunlarına göre aylık alma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti ülkemizde bulunan ve yurtdışı ile ilintisi olmayan herkes için de uygulanmaktadır.Burada amaç devletin SGK bütçesinden ödenen aylık ve gelirlerin hak edenler tarafından alınmasını sağlamaktır.
Hasan KARAHALİLOĞLU
Sabah Avrupa