2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu kapsamında, erkeklerin askerlik borçlanmasına benzer şekilde, bayanlar için doğum borçlanması hakkı verildi.
Buna göre anneler, iki doğum için toplam dört yıl borçlanma yapabileceklerdi. Yasayla bu hak verilmekle beraber, uygulamada yorum farklılıklarından kaynaklanan bazı sorunlar yaşandı. SGK, konuyla ilgili yayımladığı ikincil mevzuatta, doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK'lı çalışmaya başlamış olma şartı aradı. Buna göre doğum yaptıktan sonra ilk defa sigortalı olan bayanların borçlanma talepleri reddedildi. Bunun üzerine çok sayıda dava açıldı ve konu en sonunda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda (YHGK) görüşüldü. İşte on binlerce belki yüz binlerce bayan buradan çıkacak kararı bekliyordu.
YHGK geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili kararını verdi ve SGK'yı haklı buldu. Yani doğum borçlanması yapabilmek için öncelikle SSK'lı (4/a) çalışmaya başlamış olma şartını kabul etti. Diyelim ki 1980 ve 1984 yıllarında iki doğum yaptınız ve 1986 yılında ilk defa sigortalı oldunuz. YHGK kararına göre doğum borçlanması yapamayacaksınız. Bu kararla birlikte doğum borçlanması konusunda yargı yolu kapanmış oldu. Bundan sonra ancak yasa değişikliğiyle sonuç alınabilir.
İntibakta bir umut daha
.
Emekli aylıklarında dengesizliğin giderilmesi (intibak) çalışmaları kapsamında, Sayın Faruk Çelik geçtiğimiz perşembe günü emekli dernekleriyle bir araya geldi. Aldığımız bilgilere göre emekli temsilcileri, sadece 2000 öncesi emekli olan SSK'lılara dönük intibak zammının kimseyi memnun etmeyeceği, aksine pek çok emekliyi hayal kırıklığına uğratacağı konusunda Sayın Bakan'ı ikna etmişler.
Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili yeniden bir çalışma yapılacak ve daha geniş kapsamlı intibak için alternatif modeller üretilecek. İntibak konusunda maalesef herkesi memnun edecek sihirli bir formül yok. Ancak sadece 2000 öncesi emekli olan SSK'lılara intibak zammı verilmesi de gerçekten hayal kırıklığı oluştururdu. Umarız ideale yakın bir denge formülü bulunur.
Bu bedellide tazminat yok
.
Soru: Sadettin Bey, bedelli askerlik koşullarından yararlanmak isteyenler, isterlerse iş akdini askerlik hizmeti gerekçesiyle feshederek kıdem tazminatı alma hakkına sahip midir? Danıştığımız kaynaklar bedelli askerliğin de kıdem tazminatı hakkı doğurduğunu ifade ediyor. Bu konuda sizin cevabınız bizim için önemli. V. T.
Cevap: Değerli okurum, ister bedelli olsun ister bedelsiz, zorunlu askerlik görevi sebebiyle işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenir. Ancak bu kez çıkarılan bedelli yasasında 21 günlük temel eğitim yer almadığından, askerlik gerekçesiyle kıdem tazminatı alamazsınız. Zira fiilen askerlik yapmayacaksınız.
3,5 yıl sonra emeklilik
Soru: Babamın doğum tarihi 24.12.1964 ve 4703 gün SSK primi var. SSK'ya 01.03.1984 girişli fakat 01.03.2002'de Bağ-Kur'a geçti ve halen Bağ-Kur'lu. Erken emekli olabilmesi için neler yapmalıyız? Daha fazla aylık nasıl alabilir, daha az prim nasıl ödeyebiliriz? F. Şahin
Cevap: Değerli okurum, babanız 9000 prim gününü doldurduktan sonra 51 yaşını tamamlayacağı 24.12.2015 tarihinde Bağ-Kur'dan emekli olabilir. Eğer bugün itibariyle SSK'ya geçer ve 1260 gün prim öderse, 2015 yılı Mayıs ayında, yani altı ay daha erken emekli olabilir. SSK'ya geçmesi altı ay erken emeklilik sağladığı gibi, aynı primle %10 civarında daha yüksek aylık almasını sağlar.
Sadettin ORHAN
http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/176455-annelere-kotu-haber-makalesi.aspx