Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları
-Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’na tutulacak ticari defterlere ilişkin geniş yetkiler verilmekte ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu Türk Muhasebe Standartları ticari defterlerin tutulmasında esas alınacaktır.
.
Defterlerin tutulmasında Türkiye Muhasebe Standartları ve bu bağlamda Uluslararası Finansal Raporlama Standartları emredici nitelikte olup, ticari kayıtlar ve defterlerin tutulmasında öngörülen bu yeniliğin en önemli amacı, uzman bir üçüncü kişinin makul bir süre içerisinde defterlerden işletmenin finansal durumunu anlayabilmesidir. Nitekim bu düzenleme, ticari defterlerin, diğer bir deyişle muhasebenin, vergisel yükümlülükler gereği değil, tacirin işlemleri ile malvarlığı durumunu açıkça göstermek amacıyla tutulması gerektiği yönündeki modern anlayışın bir yansımasıdır.
.
-Acentelere, acentelik ilişkisinin son bulması halinde denkleştirme talep hakkı kanuni düzenleme olarak getirilecektir.
.
Bu düzenleme ile eski Kanun’da acentenin haklarına ilişkin hükümlerdeki bazı boşluklar giderilmektedir. Denkleştirme talep hakkının düzenlemesiyle, acentelik sözleşmesi sona ermiş olmasına rağmen, acente hakkaniyete uygun ve vermiş olduğu hizmetin karşılığı olarak bir komisyon bedeline hak kazanacaktır.
.
-Kar payı avansının mümkün olduğu kanunda açık şekilde düzenlenecektir.
.
Kanun ile avans kar dağıtımı kapalı şirketler açısından da mümkün kılınmış ve uygulama kurallarının kapalı şirketlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir Tebliğ ile düzenlenmesi uygun görülmüştür.
.
-Anonim şirketlerde nakdi sermaye taahhüdünün %25’nin anasözleşme tescilinden önce kalan %75’nin tescilden itibaren 24 ay içerisinde ödenmesi kuralı getirilecektir.
.
-Limited şirketlerde nakdi sermayenin tescil anında ve bir defada ödenmesi kuralı getirilecektir.
Bu düzenlemeler ile pay bedellerinin ne oranda ve ne zaman ödenmesinin şart olduğu yolundaki belirsizlik ortadan kaldırılmaktadır.
TEK BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.