.
.
.
50 bin lise mezununa yeni iş fırsatı!
En çok talep mağazacılık ve çağrı merkezlerinden geldi
.
.
.
Kariyer.net, üniversite tercihleri sonucunda herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen ve bir an önce iş hayatına atılmaya hazırlanan lise mezunu adaylar için sektörlerin istihdam haritasını çıkardı. Kurumun verilerine göre mağazacılık ve çağrı merkezleri gibi yetişmiş personel açığı bulunan sektörler istihdamda en çok lise mezunu adayları tercih ediyor.
Verilere göre 2011 yılının ilk 8 ayında lise mezunlarına olan talep geçen yıla kıyasla yüzde 68 artarken, yaklaşık 50 bin lise mezununa yeni iş fırsatı doğdu. Lise mezunlarına en çok talep son yıllardaki istihdam artışıyla dikkat çeken mağazacılık ve çağrı merkezleri sektörlerinden geldi. Adayların en çok istihdam edildiği pozisyon ise satış temsilciliği oldu.
SATIŞTA ÇALIŞACAK 15 BİN LİSE MEZUNU ARANIYOR
2011’in ilk 8 ayında lise mezunlarına olan talebin en yoğun olduğu pozisyonlar ve aranan kişi sayısı söyle sıralanıyor: 15 bin satış temsilci, 5 bin çağrı merkezi elemanı, bin 100 sekreter, 900 kasiyer, 850 mağaza yöneticisi, 700 muhasebe uzmanı, 650 şube müdürü, 600 güvenlik görevlisi.
MAĞAZACILIK İLK SIRADA
En çok lise mezunu arayan sektörler ise şöyle sıralanıyor: mağazacılık (10.500), enerji(1600), tekstil (1500), bilişim (1200), gıda (1200), telekomünikasyon (1100), turizm (900), turizm (900) ve otomotiv (800).
AVM'LER İSTİHDAMI DA ARTIRDI
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, lise mezunlarının sürekli eğitim ve gelişim içeren bu fırsatları iyi değerlendirdikleri takdirde başarılı bir kariyer için önlerinde hiçbir engel bulunmadığını belirtiyor. Azoz, sektörlerdeki taleplerle ilgili şu yorumları yapıyor:
.
“Birbiri ardına faaliyete geçen alışveriş merkezleriyle istihdam potansiyelini de hızla artıran mağazacılığın lise mezunlarına olan talebi bir önceki yıla göre iki katına çıktı. Yatırımlarını hızlandıran enerji sektörü de istihdam anlamında geçen yıla göre büyük bir artış sergiliyor. Yine bilişim sektörü lise mezunlarına iş fırsatı sağlayan en önemli sektörler arasında yer alıyor.”
LİSE MEZUNLARINI ÖZEL SEKTÖR EĞİTİYOR
“Ülkemizde üniversite eğitimi çok önemli ancak meslek sahibi olmanın, başarılı bir kariyer inşa etmenin tek yolu değil” diyen Azoz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Özel sektörün içinde bulunduğu nitelikli personel sıkıntısı, mesleki eğitimi ön plana çıkarıyor. Birçok şirket uygun pozisyonlar için lise mezunlarını istihdam edip, meslek içi eğitimler ve sertifika programlarıyla yetkinliklerini artırma yoluna gidiyor. Şirketler bu gelişim planı içinde cazip terfi imkanları da sunuyor. Özellikle mağazacılıkta ve çağrı merkezlerinde birkaç yıl içinde yöneticilik seviyesine gelmek mümkün. Kendini geliştiren, eğitimle mesleki yetkinliklerini kazanan, gerekli performansı sergileyen lise mezunu adayları, çağrı merkezlerinde takım lideri, mağazalarda yönetici olarak sıklıkla görmek mümkün.”
.
BELİRLİ POZİSYONLAR İÇİN LİSE MEZUNU ADAYLAR TERCİH EDİLİYOR
Azoz, Kariyer.net’te “lise mezunu” kriterini içeren birçok iş ilanı bulunduğunu, belirli pozisyonlar için işverenlerin özellikle lise mezunlarıyla çalışmayı tercih ettiğini söylüyor. Belli pozisyonların ömür boyu kariyer fırsatı sunduğunu belirten Azoz, lise mezunlarının bu alanlarda kendini geliştirerek, sürekli öğrenerek yükselen bir kariyer grafiği çizebileceklerini vurguluyor.
.
ÖNERİLERE DİKKAT!
Yusuf Azoz, kariyerlerine devam etmek isteyen lise mezunu adaylara şunları öneriyor:
.
* Yabancı dilinizi geliştirin. İngilizce artık iş dünyasının vazgeçilmez bir kuralı. İngilizce’yi en az orta seviyede kullanabilen lise mezunları, işverenler tarafından tercih ediliyor. Özellikte turizm sektörü Rusça, Arapça gibi dilleri bilen lise mezunlarına büyük fırsatlar sağlıyor. Yurtdışı operasyonları olan Telekom ve inşaat gibi sektörlerde de yabancı dil çok önemli avantajlar sağlıyor.
.
* Sürücü ehliyetinizi alın. Özellikle satış pozisyonlarında sürücü ehliyeti, size birçok kapıyı açabilecek önemli bir belge olacak.
.
* Kurslara ve sertifika programlarına katılın. Çalışmak istediğiniz alanla ilgili alacağınız her eğitim, sizi bir adım öne çıkaracaktır. Sertifika sahibi olmak, özellikle bilişim ve muhasebe gibi alanlarda büyük önem taşıyor. Cazip bir alanda tamamlayacağınız sertifika programları, uzman olarak kabul edilip iyi koşullarda iş bulmanızı sağlayacaktır.
.
* Kariyer fırsatlarını sorgulayın. İş arama sürecinizde işyerinizin sizden neler beklediğini, ne gibi eğitimler sunduğunu ve sizin için nasıl bir kariyer planı hazırladığını sorun.
.
* Ömür boyu eğitim kuralını unutmayın. Şirket içi eğitimlerden kendi katılacağınız sertifika programlarına, eğitimin bitmeyen bir süreç olduğunu unutmayın. Bu eğitimlerden alabileceğiniz maksimum faydayı alıp işinize aktarmaya özen gösterin.
HABERTÜRK
23.08.2011