Geçmiş yıllara ait Bağkur prim ödemeleri hangi yılın beyannamesinde mahsup edilir?
Soru:
Daha önceki yıllara iat olup ödenmemiş bağkur primlerinin içinde bulunulan yıl cezalı olarak ödenmesi durumunda 2011 yılının gelirinden oluşan kar/zarardan mahsup edilmesi mümkünmüdür? Ödenen cezalarında gider olarak indirimi mümkünmüdür?
Cevap:
Gelir vergisi kanununun 88.maddesinde gelir vergisi matrahının tespitinde göz önüne alınabilecek ''Sigorta Primi ve Bireysel Emeklilik Katkı Payı '' oranları açıklanmıştır.
Yine aynı kanunun 89.maddesinde ise beyanname üzerinde gelirden yapılacak indirimleri belirlemiştir.
Buna göre:
1)Sigorta Primi ve Bireysel Emeklilik Katkı Payı (G.V.K. madde 88/1)
Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilecek sigorta primleri mükellefin sahsına, esine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, sakatlık, kaza, hastalık, analık, doğum, tahsil gibi sahıs sigortalarının primleri ile yukarıda sayılan kisilere ait bireysel emeklilik katkı paylarıdır.
.
Bu nevi sigorta primlerinin beyan edilen gelirden indirilebilmesi için;
· Ödenen primin, mükellefin sahsına, esine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, sakatlık, kaza,
hastalık, analık, doğum, tahsil sigortası primlerinden olması gerekmektedir.
· İndirilebilecek sahıs sigorta primlerinin toplamı asgari ücretin yıllık tutarını ve beyan edilen gelirin % 5’ini (bireysel emeklilik sisteminde % 10) asamayacaktır.
· Asgari ücretin yıllık tutarını asmama sartı her bir kisi için ayrı ayrı değil toplam olarak dikkate alınacaktır.
· Sigorta priminin indirilmesinde her iki sart birden aranacaktır.
· Sözlesmenin Türkiye’de kurulu ve merkezi Türkiye’de bulunan bir sigorta sirketi nezdinde akdedilmis olması gerekmektedir.
· Primin, gelirin elde edildiği döneme iliskin olması ve bu dönem sonuna kadar ödenmis bulunması gerekmektedir.
· Đndirimin doğru yapılabilmesi için yapılan ödemelerin belgelendirilmesi gerekmektedir.
· Es ve çocukların beyan etmeleri gereken ayrı gelirlerinin bulunması halinde sahıs sigorta primlerini ve bireysel emeklilik katkı paylarını kendi beyanlarında indirim konusu yapacaklardır.
· Ayrıca sahıs sigortalarında es ve küçük çocuklar adına yapılan prim ödemelerinin indirim konusu yapılması mümkünken, bireysel emeklilik açısından küçük çocukların sisteme katılmaları mümkün olmadığından, bu bağlamda küçük çocuklar için prim ödemesi de yapılamayacaktır.
· Yıllık bazda yapılacak indirimde sadece gelirin ilgili olduğu yıla iliskin prim tutarı indirim konusu yapılacaktır.
· İlgili olduğu dönemde indirilemeyen prim ve katkı paylarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması mümkün değildir.
· Bireysel emeklilik uygulamasında, sözlesmede ilgili dönemde ödenmesi öngörülenin üzerinde katkı payı ödenmesi ve bu ödemenin ileriki dönemler için ödenmesi gereken katkı payı olarak kabul edilmesi halinde ödenen katkı payı ilgili olduğu dönemde indirim konusu yapılabilecektir.
2)Bağ-Kur Primleri
Bağ-Kur giris keseneği ve sigorta primleri, G.V.K. 89/1’nci maddesine paralel olarak, gelirin elde edildiği yılda ödenmis olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla mükellefler tarafından verilecek yıllık gelir vergisi matrahından indirilecektir.
Bu sebeplerle ; toplu olarak ödemiş olduğunuz Bağ-Kur primlerinin, hangi yıla ait olduğuna bakılmaksızın gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek olan gelir vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.
Aynı Kanunun 90 ıncı maddesinin birinci fıkrasında ise; "Gelir Vergisi ile diğer şahsi vergiler ve her ne şekilde olursa olsun vergi cezaları ve para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler Gelir Vergisinin matrahından ve gelir unsurlarından indirilmez." hükmü yer almaktadır.
Bu nedenle söz konusu primlerin geç ödenmesi dolayısıyla ilgili mevzuat uyarınca ödenen gecikme zammı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca ödenen gecikme zammı niteliğinde olduğundan, ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Nitekim Aydın Vergi Dairesi Başkanlığının 02.10.2010 Tarih B.07.1.GİB.4.09.15.01-3.2010.7.GVK.89.Md.-2 Sayılı özelgesindede bu hususlara değinilerek yapılan açıklamalar yönünde görüş bildirilmiştir.
Yıldırım ERCAN
www.huseyinust.com