KDV indiriminde sıra yağ, salça ve makarnada
Gıda ürünlerini kayıt altına almak isteyen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etteki KDV indirimini diğer gıda ürünlerinede yansıtmaya hazırlanıyor. Bakan Mehdi Eker, yıl bitmeden bilhassa bakliyattaki yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e çekilebileceğini açıkladı. Bakan Eker, "Başbakan Tayyip Erdoğan özel talimat verdi. Et, indirimin ilk safhasıydı. Şimdi ikinci safhayı gerçekleştireceğiz." dedi.
Geçtiğimiz hafta etteki yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e çekilmesi 'Daha başka ürünlerde de vergi indirimine gidilecek mi?' sorusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yıl bitmeden bilhassa bakliyattaki yüzde 8 olan KDV'nin de yüzde 1'e çekilebileceğini açıkladı. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen 'Global Gelecek, Global İşbirliği' zirvesinde konuşan Bakan Eker, bu çalışmayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel talimatı ile sürdürdüklerini vurguladı. "Et, indirimin ilk safhasıydı. Şimdi ikinci safhayı gerçekleştireceğiz. Böylece kayıt dışı gıda üretim ve tüketimini de engellemiş olacağız." dedi.
Türkiye'nin, gıda güvenliğinde bazı Avrupa Birliği ülkelerinden daha iyi noktaya geldiğine vurgu yapan Eker, kesimi yasak olan küçük kuzu ve damızlık dişi hayvanlarla ilgili denetimlerin de sıklaşacağını açıkladı. 2010'da son şeklini alan gıda yasası ile ilgili 20 yönetmelik yayımladıklarını, 13 Aralık'ta da 10 yönetmelik yayımlayacaklarını açıklayan Bakan Eker, böylece yasayı tam anlamıyla işler hale getireceklerini söyledi.
400 BİN TON ET KAYIT altına alınacak
Bakan'ın açıklamalarını değerlendiren TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, KDV indiriminin, tüketiciye faydasının yanında merdivenaltı üretimi de bitireceğini savundu. "Yüzde 1 KDV, vergiyi sorun olmaktan çıkarıyor." diyen Başkan Kopuz'a göre halihazırda 400 bin ton olan kayıt dışı et üretiminin de ekonomiye entegre olacağını vurguladı. Türkiye'de resmî rakamlara göre yılda 3,5 milyon büyükbaş hayvan kesiliyor. Bu da 800 bin ton et anlamına geliyor. Kopuz, 7 puanlık KDV indiriminin market raflarına 1 ila 1,5 TL civarında yansıyacağını kaydetti. Kopuz, "Sırada yüzde 8 KDV'si bulunan 300 temel gıda maddesi bulunuyor. Bunların arasında öncelikle bulgur olmak üzere salça, çay, şeker, makarna, un, süt ve süt ürünleri yer alıyor." dedi. Yaşar Holding CEO'su Mehmet Aktaş da süt, et ve su alanında yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. Doruk Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, 2012'de tarım alanında 65 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini kaydetti. Her yıl 1 milyon dolar buğday alanında Ar-Ge yatırımı yaptıklarını söyledi. Nestle Türkiye İcra Kurulu Başkanı Dr. Hans Ulrich Mayer, Türkiye'ye bugüne kadar 300 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 2012'de de 100 milyon dolar civarında bir yatırım yapacaklarını açıkladı. Unilever Türkiye CEO'su İzzet Karaca ise 100 milyon doların büyük kısmını Konya'da satın aldıkları arazide dondurma fabrikası yatırımı için kullanacaklarını söyledi.
Marketten tencere ile süt satışına izin çıktı
Taze süt denetimi artırılacak, Kim, Kiler, Tesco, Kipa gibi marketlerden tencere veya kavanoz ile taze süt satın alınabilecek.
İşyerleri sıkı denetime alınacak.
Birinci üretimde kayıtların tutulması zorunlu değildi, zorunlu olacak.
Hayvansal gıda üreticileri, bitkisel üreticilere göre daha sıkı denetlenecek.
Hayvansal gıdaların resmî kontrolleri yapılacak.
Devlet, anlaşma yaparak gıda ve yemin kontrolünü ilgili oda ve STK'lara devredebilecek.
Hayvanların denetimi ücretlendirilebilecek.
Denetimler 105 özel laboratuvarda yapılabilecek.
Hayvansal gıda üretimi şirketi kurmak zorlaştırılacak.
Hayvanların öldürülmeden havada asılı tutulması yasaklanacak.
İthal et sadece bakanlığın belirlediği ülke ve belirlediği işletmelerden getirilebilecek.
Kaynak: Zaman Gazetesi