KOBİ TFRS 3
Bugünkü konumuz, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için Türkiye Finasal Raporlama Standardı” Bölüm 3- Finansal Tabloların Sunuluşu:
.
.
Kapsamı
Bu bölüm, finansal tabloların gerçeğe uygun sunumundan neyin
anlaşılması gerektiğini,KOBİ TFRS ile uyumun koşullarını ve tam bir
finansal tablo setinin neyi ihtiva etmesi gerektiği konularını ele almaktadır.
.
Standardın bu bölümü;
1-Gerçeğe uygun sunum
2-KOBİ TFRS ile uyum
3-İşletmenin sürekliliği
4-Raporlamanın sıklığı
5-Sunumun tutarlılığı
6-Karşılaştırmalı bilgi
7-Önemlilik ve toplulaştırma
8-Tam bir finansal tablo seti
9-Finansal tabloların niteliğine ilişkin bilgiler
10-Bu standartta belirtilenler dışındaki bilgilerin sunumu
başlıkları altında açıklanmıştır.
1-Gerçeğe uygun sunum
Finansal tablolar, bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet
sonuçlarını ve nakit akışlarını gerçeğe uygun şekilde sunmalıdır. Gerçeğe uygun sunum,işlemler ile diğer olay ve koşulların etkilerinin Bölüm 2 Kavramlar ve Genel İlkeler’de belirtilen varlık, borç, gelir ve gider tanımlarına ve muhasebeleştirme koşullarına uygun olarak sunulmasını gerektirir.
(a) KOBİ TFRS’nin, gerektiğinde yapılacak ek açıklamalarla birlikte, ilgili KOBİ işletmesinin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını ve nakit akışlarını gerçeğe uygun şekilde sunmasını sağladığı varsayılır.
(b) Bölüm 1’de belirtildiği üzere, bu standardınkamuya hesap verme yükümlülüğü bulunan işletmeler tarafından uygulanması durumunda, bu standart, ilgili finansal tabloların gerçeğe uygun bir sunum sağladığını kabul etmez.
(a)’da sözü edilen ek açıklamalar, bu standartta yer alandüzenlemelerin, bazı işlemler ile diğer olay ve koşulların, işletmenin finansal durumu ve finansal performansı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesinde yetersiz kaldığı durumlarda gerekli olur.
Devam edecek.
ENGİN MALAY / YENİGÜN
23.11.2011