Değerli okurlarım, bugünkü yazımda sosyal güvenlikle ilgili iki önemli konuyu sizlere soru ve cevaplarıyla açıklayacağım.
SORU: SGK'da yetim çocuklara ölüm aylığı ne şekilde bağlanır?
CEVAP: Sigortalının ölümü halinde geride kalan erkek ve kızrım, çocukları ile malul çocuklarına belli koşulların yerine getirilmesi halinde ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Erkek çocuklar
Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapması halinde 20, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şarttır. Orta öğrenimin 20, yüksek öğrenimin ise 25 yaşından önce bitirilmesi halinde, ölüm aylıkları bu yaşlar beklenmeden kesilecek, erkek çocukların evlenmesi halinde aylıkları kesilmeyecektir. Sağlık Hizmetleri de yine bu kiriterlere göre verilmektedir.
Kız çocuklar
Kız çocuklarının yaşları ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması şarttır. Kız çocukların hak sahibi olma şartları içerisinde belli yaşlara kadar öğrenci olma koşulu bulunmamaktadır. Yine kız çocukları yetim aylıklarını alır iken sağlık hizmetlerinden de yararlanabileceklerdir.
Malul çocuklar
Malul çocuklarda, yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartları aranmaz. Ölüm aylığı, Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanacaktır.
SORU: SSK'lı olarak ilk defa 03.02.1981 tarihinde çalışmaya başladım. Ancak o tarihten sonraki SSK’lı çalışmalarım düzenli olmadı, bir çok iş yeri değiştirmiş olmamdan dolayı prim ödemelerim düzenli değil ancak, borçlanmış olduğum askerlik sürelerimle birlikte bu güne kadar ödemiş olduğum günlerimin toplamı 4200 gün, emekli olabilmem için sigortalılık süremin toplamının 5000 gün olması gerektiği söylendi. Bu durumda geçmişte boşlukta geçen süreleri geriye dönük olarak SSK' ya borçlanabilirmiyim?
CEVAP: Sosyal Sigortalar Kurumu ve SGK yasalarına göre geçmişte çalışmadığınız ve boşlukta geçen süreleri geriye dönük olarak borçlanabilme imkanınız bulunmamaktadır. Ancak, geçmişte çalıştığınız halde, sigortalı gösterilmeyen süreler var ise, bu durumunuzun tespiti için, bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğü’ne veya SGK Merkez Müdürlüğü’ne yazılı talebinizi yapınız. Alacağınız talebe gore de yasal hakkınızı İş Mahkemesi nezdinde dava açarak arayabileceğiniz gibi, emekli olabilmeniz için eksik olan sürelerinizi 5000 güne tamamlayabilmek için SSK kapsamında zorunlu SSK’lı olarak da çalışabilirsiniz.
Necati Çetiner
mehmetnecaticetiner@hotmail.com